Egy, csak egy legény maradt talpon a vidéken…Interjú Vörös Rolanddal az első magyar K-1 Max győztesével

IMG_2488.JPGFebruár 28-a több szempontból is történelmi volt a magyar K-1 nagykönyvében. Kiderült, hogy a honi nehézsúlyú fightereknek még van hova fejlődniük az európai középmezőnyhöz! képest, viszont annál kellemesebb meglepetés volt az első K-1 Max döntő mezőnyének felkészültsége. Négy kiváló harcos mérkőzött a Papp László Sportarénában, akik mind pazar teljesítményt nyújtottak, de közülük is magasan kiemelkedett egy Re-Gym versenyző, a ceglédi születésű kétszeres EBF profi Thai-Box Európa-Bajnok Vörös Roland. Bebizonyította, hogy Magyarországon 70 kg-ban , Muay Thaiban és K1- Max-ban , nem csak régen , hanem még mindig Ő a legjobb.

 

Hosszú út vezetett a magyar K-1 Max koronájáig. Mikor és hol kezdtél el küzdősportokkal foglalkozni?
Tizenévesen, mint a legtöbb srác, én is szerettem a különböző harcművészetekkel foglalkozó filmeket. Ezért Albertirsán, ahol laktam, elkezdtem keresgélni, merre tanulhatnék efféléket. A boksztól a kung-fu-iIMG_2759.JPGg mindent kipróbáltam, de egyiket sem tartottam elég komplexnek. Már akkor is a Thai-Box érdekelt, de a városban nem találtam ilyen edzéseket.
Így, hogy jutottál el a Re-Gym-ig?
Akkor még a Re-Gym nem létezett, csak a Thai Box kezdődött el Magyarországon. Megtudtam, hogy Budapesten a Bánki Donát Műszaki Főiskolán vannak tréningek, ezért elkezdtem feljárkálni ide edzeni. Megtetszett, így ott ragadtam. 
Mikor kezdtél el versenyezni?   
Ha jól emlékszem, úgy 1996-ban. Akkor még az edzőmön Rehák Györgyön kívül, Kató, Móró, Kunkli voltak a meghatározó nevek az élvonalban. Én még kezdő versenyző voltam, először C kategóriás ( 3*2 perc, akkor még volt könyök is) meccseket vívtam, majd kijutottam különböző nemzetközi amatőr tornákra is, ami jó alap egy profi pályafutás megalapozására.
img_2256.JPGMilyen eredményeket értél el amatőrként?
Többször nyertem Magyar Bajnokságot. A 97-es bangkoki Amatőr Világbajnokságon (IAMTF későbbi IFMA) 67-kg-ban negyedik lettem, majd később 2006-ban, a szegedi WAKO világ kupán aranyat és a WAKO Európa-bajnokságon bronzot nyertem. Ettől függetlenül nekem nem nagyon feküdtek az amatőr versenyek, nem igazán tudtam kibontakozni. Mire lendületbe jöttem véget ért a mérkőzés és ez a pontozáson is meglátszott. Több pörgés, kevesebb taktika. Persze voltak jó időszakaim, de az 5*2, 5*3-as profi mérkőzéseket sokkal jobban élveztem.
Mikor volt az első profi összecsapásod?
1999-ben 22 évesen volt az első profi meccsem Miskolcon. Az ellenfelemet Kunkli Tivadarnak hívták, akit szerintem nem kell bemutatnom a küzdősportokat ismerőknek.
Ő akkor ereje teljében lévő, rutinos versenyző volt, én az esélytelenek nyugalmával léptem ringbe és kiváló mérkőzést csináltunk. Igaz, egy könyökütés miatt kikaptam, de a pontozóknál addig jól álltam, így nem vallottam szégyent, hiszen fiatal és tapasztalatlan voltam, korai volt ez a megmérettetés. Utána néhány év szünet következett a pályafutásomban, meg kellett újulnom, technikailag és taktikailag egyaránt.  img_2257.JPG
Eddigi profi karriered során számos ellenféllel megküzdöttel már Európától Thaiföldig.  Sok nagy név állt már előtted. Melyik meccsedre, eredményedre vagy a legbüszkébb?
Például a szlovák Egon Racz , akit 2006-ban legyőztem és azóta S1 és A1 győztes lett Ázsiában . Igazából nem vagyok válogatós típus. Mindegyikre egyaránt büszke vagyok, hiszen minden meccsemre a lehetőségeket tekintve maximálisan felkészülök. Soha nem becsülöm le az ellenfelet. Egyébként a fiatal, pörgős ellenfelek sokszor veszélyesebbek, mert éhesebbek a sikerre, mint a rutinos, tapasztaltabb harcosok.
Ha jól tudom te vagy az egyetlen magyar, aki küzdött a Muay Thai szentélyének számító Rajadamneren stadionban.
Igen, én is így tudom. 2004-ben volt a találkozó egy hazai versenyző ellen. A harmadik menetben KO-val sikerült nyernem. Több könyökütésem is tisztán talált, aztán az egyik után, úgy felrepedt a thai fiú szemöldöke, hogy a bíró beszüntette a mérkőzést.
Kik voltak a legnagyobb nevek, akikkel eddig farkasszemet néztél?
Nem tudom már pontosan számon tartani, hiszen több mint nyolcvan mérkőzésen vagyok túl. Talán a legnagyobb nevek, akiket említenék és nemzetközi szinten is ismertek, a török Mustafa Dede, Murat Direcki , a belga Basha Vallon, az orosz Gajdarbekov és Rashid Belaini voltak. Majd 2004-ben lehetőségem nyílt egy küzdelemre a holland sztár Albert Kraus ellen, de sajnos egy lábsérülés miatt vissza kellet lépnem. Aztán 2005-ben Székesfehérváron megszereztem az EBF szervezet Thai-Box Európa-bajnoki övét egy Horvát srác legyőzése után, amit 2007-ben Bécsben Albán ellenfél ellen sikerült megvédenem.
Majd jött 2008 és végre elindult a várva-várt K-1 Max selejtezője. Megnyerted a selejtezőt, majd a döntőt is, így minden kétséget kizáróan te lettél az abszolút bajnok.
Hát igen, tényleg jól sikerültek a felkészülések és a versenyek is. Megnyertem júniusban a dunaújvárosi selejtezőt, ahol szinte átgázoimg_2263.JPGltam az ellenfeleimen, majd most a döntőt is megnyertem. Edzőmmel Rehák Györggyel egy nagyon kemény hat hetes felkészülést csináltam végig, ezért jó formában éreztem magam a döntő előtt. Egyébként a felkészülési időszak alatt Pintér Barbara segítségével csináltunk egy szív ultrahangos vizsgálatot a Sportkórházban, ahol kiderült teljesen egészséges vagyok és még jó pár évig versenyezhetek ezen a szinten.  
Mesélj kicsit a döntőről, ha jól értesültem nem úsztad meg sérülés nélkül.
Rögtön az első meccsen Tóth Gábor ellen az első menetben komolyan megsérültem. Egy jobb egyenestől, amikor rászámoltak Gáborra eltört a kézközép csontom. Már a rászámolásnál éreztem, hogy komoly a baj, utána minden jobbkezes mozdulatnál óriási fájdalmat éreztem. A második meccsre, szinte szédelegtem a fájdalomtól, jobb kézzel egyáltalán nem tudtam dolgozni, ezért nem tudtam igazán finiselni. A fájdalmat nem mutattam és szerencsére így is sikerült nyernem. Úgy gondolom minden mérkőzésemet KO-val nyertem volna, ha nem sérülök meg.
Mindenki Győrfi Csabát és téged várt a döntőbe. Te mit szóltál hozzá, hogy nem vele fogsz küzdeni?
Én is egy kicsit meglepődtem. Egyébként meg ilyen a bunyó, bármikor történhetnek váratlan események. Lehet, hogy nem sikerült olyan jól a felkészülése, de Csaba még fiatal és tehetséges harcos, szerintem még nagyon szép sikerek várnak rá a jövőben.
És a többiek…
Mind kiváló és tehetséges srác, ha így folytatják szép sikerek várhatnak rájuk is, de ez a szombat most az enyém volt, sokat dolgoztam érte. Amíg érzek magamban motiváltságot, addig akarok küzdeni.
Profi EB cím, mérkőzés Thaiföldön, K-1 Max Magyar bajnoki cím. Merre tovább? Mik a terveid a jövőre nézve?IMG_2891.JPG
Régebben beszéltük az edzőmmel, hogy – Ha bajnok akarsz lenni, mindig meg kell újulnod, akarni kell a sikert, nem szabad egysíkúan harcolnod-. Azt hiszem sikerült elérnem azt, hogy igazán bajnok legyek.  A K1-Max utáni vasárnap azonnal  sikeres műtéten estem át. Legalább egy hónap, amíg rendbe jön a kezem és újra edzésbe állhatok. Kaptam egy kis drótot a kézfejembe, hogy gyorsabban gyógyuljon. Várom az új kihívásokat és fel fogok készülni.
Május végére lehetséges Hollandiában egy meccsem, persze ha felgyógyulok és elég időm marad a felkészülésre.
Most 32 éves vagy, szerinted meddig tudsz ezen a szinten teljesíteni?
Ha rajtam múlik, még jó sokáig. Mint említettem, nemrég voltam orvosi vizsgálaton, ahol megállapították, hogy a vérkeringésemmel és a szívemmel minden rendben van. Ez egy új módszer a TF-en amely, nekem és még több élvonalbeli Thai Boxolónak segített a felkészülésben.  Addig szeretném csinálni, amíg élvezem és bírom fizikailag.. Harcolni amíg lehet, aztán a többit majd meglátjuk. Mindenestre a Thai-Box-tól sosem fogok elszakadni. Versenyzői pályafutásom után, továbbra is a Re-Gym-ben szeretnék edzőként  jól teljesíteni és minél több időt tölteni a fiatal tehetségek felkészítésével. Szerencsére van belőlük bőven. 

Minden lehetőséget és sikert amit eddig kaptam és elértem köszönöm edzőmnek, Rehák Györgynek, klubtársaimnak, családomnak, támogatóimnak és a fantasztikus Re-Gym szurkolótábornak. Találkozunk a versenyeken!

XLsport – Kovács Tamás – www.Budopest.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .