Csábi Bettina: Hormonok és elhízás

image

Csoki, fehér kenyér, cukros üdítő, tészta… Ha az ember ilyen étrendet követ, egy idő múlva egy szelet kenyér helyett már kettő kell, hogy ugyanazt a megelégedettség érzetet nyújtsa.

Az egészségtelen ételek ereje azonban nem kizárólag az ízben van. Ugyanis a genetikusan módosított patkányok, amelyek nem érzenek ízeket, ugyanúgy az édes ételeket preferálják. A Journal of Neuroscience- ben szeptemberben megjelent tanulmányában megállapította, hogy az elhízott emberek agya kevesebb élvezettel reagál ezekre az ételekre, mint a karcsúak agya. A kalóriadús ételek hasonló hatással vannak az állatokra is. Ha egy laborpatkányt hónapokig cukros étellel etetünk, az agya kevésbé lesz képes reagálni a dopaminra, arra az anyagra, amely motivál minket az élvezetérzet által. A dopamin-feldolgozási problémát már korábban megfigyeltek elhízott emberek esetében, ugyanúgy, mint azok között, akik alkoholt, kokaint, vagy metamfetamint fogyasztanak.

A hosszú távú stressz is ösztönözheti az embert, hogy „túlegye” magát. A Kalifornia Egyetemen figyelték meg, hogy a cukros, zsíros fagylalt csökkentette a stresszhormon-szintet a laboratóriumi patkányok vérében. Ezek alapján a kényszeres evés is függőséget okozhat, és eszerint kellene kezelni.

Az éjszakai hűtőkifosztásoknak mi az oka?
Az emberek nagy része szívesen eszeget az csendes éjszakák alatt. Nekik nem emelkedik meg éjszakánként a melatonin hormonszintje, amely az alvást segíti. Az étvágy féken tartásáért felelős leptin nevű hormon alacsony szintje is problémát jelenthet, amely az evési kényszert fokozhatja.

Az éjszakai evés szindróma vagy az éjszakai evési kényszer jellemzői, az étvágy nappali hiánya, álmatlanság, éjjelente jelentkező megnövekedett éhségérzet.

A megoldást tehát olyan étrend jelenti, amely az optimális tápanyag összetétel mellett a harmonikus ízvilágot eredményez. Mindenkinek javaslom a szénhidrátcsökkentett álomdiéta lisztkeveréket, tésztákat, gyümölcsöket, zöldségeket, és alacsony zsírtartalmú fehérjeforrásokat beiktatni a napi étkezésbe. Fontos, hogy mindenkinek élvezetet nyújtson a rostban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag étkezés, hiszen csak akkor cseréljük le a megszokott receptjeinket, ha legalább olyan finom ízeket érhetünk el korszerű alapanyagok segítségével. Tapasztaljuk meg gyermekeink együtt, hogy az egészséges is lehet finom!

DSCF1014_1.jpg

Dr. Csábi Bettina – www.csabibettina.hu www.alomdieta.hu

Posted by | View Post | View Group

Leave a reply