Dzsúdós doppingügy – Ungvári Attila kétéves eltiltása

image

A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) doppingvétség miatt kétéves eltiltással sújtotta a 73 kg-os súlycsoportban érdekelt Ungvári Attilát, aki így nem indulhat a londoni olimpián.

A versenyző ártatlannak vallja magát és fellebbez az ítélet ellen – tájékoztatta szerdán a szövetség (MJSZ) az MTI-t. Nagy György főtitkár hozzátette: a magyar szövetség – szemben Ungvárival – nem fellebbez, mert akár súlyosbíthatják a büntetést.
A nemzetközi szövetség – az Inforádió értesülése szerint – májusban döntött a kétéves eltiltásról, de a magyar szövetség ezt az információt eddig nem hozta nyilvánosságra.
Ungvári Attilának januárban a bakui Világkupán, majd februárban a budapesti – neki aranyérmet hozó – Hungária Kupán adott mintájában találtak doppinglistás anyagokat, a szteroidok közé tartozó sztanozololt és a vízhajtók csoportjába sorolt furoszemidet, de elmondása szerint más valaki szándékosan rakott tiltott szereket italába. Ezért a szövetség feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.
A mostani döntés értelmében a magyar cselgáncsozó büntetése 2013. március 7-én jár le. Az IJF akkor törli az eltiltást, ha a magyar rendőrség perdöntő bizonyítékokat szolgáltat Ungvári ártatlanságáról.
Az IJF mellékbüntetésként Ungvári három eredményét – a Hungária Kupa első, a párizsi Grand Slam-viadal második és a bakui Vk harmadik helyezését – törölte.
Amikor kiderült, hogy az Eb-bronzérmes Ungvári mintáiban doppingszereket találtak, bátyjával, Miklóssal és edzőjükkel, Bíró Tamással együtt önkéntesen hazugságvizsgálatnak vetette alá magát, amely az ártatlanságát támasztotta alá.
Taraba Sándor, az UTE ugyancsak 73 kg-os versenyzője – akit nem neveztek meg, de több alkalommal körülírtak, hogy köze lehet az ügyhöz – ugyancsak poligráfos vizsgálatok eredményeivel kívánta cáfolni az ellene felmerült vádakat. A május 3-án tartott sajtótájékoztatón jogi képviselője felsorolta a március 18-án és április 9-én elvégzett hazugságvizsgálati eljárások során elhangzott, az érintettséget vizsgáló kérdéseket, leszögezve, hogy a 27 éves sportoló valamennyire nemmel válaszolt.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..