Elhunyt Emanuel Steward, legendás bokszedző

image

Csütörtökön 68 éves korában életét veszítette Emanuel Steward, legendás ökölvívó-edző. Azon kívül, hogy kiváló bokszoló volt, edzői karrierje alatt is maradandót tudott alkotni, hiszen olyan sztárokat edzett, mint Lennox Lewis vagy Vlagyimir Klicsko.
Sokan az ökölvívás
egyik legnagyobb legendájának
tartják Stewardot, akit most az egész szakma gyászol. Profi karrierje alatt 97 meccséből csupán hármat veszített el az 1944-ben Bottom Creekben született klasszis, majd edzői pályafutása alatt olyan nevek fordultak meg a kezei alatt, mint Thomas Hearns, Evander Holyfield, Vlagyimir Klicsko vagy Lennox Lewis.
Utóbbi vitathatatlanul a nehézsúly egyik legnagyobb alakja, Steward szerint egyenesen a legjobb. Ezt azonban a tanítvány nem hiszi, véleménye szerint mestere volt a király, éppen ezért nagyon megtisztelőnek tartja, hogy az ő tanácsait hallgathatta.
“Teljesen lesújtott a hír, hiszen Manny egyben volt barát, mentor és edző is” – mondta a sportág koronázatlan királya. “Pályafutásom legnagyobb meccseit vele csináltam végig, és kicsit bánt, hogy azt a sok dolgot nem tudtam neki viszonozni élete legnagyobb harcában. Nagyon jó kapcsolatban voltunk, amikor legutoljára beszéltem vele, még vidám volt, ahogy mindig. Talán éppen ezért volt kicsit hihetetlen a számomra, hogy ilyen gyorsan romlott az állapota.”
Lewis elmondta, edzője ugyan szigorú volt, de nagyon önzetlen és odaadó is volt egyben. Véleménye szerint halálával nagy űrt hagy maga után, főleg azok szívében, akikkel nagyon közeli kapcsolatban állt.
A WBA, az IBF és a WBO jelenlegi nehézsúlyú világbajnoka, Vlagyimir Klicsko volt Steward utolsó tanítványa. Az ukrán az edzőlegenda segítségével készült volna fel a Mariusz Wach elleni mérkőzésre. Klicsko elmondta, óriási megtiszteltetésnek tartja, hogy a sportág egyik nagy alakjával dolgozhatott együtt, és bár hiányozni fog számára az edzésekről Steward, leginkább az fáj neki, hogy egy barátját veszítette el a napokban mestere személyében.
Posted by | View Post | View Group

Leave a reply