Cirjenics Miklós bronzérmet szerzett a brazíliai Grand Slam-tornán

Cirjenics Miklós bronzérmet szerzett, Csernoviczki Éva az ötödik helyen végzett a Brazíliavárosban megrendezett Grand Slam-tornán, az olimpiai kvalifikációs sorozat egyik legfontosabb eseményén.


Csernoviczki Éva (jobbról) nagy lépést tett célja eléréséért

A Brazíliába hét év után visszatérő Grand Slam-tornán az első versenynapon az olimpiai és világbajnoki bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Éváért szoríthattunk. Edzője-édesapja a verseny előtt elmondta, most már nem csupán az olimpiai kvalifikáció megszerzéséért, hanem a lehetséges kiemelt helyezésért dolgoznak, ehhez fontos állomás lehet Brazíliaváros. Csernoviczki Éva az első körben a hazaiak nagy tehetségével, a mindössze húsz esztendős, ifjúsági kontinensbajnok Natasha Ferreirával mérte össze erejét, s egy vazarival kiharcolta a továbbjutást. Évi ezen a mérkőzésén karsérülést szenvedett, ellenfele tiltott technikát alkalmazott ellene.

Következhetett a negyeddöntő, méghozzá az idei tel-avivi Grand Prix győztese, az izreali Shira Rishony ellen. A felek ebben az évben már harmadszor csaptak össze, s a kiélezett küzdelem végén immár felénk billen az összesített mérleg. A 48 kilogrammosok magyar érdekeltségű elődöntője is nagy csatát hozott, de a hazaiak kétszeres GP-győztese, a japán felmenőkkel is rendelkező brazil Gabriela Chibana jutott a fináléba, Csernoviczki Éva számára a bronzmérkőzés jelentette az utolsó mérkőzést ezen a Grand Slam-tornán.

A harmadik helyért az idei bakui Grand Slam-győztese, a spanyolok reménysége, a kétszeres junior-világbajnoki érmes Laura Martinez Abelenda következett. A húsz esztendős spanyol ebben az évben Tel-Avivban és Budapesten is kapitulált a tatabányai versenyzővel szemben, de Brazíliavárosban sajnos fordult a kocka, vazaris előnyét nem sikerült kiegyenlíteni. Csernoviczki Éva az ötödik helyen végzett, ezért 360 olimpiai kvalifikációs pontot is kap, ezzel sikerült közelebb kerülni a kitűzött kiemelt helyek egyikéhez!

A második versenynap egyetlen győzelmet hozott a mieinknek, a kétszeres Eb-bronzérmes Ungvári Attila a 81 kilósok között az uruguayi Aprahamian ellen nyert meggyőző judóval. Sajnos innen már nem tudott továbblépni, a végül ezüstéremig menetelő török Albayrak feltartóztatta a Ceglédi VSE judósát. Bátyja, az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós az olaszok fiataljával, az ifjúsági világbajnok Espositóval csapott össze, és a tizenhét évnyi korkülönbség ezúttal nem előnyt jelentett: a szoros küzdelmet végül intésekkel az olasz fiú nyerte meg. Ugyancsak a 73 kilogrammosok között indult Szabó Frigyes, az UTE versenyzője hajszálra ugyanannyi olimpiai kvalifikációs ponttal rendelkezik, mint Ungvári Miklós, s elképzelhető, hogy az egyik magyar kvóta éppen kettejük között dől majd el. Csák József tanítványa ezúttal nem tudott előnybe kerülni magyar riválisával szemben, hiszen a brazil Contitól – ugyancsak intésekkel – vereséget szenvedett.

Nem sikerült nyernie Gercsájk Szabinának sem. Amint arról beszámoltunk, a DVTK 70 kilogrammos versenyzője komoly műtét és hosszú kihagyás után luxemburgi tornagyőzelemmel tért vissza a nemzetközi mezőnybe, Brazíliában a kubai Cortes Aldama azonban még erősebbnek bizonyult nála. A Grand Slam-torna zárónapján Ohát Zalán lépett elsőkétn tatamira a mieink közül, s a Budaörsi SC 100 kilogrammos judósa annak rendje és módja szerint le is győzte afrikai kihívóját. A folytatás sajnos nem sikerült, akárcsak a tokiói világbajnokságon, ezúttal is a vb-bronzérmes, nyolcszoros Afrika-bajnok egyiptomi Ramadan Darcis ütötte el a továbbjutástól.

Ugyanebben a súlycsoportban Cirjenics Miklós erőnyerőként kezdett, majd kibrusztolta a továbbjutást ecuadori riválisával szemben. Nagyon nehéznek ígérkezett a negyeddöntő a japánok Ázsia-bajnoka, Iida Kentaro ellen, mégis mi kezdtünk jobban, az Atomerőmű SE versenyzője vazarival előnyt szerzett, amit végül nem tudott megtartani. A vigaszágon a brazilok kontinensbajnoka, Leonardo Goncalves következett, akit alig egy pernyi küzdelem után sikerült „meglepni” egy aprócska ipponnal.

Cirjenics Miklós csaknem két esztendő után jutott oda ismét, hogy Grand Slam-tornán éremért judózhasson, legutóbb a 2017-es tokiói tornán történt ez meg vele, akkor meg is szerezte a bronzérmet. Ezúttal Ohát Zalán legyőzője, az egyiptomi Darvis várt rá. Korábban háromszor csaptak össze, mindannyiszor Darvis jött ki belőle jobban. Csakhogy az egyiptomi sérülés miatt nem lépett tatamira a bronzmeccsen, így küzdelem nélkül lett az érem a paksi versenyzőé. Úgy kellett ez a siker, mint egy falat kenyér, az olimpiai kvalifikációs sorozatban a most megszerzett 500 ponttal Cirjenics Miklós a legjobbak közé kapaszkodhatott (számításaink szerint az utolsó befutó helyek egyikére kerülhetett brazíliai eredményének köszönhetően)!

A brazil Grand Slam-tornán végül ötvenöt ország 316 judósa lépett tatamira, a legjobban a házigazda Brazília válogatottja szerepelt (4 aramy, 9 ezüst, 4 bronz), megelőzve az ezúttal csak öt versenyzővel érkező Japánt (2, 0, 2) és a remeklő Nagy-Britanniát (1, 1, 2). Magyarország Cirjenics Miklós bronzérmével felkerült az éremtáblázatra, négyes holtversenyben annak tizenharmadik helyére.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat az előttünk álló hétvégén az észt fővárosban, Tallinnban European Open-viadallal folytatódik.

Forrás: Judoinfo
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
Eredménylista: KLIKK IDE!

A Cirjenics Miklós bronzérmet szerzett a brazíliai Grand Slam-tornán bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS