Elhunyt az olimpikon Petrovszki Mihály

Hosszan tartó, súlyos betegség után hatvannyolc éves korában elhunyt Petrovszki Mihály, az Európa-bajnoki bronzérmes, olimpikon békéscsabai judós.

2017-ben volt 45 éve, hogy Petrovszki Mihály csabai színekben elsőként vett részt az olimpián. A sportember emlékét a Behir  egy 2017 májusában készült interjújával idézzük fel.

Petrovszki Mihály volt az első sportoló, aki békéscsabai, Békés megyei egyesület színeiben jutott el az olimpiára. Egy évtizeden keresztül volt a magyar judoválogatott tagja, ezidő alatt 1972-ben magyar bajnoki címet szerzett, 1976-ban bronzérmes lett a kijevi Európa-bajnokságon, 1977-ben pedig megnyerte a budapesti Hungária-kupát.

Petrovszki Mihály 1977-ben a Hungária-kupa dobogójának legfelső fokán

Pályafutása alatt szinte „védjegyévé” vált a vetődéses kardobás, amellyel rettegésben tartotta ellenfeleit. Petrovszki Mihály Békéscsabán született, nevelkedett és sportolt, lakhelyéül Mezőmegyert választotta. 1967-ben a Dózsa színeiben kezdett el judózni, majd az egyesület megszűnése után a Honvéd Szalvai SE-ben folytatta pályafutását. Az olimpikon elárulta, többször is keresték a fővárosból, hogy igazoljon el Békéscsabáról, de ő nem szerette a fővárost, másrészt itt indult a karrierje, és jól érezte magát a viharsarki egyesületben.

„Az, hogy vidéki voltam, jelentős hátrányt jelentett a pályafutásom alatt. Nekünk háromszor kellett nyernünk, hogy kihirdessenek győztesnek, meg kellett küzdeni a helyünkért. Tíz évig voltam válogatott, a világ harminckilenc országában jártam, Kubától Észak-Koreáig, rengeteg élményt és barátot szereztem” – idézte fel pályafutását.

A magyar judosport 1972-ben mutatkozott be az olimpián. Petrovszki Mihály két súlycsoportban indult Münchenben, nehézsúlyban és abszolút kategóriában is ott volt a mezőnyben. A bajor fővárosban helyezetlenül zárt, négy évvel később Montrealban pedig tizedik lett nehézsúlyban.

„Az első olimpia volt a csúcs, nagyszerű volt a rendezés, alföldi parasztgyerekként eljutni az ötkarikás játékokra hatalmas élmény volt. Nagyon szép volt az olimpiai falu, egy óriási kavalkád volt, hiszen számos sportág képviselőivel találkozhattuk” – fogalmazott az olimpikon.

A müncheni játékok arról is emlékezetes, hogy a Fekete szeptember elnevezésű palesztin terrorszervezet az izraeli csapat tizenegy sportolóját ejtette túszul. Petrovszki Mihály elárulta, ebből nem érzékeltek semmit a helyszínen, csak később tudták meg, hogy mi történt. Hozzátette, talán emiatt is, Montrealban már nagyobb szigorúság volt, nagyon odafigyeltek a sportolókra. A két olimpiát megjárt sportoló azt üzente a fiatal sportolóknak, hogy ma már mások a lehetőségek, mint harminc-negyven éve, érdemes profi sportolónak lenni. Leszögezte, hogy mindemellett a sikerek eléréséhez a sportág szeretete és az alázat a legfontosabb…

Petrovszki Mihályt sporttársai, tisztelői szeptember 10-én, hétfőn 15 órakor kísérik utolsó útjára Békéscsabán, a Berényi úti temetőben.

Forrás: Behir

A Elhunyt az olimpikon Petrovszki Mihály bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS