Genetika. Alibi megcsalásra?!

Genetika. Alibi megcsalásra?!

Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net

„Több mint 8 éve élünk együtt, kisfiunkkal, aki 6 éves. Mindvégig azt hittem, hogy kapcsolatunk minden nehézséget túlél, és mi vagyunk a föld egyik legboldogabb családja. Mint derült égből a villámcsapás, úgy ért a hír: a párom megcsalt! Megkérdeztem tőle, hogy miért, mire az volt a válasza, hogy attól a másik, fiatalabb nőtől olyat kap, amit tőlem nem. Hozzátette, egyelőre nem tudja, mi lesz ebből a kalandból. Egy kis időt kért. Végül a fejemhez vágta: vegyem tudomásul, a férfiak ilyenek, így vannak genetikailag kódolva, és ez neki nem jelent semmit, csak szex!”

Vajon a hűtlenség megmagyarázható azzal, hogy a férfit úgy próbálják beállítani, mintha poligám lény lenne, és genetikailag olyan vadászösztönnel rendelkezik, ami a fajfenntartás miatt abszolút megértést kíván? Ezért ha nem kap megfelelő kielégülést, nem teljesül minden szexuális vágya, esetleg unalmassá válik a kapcsolata, vagy egyszerűen csak úgy gondolja, ő ezt megteheti, akkor szabad a pálya? Vagy egy nő is bátran más karjaiban kereshet vigaszt, ha nem érzi magát kellő biztonságban, megfelelő anyagi körülmények között, ahol leendő vagy már megszületett csemetéjét felnevelheti – csak azért, mert genetikailag ilyen?

Számtalan cikk foglalkozik ezzel a kérdéssel, ezért most nézzünk inkább néhány következményt, amire egy félrelépés után számíthatunk.

  • A megcsaló fél azontúl, hogy semmibe veszi párja hűségét, megalázza, és cselekedetével azt közvetíti, hogy eddig jó voltál, többé nem kellesz; nem vagy férfi; nem vagy nő.
  • A félrelépés, az elképzelt boldogság hajszolása közben a hűtlen fél rájöhet, hogy mindaz, amit keresett, a valóságban nem létezik (lehet, hogy őt is csak kihasználta a harmadik fél?!). Ha gyáva lesz szembenézni önmagával, párjával, és beismerni tévedését, lehet, újabb kalandokba bocsátkozik, hogy egyre hangosabb lelkiismeretét elhallgattassa.
  • Felütheti fejét az erőszak, a durvaság, megkezdődhet az egymás elleni örökös harc, amiben úgy tűnik, az győz, aki tovább bírja. Az ember önbecsülése ilyenkor gőzerővel törhet a felszínre.
  • Anyagilag is olyan veszteség érheti mindkét felet, hogy ha másért nem, hát a vagyonért folytatott küzdelem is felemésztheti a pár tartalék energiáját.
  • Végül: a megszületett gyermek az édesapa vagy az édesanya állandó hiányában nőhet fel. Ezt a valóban genetikailag kódolt érzelmi szükségletet azonban sem pénzzel, sem mással nem lehet pótolni. Ráadásul olyan családkép alakulhat ki benne, ami által csökken az esélye, hogy megfelelő családmodellt vigyen magával. Az első lehetséges problémára megoldásként – könnyen lehet – ő is a válást fogja választani.

Ezért, ha párkapcsolatra adjuk a fejünket, gondoljuk át, mit veszíthetünk, és mit nyerhetünk. S ha már genetika: a természet megajándékozott bennünket néhány olyan nagyszerű jellemtulajdonsággal, amivel ösztöneinken uralkodhatunk, mint pl.: szeretet, önuralom, mértékletesség, józanság, törődés, odafigyelés, alázat. Egy pillanatnyi élvezet romba dönthet körülöttünk mindent, aminek felépítésére lehet, nem kapunk több lehetőséget, vagy ha igen, az már sohasem lesz olyan, mint régen. Megéri?

Cikkeink tájékoztató jellegűek, és semmilyen esetben nem helyettesítik szakorvos véleményét. Konkrét kérdésével, kérjük keresse fel kezelő orvosát.

A teljes cikk: .Genetika. Alibi megcsalásra?!.

Leave a reply