Budapest Grand Prix: Ungvári Attila is bronzérmet nyert!

A magyar válogatott szinte lekopírozta az első versenynap eredményeit: ezúttal Ungvári Attila állhatott fel a dobogó harmadik fokára, Özbas Szofi pedig ötödik lett a Papp László Budapest Sportarénában megrendezett Budapest Judo Grand Prix-n.


Ungvári Attila (balról a harmadik) a GP-dobogón

Tizenegy judósunk lépett tatamira a Budapest Judo Grand Prix második versenynapján, heten közülük sikerrel vették az első akadályt. A szegediek fiatalja, Tóth Botond a 73 kilogrammban hongkongi riválisát győzte le ipponnal, Végvári Martin (Mogyi-Bajai JC) a kirgiz Turszunalijevet intézte el vazarival, Szabó Frigyes (UTE) az algériai Nurine ellen hosszabbításban csikarta ki a sikert, a 81 kilósoknál Nerpel Gergely (Rákosvidéke Hajtós DSE) a togói színekben induló Denanyoh ellen ipponnal lépett tovább.


Szabó Frigyes (kékben) megdolgoztatta a japán Ebinumát

A második mérkőzésen valamennyien erősebb riválissal szemben maradtak alul, de akadt emlékezetes búcsú is: a tavaly Budapesten bronzérmes Szabó Frigyes alaposan megszorongatta a japánok háromszoros világbajnokát, Ebinuma Maszasi végül csak a hosszabbításban, hét és fél perces küzdelem után tudta megszerezni a továbbjutást érő győzelmet.

A 73 kilogramm negyedik magyar indulója, a nagy közönségkedvenc Ungvári Miklós (Ceglédi VSE) egy másik valóságshow-hős, Marco Maddaloni ellen lépett tatamira az első összecsapásán. Az ifjabbik Maddaloni (testvére, Giuseppe 2000-ben olimpiai bajnok volt) néhány hónapja nyerte meg Olaszországban „A híres sziget“ című „túlélőversenyt, amelyen három hónapon át napi 120 gramm rizzsel kellett beérnie. A 73 kilogrammos judós – aki 2004-ben és 2005-ben is U23-as Európa-bajnok volt – 63 kilogrammosra fogyott a show végére, de győzött, s napjainkban ő az egyik legismertebb sportember Itáliában.


Ungvári Miklós (balról) és Marco Maddaloni párharca

Csakhogy az olasz szövetséggel megromlott a viszonya, s immár albán színekben tért vissza a tatamira, több mint hároméves kihagyás után – egyelőre csupán egyetlen mérkőzés erejéig, hiszen Ungvári Miklós nem hagyott neki esélyt a továbblépésre, magabiztosan – egy utolsó pillanatokra tartogatott vazarival – szerezte meg a győzelmet.

A harmincnyolc esztendős magyar klasszis a második körben is folytatta menetelését, az amerikai Wright elleni ippongyőzelem után az Ázsia-bajnokság bronzérmese, az üzbég Turajev ellen már nem sikerült továbblépni, nagy küzdelemben, a hosszabbítás kilencedik percében kapta meg a harmadik intését olimpiai ezüstérmesünk.


Ungvári Miklós nagy küzdelem után búcsúzott a GP-től

A 81 kilogrammosoknál fivére, az immár kétszeres Európa-bajnok Ungvári Attila ragyogóan szerepelt. A ceglédi versenyző erőnyerőként kezdett, majd könnyedén túljutott a jordán Alziddinen, hogy aztán a harmadik fordulóban egy rágósabb falat, a hollandok junior világ- és Európa-bajnoka, a világranglista ötödik helyezettje, a holland de Wit következett, de egy vazarival ő is kapitulált.

A legjobb nyolc közé jutásért az üzbég Boltabojev próbálta meg „Karvaly“ útját állni, de nagyon rosszul járt, Ungvári Attila gáncsánál a bal lába leragadt, az ippon kihirdetése után hordágyon kellett levinni a tatamiról. A magyar judoka az ünneplés helyett aggódva próbált segíteni Boltobajevnek, reméljük, hogy nem lett súlyos a sérülés.


Az ominózus győzelem, egy szerencsétlen mozdulattal

A negyeddöntőben a kazah Hamza volt Bíró Tamás tanítványának riválisa, a ceglédi versenyző pedig valósággal szárnyakat kapott a közönség lelkes biztatásától, s a harmadik percben ipponnal megnyerte a mérkőzést.

Az elődöntő aztán nem úgy alakult, ahogyan szerettük volna, hiszen Grigalasvili a hátára passzírozta a féltérdre ereszkedő magyart, s az ippon azt jelentette, hogy a grúz judós jutott a döntőbe, Ungvári Attila pedig a bronzmeccsen, a grúz származású, osztrák színekben versenyző Borchashvili ellen javíthatott.

Ismét egy szoros, a végletekig kiélezett csatát láthattunk, amelynek során a mérleg nyelve erre is, arra is billenhetett volna. Az idegek párharcát végül hat és fél perces küzdelemben Ungvári Attila nyerte, egy vazarival. Így a Ceglédi VSE versenyzője állhatott fel a dobogó harmadik fokára.Ungvári Attila (fehérben) keményen harcolt az Arénában

„Borzasztó hosszú nap volt, de nagyon örülök, hogy sikerült érmet nyernem. Óriási köszönet a közönségnek, hogy ennyien eljöttek nekünk szurkolni, az érmet pedig édesanyámnak ajánlanám, aki hetven évesen is végigszurkolta az egész napot – nyilatkozta az újdonsült bronzérmes, akinek bal szeme mellett hatalmas monokli éktelenkedett. – A második meccsen a holland ellen kaptam egy nagyot, de a többi meccsen sem kíméltek. A bronzmeccsen az ellenfelem nagyon jól eldugta végig a jobb karját, nem tudtam megfogni, az indításaim sem voltak olyan jók, de a végére már úgy éreztem, fárad egy kicsit, végre sikerült megfognom, s amikor megvolt a fogás, arra gondoltam, most vagy soha. Sikerült egy kombinációval eldobni…“

A ceglédiek nagy napja volt a nőknél is ez a szombat: a tizenhét esztendős ifjúsági olimpiai bajnok Özbas Szofi letette a névjegyét a felnőttek között is! Elsőként mindjárt egy nagyágyút, a 2017-es budapesti felnőtt világbajnokság bronzérmesét, a mongol Baldorjt győzte le vazarival, majd a kétszeres Panamerican Open-győztes amerikai Galles-n is túljutott – hosszabbításban, egy vazarival.

Következett a negyeddöntő, az ugyancsak Panamerican Open-győztes mexikói Awiti Alcaraz ellen. Özbas Szofi kétszer is leszorította riválisát, s a két vazarival megnyerte a párharcot, s bejutott az elődöntőbe.

A döntőbe jutásért a súlycsoport egyik nagy alakját, az olimpiai bronzérmes brazil Quadrost kellett volna legyőzni, ez a feladat most még nem sikerült Bíró Norbert versenyzőjének, ipponnal a barzil jutott a fináléba.


A tizenhét esztendős Özbas Szofi (fehérben) az ötödik helyig jutott!

A bronzmérkőzésen is egy nagyon erős közép-amerikai judós várt a magyar fiatalra, a kétszeres kontinensbajnok Del Toro Carvaljal alaposan megdolgozott a győzelemért, a négyperces mérkőzés végén a kubai nyert, de hatalmas taps köszöntötte a fiatal magyar versenyzőt: Özbas Szofi az ötödik helyen végzett pályafutásának első felnőtt IJF World Tour-eseményén!


Flóri Miklós rangos elismerése

A délutáni program első eseménye egy rangos elismerés átadása volt: Flóri Miklós, az Országos Dankollégium elnöke Marius L. Vizertől, a Nemzetközi Judo Szövetség elnökétől vehette át a nyolcadik danfokozatról szóló diplomát.

Magyarországon egyedül a néhány hónapja elhunyt Galla Ferenc kaphatta meg a kilencedik danfokozatot, Flóri Miklós mellett a tanítványait olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címekig vezető Hangyási László rendelkezik nyolcadik danfokozattal, rajtuk kívül két korábbi szövetségi kapitány, a szép emlékű Horváth István és Moravetz Ferenc ért el ilyen magas fokozatot a mesterek között.


Marius L. Vizer (balról) és Flóri Miklós a díszes diplomával


Újabb címvédőnk a tatamin!

A Budapest Judo Grand Prix harmadik – egyben utolsó – versenynapján tizenöt judósunk lép tatamira, többek között a 90 kilogrammos súlycsoport címvédője, a világbajnoki ezüstérmes, az olimpiai kvalifikációs rangsorban harmadik helyezett Tóth Krisztián.


A program

2019. JÚLIUS 14. VASÁRNAP
Férfi 90
 (Tóth Krisztián, MTK Budapest; Tóth Apor, Miskolci VSC; Gőz Roland, MTK Budapest; Kordély Péter, Kaposvári JK), 100 (Cirjenics Miklós, Atomerőmű SE; Ohát Zalán, Budaörsi SC; Vég Zsombor, Ceglédi VSE; Árvai Péter, Ceglédi VSE), +100 kg (Sipőcz Richárd, Széchenyi Egyetem SE; Kerstner Róbert, Veresi KE)
Női 78 (Salánki Evelin, BHSE; Tóth Fanni, KSI SE), +78 kg (Szigetvári Mercédesz, Mogyi-Bajai JC; Kárpáti Emese, Szatymazi SE; Nagy Kitti, Szatymazi SE)
10:30: selejtezők (négy tatamin)
17:00: bronzmérkőzések, döntők (egy tatamin)
TV: 17:00, Sport2 (élő)


Fotó: MJSZ, Horávth György
Forrás: Judoinfo

A Budapest Grand Prix: Ungvári Attila is bronzérmet nyert! bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS