Csernoviczki Éva Grand Prix-bronzérmes Tel-Avivban

Csernoviczki Éva bronzérmet szerzett, Karakas Hedvig az ötödik helyen végzett az olimpiai kvalifikációs sorozat idei első állomásán, Tel-Avivban.

csernoviczki2019telaviv

Jól kezdődött számunkra a tel-avivi Grand Prix-viadal, hiszen az első versenynapon a három indulónk közül kettő is eljutott az érmes mérkőzésekig, s Csernoviczki Éva végül fel is állhatott a dobogó harmadik fokára. Az Ippon Judo Tatabánya első helyen kiemelt versenyzője a junior-világbajnoki ezüstérmes spanyol Martinez ellen hosszabbításos küzdelemben nyert, a kétszeres kontinensbajnoki bronzérmes brazil Brigida ellen azonban csupán tizenkilenc másodpercet töltött a tatamin, ennyi időre volt szükség az ippongyőzelemre.

Olimpiai bronzérmesünk időközben „elveszítette” edzőjét, édesapját, Csernoviczki Csabát ugyanis elküldték a szőnyeg mellől, így a folytatásban a ceglédi tréner, Mester Dániel ült be Évi meccseire. Az elődöntő jól indult, a négy perc végén egy intéssel „vezettünk”, ám a folytatásban az ukránok kétszeres Eb-bronzérmese a maga javára döntötte el a csatát, így Csernoviczki Éva a bronzéremért léphetett tatamira. A rutinos tatabányai judós nem is engedte kiénekelni a szájából a sajtot: a portugálok U23-as Európa-bajnoka, Maria Siderot ellen vazarival nyert, így 2019-ben megszerezte az első World Judo Tour-érmét, s megerősítette helyét az olimpiai kvalifikációs ranglista élmezőnyében.

karakas2019telaviv

Ugyancsak jól rajtolt Karakas Hedvig, aki a múlt hétvégi ceglédi edzői szeminárium bemutatott karfeszítéses tevhnikát élesben is „eladta” azeri riválisa ellen, majd a lengyel Kowalczykkal vívott meccsén azt is bemutatta, milyen, ha nem tudja kihúzni ellenfele karját, aki a védekezés közepette leszorításba „menekül”.

A két ippongyőzelem után az orosz Mezseckaja ellen hidegzuhany következett, a rivális hatalmas dobását ipponnal jutalmazták, majd a bronzmérkőzésen a bolgár Ilieva váratlan húzása – Hédi három és fél percig remekül kézben tartotta a meccset, ekkor azonban villant a bolgár, s elhalászta előlünk a bronzérmet, Karakas Hedvig az ötödik helyen zárta a Grand Prix-viadalt.

Nem ment ilyen jól a 60 kilogrammos Szabó Csabának, a Kecskeméti JC U23-as Eb-ezüstérmes judósa a szlovén Starkel ellen hosszabbításos küzdelemben alul maradt, így nem léphetett tovább az első fordulóból.

Pénteken egy magyar judósért szoríthattunk, a kiemeltként kezdő Európa-bajnoki bronzérmes Ungvári Attila két vazarival le is győzte Puerto Ricó-i riválisát, ám nem kezdhetett menetelésbe, mert az olaszok üstököse, a junior-világbajnok Parlati a harmadik fordulóban feltartóztatta.

A zárónapon mindhárom magyar judós a legjobb nyolc közé jutásért vívott mérkőzésen maradt alul. A 100 kilogrammosok versenyében induló Ohát Zalán izraeli judós ellen kezdett, s bár két intést is kapott, végül ipponnal harcolta ki a továbbjutást. A második körben egy kiemelttel, az ír Fletcherrel nézett szembe, aki földharcban harcolta ki a továbbjutást a Budaörsi SC judósa ellen.

A 78 kilogrammban a négyszeres világbajnoki érmes, Európa-bajnok Mészáros Anett több kmint három év szünet – a 2015-ös tokiói Grand Slam – után tért vissza a World Judo Tour versenyeire, fontos volt, hogy hogyan sikerül a bemutatkozása. Nos, a lélektanilag fontos első győzelmet sikerült megszereznie az izraeli Lanir ellen, sőt, a nyolc közé jutás sem volt távol: a BHSE versenyzője aranypontos küzdelemben két intésnyi előnyben volt az orosz Smeleva ellen, végül azonban a tavaly novemberi hágai Grand Prix győztese tudta megszerezni a döntő pontot.

A nehézsúlyúaknál Szigetvári Mercédesz rögtön a nyolc közé jutásért léphetett tatamira, ám a Mogyi-Bajai Judo Club junior Európa-bajnoka földharcban alul maradt a litván Jablonskyte ellenében, így nem folytathatta a küzdelmeket.

Az esztendő első Grand Prix-viadalán ötvenhárom ország 373 judósa lépett tatamira. A legsikeresebben a házigazda Izrael csapata szerepelt (4 arany, 2 ezüst, 1 bronz), az éremtáblázat dobogóján megelőzve Olaszországot (2, 3, 1) és Franciaországot (2, 0, 1). Magyarország Csernoviczki Éva bronzérmével a tizennyolcadik helyen zárt a nemzetek rangsorában.

Forrás: Judoinfo
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
Eredmények: KLIKK IDE!

A Csernoviczki Éva Grand Prix-bronzérmes Tel-Avivban bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS