Ételízesítő receptek házilag

Ételízesítő receptek házilag

Ételízesítő receptek házilag

Napjainkban az ételízesítő hozzátartozik a magyar konyhához. Használatával az ételek finomabbak, ízletesebbek lesznek.

Különbség a házilag készített és a bolti ízesítő között az, hogy az utóbbiban szerepelhet ízfokozó és általában nagyon magas a sótartalmuk is. Az ízfokozók ugyan kiemelik az ízeket, viszont, hosszú távon nem ajánlott fogyasztani őket az egészségtelen alapanyagok miatt. Az ételek nem a friss fűszereknek köszönhetően lesz olyan ízletes, hanem a cseppet sem természetes ízfokozóktól és a sótól. Érdemesebb időt szánni a házi ételízesítők elkészítésére.

Házi ételízesítő

Egy jó fajta ételízesítőt magunk is könnyedén elkészíthetünk, és szinte naponta használhatjuk a konyhában. Most még minden alapanyag könnyen beszerezhető, szárított vagy sós keveréket is készíthetünk. Íme, néhány hasznos recept.

A zöldségeket ledaráljuk vagy turmixoljuk, és minden kiló őrleményhez, 20 dkg sót adunk. A só tartósít, ételízesítőnk pedig teljesen természetes, nem úgy, mint a bolti ízesítők, amelyek túl sok sóval, ízfokozóval és tartósítószerrel készülnek. Szárítás után üvegekbe tesszük, lezárjuk. Sokáig eláll.

Az ételízesítőhöz a következő zöldségeket használhatjuk:

Sárgarépa, fehérrépa, karfiol, karalábé, paprika vegyesen, zeller, zellerzöld, paradicsom, petrezselyem, vöröshagyma, fokhagyma, kelbimbó, káposzta.

További házi receptkülönlegességek fűszerezéshez

 1 dl szűz olívaolaj, 1 aprított vöröshagyma, 2 gerezd áttört fokhagyma, 1 teáskanál őrölt kurkuma, kevés torma, fél kg reszelt sárgarépa, fél kg reszelt fehérrépa, fél kg reszelt zeller, 5 dkg apróra vágott paradicsom, petrezselyem, só, bors. Megpároljuk a hagymát, a fokhagymát, a kurkumát, a reszelt zöldségeket, a sót, borsot. Tíz percig kevergetve tovább pároljuk, majd kihűtjük, hűtőszekrénybe tároljuk.

Paprikakrém

1 kis üveghez: 0,5 kg kápia paprika, csíkokra vágva, só, 1 evőkanál szűz olívaolaj

A paprikát kevés olajon pároljuk, amíg megpuhul. Ezután sózzuk, pürésítjük. Ezt követően üvegbe rakjuk, és a tetejére 1 evőkanál olívaolajat teszünk, majd lezárjuk. Hűvös helyen tárolva néhány hónapig eláll. Tehetünk hozzá csípős paprikát is.

Provance-i fűszerkeverék

Hozzávalók: 1-1 marék oregánó, kakukkfű, bazsalikom, fél marék rozmaring és levendula

A fűszernövényekről szedjük le a leveleket, helyezzük egy tálcára, és a napon szárítsuk ki teljesen. Keverjük az egészet alaposan össze, majd tegyük üvegekbe. Száraz, hűvös helyen sokáig eláll.

Cikkeink tájékoztató jellegűek, és semmilyen esetben nem helyettesítik szakorvos véleményét. Konkrét kérdésével, kérjük keresse fel kezelő orvosát.

A teljes cikk: .Ételízesítő receptek házilag.

Posted by | View Post | View Group

Leave a reply