COVID-19 IJF javaslatok a judoedzések megtartásához, MJSZ II. állásfoglalás

A 2020. május 4-én hatályba lépő kormányrendelet egyáltalán nem tér ki és nem ad iránymutatást a kontakt sportágakra vonatkozóan. Az MJSZ vezetése a 2020. május 5-i állásfoglalást felülvizsgálva az alábbi intézkedést hozta a beltéri edzések megkezdésével kapcsolatban.

1. Az egészségügyi helyzet továbbra sem változott és a COVID-19 vírus még mindig jelen van.

2. Az IJF által kiadott állásfoglalás – amelynek fordítása kiküldésre kerül az egyesületeknek/szakosztályoknak és megtalálható a honlapon (www.judo.hu) – szerint Magyarország az első fokú éberségi szinten van, tehát azokat az előírásokat, az abban a fejezetben leírt protokollt kell betartani!

3. Az IJF előírásai mellett az Országos Sportegészségügyi Intézet és a Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálat által kiadott korábbi állásfoglalások figyelembevételével és azok betartásával az eddig is kiválóan működő otthoni és kültéri edzések mellett a beltéri edzések megtartását az alábbi feltételekkel, szabályokkal javasoljuk:

 • A termi edzéseken a válogatott- valamint az MJSZ igazolt sportolói vehetnek csak részt! Felhívjuk a figyelmet, hogy a szabadidős nem igazolt sportolók részére a beltéri edzéseket nem engedélyezzük. Részükre továbbra is a kültéri edzések megtartása javasoljuk.
 • Az egyesületek, szakosztályok a judo termeket a fokozatosság és a biztonságosság elve alapján nyithatják meg!
 • Törekedni kell az edzések létszámának alacsonyan tartására.
 • Az edzés helyszínére minden sportoló, szakember csak érintés nélküli testhőmérséklet ellenőrzést követően léphet be. A testhőmérséklet mérést minden belépéskor el kell végezni. Amennyiben a testhőmérséklet meghaladja a 37,5°C-ot, az érintett személy az edzés helyszínre nem léphet be! Erről nyilvántartást kell vezetni.
 • A tünetmentesség ellenőrzése közös érdekünk, nyomatékosan kérjük, hogy csak a tünetmentes sportolók vegyenek részt az edzéseken.
 • A láz, köhögő, erős fejfájással, izom-ízületi fájdalommal, hasmenéssel, a gyengeség tüneteivel jelentkező sportolót azonnal el kell különíteni, a szükséges és indokolt lépéseket (jelentés, mentőhívás, kórházi jelentkezés) meg kell tenni, a többieket pedig szigorúan távol kell tartani a COVID-fertőzés gyanús tüneteit felmutató személytől.
 • Kerülni kell a felesleges közvetlen testkontaktot (érintések, kézfogás, öklözés, pacsi). Amikor csak lehet, mindenkitől legalább 1,5-2 méteres távolságot szükséges tartani.
 • Lehetőségek szerint állandó edzőpárok kialakításával vagy a lehető legkisebb létszámú kiscsoportos edzésekkel lehet lassítani a vírus esetleges közvetlen terjedését.
 • Fontos a saját arc, szem, száj érintésének a kerülése.
 • Köhögés-tüsszentés hatékony elfedése zsebkendővel (gondoskodni kell annak szabályos veszélyes hulladékként való kezeléséről), kézzel (utána azonnal a kéz fertőtlenítése), könyökhajlattal (a ruhák is fertőzhetnek)!
 • Kötelező minden sporteszköz, segédeszköz, karbantartó eszköz kizárólagosan személyes használata, továbbá fertőtlenítése a használat előtt és után!
 • Hatékony és folyamatos szellőztetés, fokozott eszköz, felület és térfogatfertőtlenítés.
 • A közös helyiségekben, bejáratoknál, konditeremben egyfázisú alkoholos kézfertőtlenítő legyen kihelyezve (falra szerelve, vagy kézi adagolók formájában).
 • Kézmosás (legkevesebb 20 másodperc, minden területre kiterjedően) és fertőtlenítés (szárazra törült kézen) minden étkezés előtt és után, minden mosdóhasználat után, minden köhögést és tüsszentést követően.
 • Bőrápolás, mert a fertőtlenítőktől kiszáradt, berepedezett bőr hatékonyabban viszi tovább a fertőzést.
 • Edzésre, versenyre eljutás és a hazatérés idején, valamint a megbeszélések során a sportolóknak és edzőknek, szabályos maszkhordás indokolt, de ne érintsük sem a belső, sem a külső felszínét, csak a gumit vagy a kötőjét. Textil esetén mossuk rendszeresen, papír esetén veszélyes hulladékként dobjuk el.
 • Sem kulacs, sem vízgép, sem isotoniás keverőedény nem lehet közös használatban, lehetőség szerint mindenki otthonról hozzon saját folyadékpótlást.
 • Lehetőség szerint az öltözőhasználat teljes kerülésével, mindenki otthonról sportruházatban érkezzen a tömegközlekedés kerülésével, minél kisebb létszámban, arcvédelemmel és a higiénés rendszabályok betartásával.
 • Nem ajánljuk a közös tusolók használatát, a közös felszínek és a gőz, mint fertőzést továbbító közeg miatt. Edzést követően saját törülközővel szárítkozás, saját száraz- meleg váltóruha, majd a hazaérkezést követő tusolást javasoljuk. A régen nem használt tusolók lefolyóiban megmaradt vízben, régen használt légkondi eszközökben kórokozók szaporodhatnak fel (pl. Legionella), külön fertőtlenítés, karbantartás szükséges.
 • Egyéni törülközőhasználat, majd azt is hazavinni.
 • Családban történt megbetegedéseket azonnal jelenteni edzőnek, egyesületi vezetőnek.
 • Válogatott sportolók megbetegedéseit, ahogy eddig is, jelenteni a keretorvosnak.
 • Az esetleges pozitív COVID-19 teszt esetén (sportoló, stábtag, közvetlen családtag) kontaktok feltérképezésével, másik sportág, érintett egészségügyi személyzet listájával kérünk azonnali értesítést a foig@osei.hu a vkesz@osei.hu és az iroda@judo.hu címekre. A jelentésnek tartalmaznia kell a teszt időpontját, az eredmény kiadásának időpontját, a mintavételt készítő labort, a teszt nevét, fajtáját, az érintett megfertőződött személy adatait.
 • Az esetleges pozitív COVID-19 teszteredményeket haladéktalanul jelenteni az ÁNTSZ-nek, a keretorvosnak, a Sportkórháznak (foig@osei.hu, vkesz@osei.hu, iroda@judo.hu). A jelentésnek tartalmaznia kell a sportoló adatait, a mintavétel dátumát, a pozitív eredmény kézhezvételének idejét, a teszt típusát (PCR vagy antitest- szerológia), a teszt gyártóját, a korábban kitöltött kérdőívet, a szükséges értesítések megtörténtének igazolását, a meghozott intézkedéseket, a lehetséges kontaktokat 14 napra visszamenően.
 • Vegyük figyelembe, hogy egy sérülés kórházi ellátása a fertőzés kockázatával jár. A sérülésmegelőző-prevenciós technikák most még fontosabbak. Aki elkerül egy sérülést és emiatt távol tartja magát a kórháztól (potenciális fertőzésforrás), az csökkenti a saját kockázatát a COVID-19-re is.
 • Az edzések újraindulásával párhuzamosan újra felhívjuk válogatott sportolóink figyelmét az ADAMS holléti nyilvántartás pontos töltésére. A TUE engedélyek naprakészségének fontosságára. Doppingellenőrök folytathatnak vizsgálatokat, természetesen ők is szigorú higiénés protokollal dolgoznak.
 • Kültéren a vonatkozó higiénés és távolságtartó szabályok értelmében, a fenti szabályok betartásával lehetséges utánpótlás, masters, gyerek- vagy tömegsport edzéstevékenység vagy rendezvény.

Az edzések biztonságos feltételeinek megteremtéséért az egyesületek és az edzéseket, foglalkozásokat vezető edzők, sporttársak felelnek!

Bármilyen változás esetén azonnal értesítünk mindenkit!

Mindenkinek jó egészséget kívánunk, vigyázzatok magatokra, családtagjaitokra és

szeretteitekre és ne feledjétek: A JUDO több mint sport!

Nagy András
sportigazgató

A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) orvosi bizottságának ajánlása

A COVID-19 IJF javaslatok a judoedzések megtartásához, MJSZ II. állásfoglalás bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS