Fülbetegségek – a középfülgyulladás

Fülbetegségek

Courtesy to http://www.freedigitalphotos.net/

Nemcsak a gyermekek egészségét veszélyezteti a középfülgyulladás. A fül gyulladásos betegségei kialakulásuk és tünetük alapján rendkívül különbözőek, ebből adódóan kezelésük is más. A gyulladás lehet hurutos és gennyes, akut és krónikus lefolyású.

Hogyan diagnosztizálható?

A középfülgyulladás, a beteg panaszai alapján, legtöbbször fül-orr-gégészeti kivizsgálással történik. Az orvos a vizsgálat során megtekinti a garatot, az orrüregeket, a hallójáratokat. Bizonyos esetekben kiegészítő hallásvizsgálatra és képalkotó diagnosztikára is szükség lehet. (RTG, CT, MRI).

Hurutos középfülgyulladások.

A beteg érezhet feszülést, tompaság érzetet a fülben, enyhe fájdalmat, hallásromlást. A terápia célja a betegség okának kiküszöbölése. Ez többféleképpen történhet, javasolhatják az orrcseppek használatát, antibiotikumokat, de eltávolíthatják az orrpolipokat vagy orrgarati mandulát is.

Heveny, hurutos középfülgyulladás

Amennyiben a fülkürt gyulladása huzamosabb ideig fennáll, a középfül ereiből savó lép ki, és a heveny középfülgyulladásból, hurutos középfülgyulladás alakul ki. Leginkább a gyermekkor betegsége és a háttérben az orrgarati mandula túltengése áll. Az orrgarati mandulagyulladás, kizárólag gyermekeknél fordul elő, hiszen az orrgarati mandula felnőtt korra elsorvad, ha meg is marad, a jelenléte már kóros, és ellátást igényel. A hurutos középfülgyulladás során a beteg panaszait a dobüreg folyadéktartalma határozza meg. Kezdetben a fájdalom csökken, de fokozódik a fül teltségérzete. A folyadék mozgása miatt a hallásromlás a fejtartásától függően változhat.

A folyamat előre haladtával, a fülfájdalom gyakorlatilag megszűnik, de a fül teltségérzete állandósul. Ebben az esetben leggyakrabban az orrmandula eltávolítása az elsődleges cél. Feltétlenül szükséges a középfülben felgyülemlett sűrű sárgás színű folyadék eltávolítása, mert ellenkező esetben maradandó halláskárosodáshoz vezethet. A légnyomás okozta heveny középfülgyulladás, leggyakrabban repülőút alkalmával, leszálláskor alakul ki, amikor a fülkürt nem képes a nyomáskülönbséget kiegyenlíteni és igen erős fájdalommal jár. Kiküszöbölésére, bőséges orrcsepp használata javasolt felszállás előtt.

Idült középfülgyulladás

Ha a heveny középfülgyulladás kezeletlen marad, a középfülben felgyülemlett folyadék miatt, savó szerkezeti átalakulása által hegszövet jön létre, így a dobüreg megszűnik. Ekkor a fájdalom nem jellemző, azonban a hallásromlás fokozódik. További következmény lehet a középfül üregrendszerének egészére kiterjedő gyulladásos szövetburjánzás, ami kizárólag műtéttel gyógyítható.

Heveny, gennyes középfülgyulladás

A heveny, gennyes középfülgyulladást előidézhet gomba, orrmandula-túltengés, felső légúti hurutos betegség, allergia valamint reflux. Először csak enyhe fülfájdalom, minimális hallásromlás, és hőemelkedés jelentkezik. Ezt követően a fájdalom már erőteljes, a hallásromlás jelentős mértékűvé fokozódik, illetve az egész középfület genny tölti ki, nyomást gyakorolva a dobhártyára, ami előbb-utóbb átszakadhat. A dobhártya átszakadása előtt elviselhetetlenné válik a fülfájdalom, fokozódik a hallásromlás mértéke, magas láz jelentkezik, a nyaki nyirokcsomók felduzzadnak. Ekkor már gyakori a hányinger, hányás, hasmenés. A perforáció bekövetkezte után a fülfájás rohamosan csökken, végül megszűnik.

A kezeletlen, spontán áttört, gennyes középfülgyulladás egy hónapon belül rendszerint meggyógyul, azonban komoly szövődményeket idézhető elő, ha a gyulladás a koponyán belül felfelé terjed. Ebben az esetben antibiotikus kezelés és orrcsepp alkalmazása szükséges. Rosszabb esetben a legfontosabb teendő a genny lecsapolása. Fontos tudni, hogy a kialakult heveny gennyes középfülgyulladás a dobhártya megnyitása nélkül nem gyógyítható!

Idült,gennyes középfülgyulladás

A betegségre jellemző a dobhártya maradandó perforációja, a hallásromlás és az időszakos fülfolyás. A krónikus középfülgyulladás elpusztíthatja a hallócsontokat. Az idült, gennyes középfülgyulladás eredményes és végleges gyógykezelési módja a műtét.

Természetesen nagyon fontos a gyulladásos fülbetegségek kezelése, a megfelelő antibiotikum-kiválasztása, illetve adagolása. Ha ez megvalósul, a dobhártya felszúrására sem lesz szükség, ahogy ez a nyugati országokban nem is történik meg ezekből a fülbetegségekből kifolyólag.

Cikkeink tájékoztató jellegűek, és semmilyen esetben nem helyettesítik szakorvos véleményét. Konkrét kérdésével, kérjük keresse fel kezelő orvosát.

A teljes cikk: .Fülbetegségek – a középfülgyulladás.

Leave a reply