El lehet kerülni a koraszülést?

El lehet kerülni a koraszülést?

Image courtesy of hin255 | FreeDigitalPhotos.net

A fogantatás utáni 21. napon az anyai és a magzati vér között megkezdődik a tápanyagcsere. A méhlepény a 12. hét után rohamos fejlődésnek indul. Az oxigént, a táplálást és a kiválasztást egyaránt a méhlepény biztosítja a baba számára.

A méhlepény a legkülönfélébb helyeken tapadhat meg a méhben, a baba szempontjából nincs jelentősége. Az mellső falon tapadó méhlepény esetén előfordulhat, hogy csak később érezhető a magzatmozgás. Gondot csak az okozhat, ha a méhszáj környékén tapad meg a méhlepény, ugyanis a terhesség vége felé, a mélyen fekvő lepényvérzéseket okozhat és általában ebben az esetben császármetszéssel hozzák világra a babát. Előfordulhat, hogy a lepény leválik, ami meglehetősen ritka szövődmény és az okai sem tisztázottak, viszont egyértelmű jele a nagy mennyiségű vérzés. A koraszülést általában genetikai és környezeti tényezők is befolyásolják.

Fenyegető koraszülés

Koraszülésről beszélünk, ha a baba 37. terhességi hét előtt jön a világra. Kis súlyúnak nevezzük az újszülöttet, ha a születési súlya kevesebb 2500 grammnál, igen kissúlyú, ha 1500 gramm alatt van. A koraszülést a terhességet fenntartó hatások megszűnése okozza. Leggyakoribb kiváltója mégis általában valamilyen fertőzés.

Első helyen a húgyúti fertőzés, második helyen a bakteriális hüvelyi fertőzés, harmadik helyen a gyomor-bélgyulladás áll. A húgyúti fertőzések megelőzése és kezelése napi 2-3 l folyadék bevitelével, rendszeres orvosi vizsgálattal, vizeletvizsgálattal, szükség esetén pedig antibiotikummal megoldható.

Az emésztőrendszer betegségei is fokozott figyelemmel megelőzhetők. Fenyegető koraszülés jelei a rendszeres méhösszehúzódás, a méhszáj tágulása és méhszájelsimulás együttes előfordulása. Az anyai stressz is jelentős szerepet játszik. Ezek a folyamatok a kismama szervezetében növelik a stressz hormonok szintjét.

Elsősorban a fertőzések tartoznak ide, amelyek védekezésre késztetik a szervezetet. Ilyen hatása lehet például a fogágybetegségnek, a gennyes foggyökérnek, a krónikus vesemedence-gyulladásnak. Ha túl sok felkavaró vagy ijesztő esemény történik, a stresszhormon mennyisége is megnő, ennek következtében a kelleténél sűrűbben tapasztalhatók a méhösszehúzódások. Az anya állapota természetesen a magzatra is hatással van. Azoknak, akiknek vérében a 20. héten magasabb stresszhormonszintet mértek, a későbbiekben sokkal gyakrabban végződött koraszüléssel a terhesség.

Kiküszöbölhető a koraszülés?

A koraszülések egy része megfelelő orvosi ellátással, illetve az egészség megtartásával kiküszöbölhető lehet. Az észlelt tünetekkel még időben orvoshoz kell fordulni, gyógyszeres kezelés és szigorú ágynyugalom mellett van esély arra, hogy a kismama végül 9 hónapra szüljön.

Ez azonban csak akkor lehetséges, ha nem szivárog a magzatvíz, és nem nyílt ki túlzottan a méhnyak. Az első és legfontosabb az, hogy időt nyerjünk a baba számára, hiszen minden egyes méhben töltött nap javítani fogja az esélyeit. Így, az újszülött veszélyeztetettsége a lehető legkisebb mértékű lesz.

Cikkeink tájékoztató jellegűek, és semmilyen esetben nem helyettesítik szakorvos véleményét. Konkrét kérdésével, kérjük keresse fel kezelő orvosát.

A teljes cikk: .El lehet kerülni a koraszülést?.

Leave a reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..