Fújd ki az orrod!

Fontos élettani szabály hogy a belégzés az orron át zárt szájjal, a kilégzés pedig szájon keresztül történik.

A csecsemőnek biztosítani kell a szabad, zavartalan orrlégzést.  A baba az orrán keresztül lélegzik, így biztosítva belélegzett levegővel a szervezet megfelelő páratartalmát, hőmérsékletét és a por kiszűrését.  A lecsapódó port az orr természetes váladéka kifelé sodorja. Ha náthás a csecsemő, orrnyílása szivárog, megduzzadt orrnyálkahártya beszűkítheti az orr belső üregét, ezzel akadályozva az orrlégzést. A kisgyermek általában három éves kora körül kezdi el tanulni az orrfújást, majd eljut értelmességének arra a fokára, amikor már meg tanul önállóan is orrot fújni, és megkezdődhet a zsebkendő használata.

Az orrfújás helyes technikája

A helyes orrfújási technikát sem mindegyik felnőtt ismeri jól, a gyermekeket pedig tanítani kell erre. Meg kell mutatni nekik a következőképpen. A zsebkendő segítségével  fogja be az egyik orrnyílását, aztán vegyen egy mély lélegzetet, majd hirtelen fújja ki a szabad orrnyílásán át a levegőt.  A helyes technika minél koraibb elsajátítása rendkívül fontos a nátha különféle komplikációinak elkerülése érdekében. Vannak súlyos náthák, amik esetében a láz és egyéb tünetek mellé erősen megszaporodott orrváladék is társul. Fennáll a veszély, hogy átterjed az orr melléküregeire az úgynevezett arcüregre vagy homloküregre.  Súlyosabb náthánál a melléküregeknek az orrüregbe vezető nyílása a nyálkahártya megduzzadása miatt annyira beszűkül, hogy nem tud kiürülni. Ilyenkor a gyermek döntse a fejét befogott orrlyuk oldali válla felé, vagyis a kifújásra váró szabad orrnyílása maradjon felül.  Ezután jön a mély belégzést követő kifúvás.

Mikor jöhet szóba az orrcsepp?

Kétféle orrcsepp létezik. Egyik az orrjáratokban besűrűsödött váladék lazítására, oldására szolgál, erre a víz és a só megfelelő arányú fiziológiás elegyét használhatjuk. Másik fajtája gyulladáscsökkentő, nyálkahártya-nyugtató hatóanyagot tartalmaz. Utóbbi náthás betegség során csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatot, ezáltal elviselhetőbbé téve a betegséget. Huzamosabb ideig azonban nem szabad használni őket, mivel hatóanyaguk károsíthatja az orr nyálkahártyáját. Egyesek az orrcseppeket használják rosszul: előbb csöppentenek, utána kifújják az orrukat. Pedig a hagyományos orrcseppek nem erre valók. Az orrcseppek helyes alkalmazása a kifújt orrba csepegtetve megnyugtatják a duzzadt, gyulladt nyálkahártyát mindez csak akkor érhető el, ha előzőleg alaposan kifújtuk orrunkat.

Mire való az orrunk?

Az orrunk nemcsak szaglásra való, hanem a belélegzett levegőt szűri, nedvesíti és melegíti is, sőt még a hangképzésben is van némi szerepe. A téli szezonban igencsak gyakoriak a különböző baktériumok vagy vírusok által okozott betegségek. Sajnos, ezekből több száz fajta képes hasonló betegségeket okozni, tüneteket produkálni, tucatnyi alfajuk fertőz, éppen ezért védettséget szerezni ellenük szinte lehetetlen. Télen többször is lehetünk náthásak, szinte minden esetben kellemetlen orrdugulás, az érzékenyebbeknél fejfájás is jelentkezhet. A váladékot mindig el kell távolítani, tehát az alapos orrfújás nem csak hogy szükségszerű, hanem nélkülözhetetlen is!

Cikkeink tájékoztató jellegűek, és semmilyen esetben nem helyettesítik szakorvos véleményét. Konkrét kérdésével, kérjük keresse fel kezelő orvosát.

A teljes cikk: .Fújd ki az orrod!.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..