Borágó, a kis kék csillag

Note: There is an email link embedded within this post, please visit this post to email it.

Borágó, a kis kék csillag

Borágó, a kis kék csillag

A borágó egy vadon termő nagy növény kék, csillag alakú virágokkal, magjából pedig olajat vonnak ki.  Megtalálható Európa-szerte és Észak-Afrikában, valamint Észak-Amerikában is.

Maga a növény frissítő, vízhajtó, gyulladáscsökkentő, hűtő, tisztító, köptető tulajdonságairól ismert.  A borágó olaj segít megőrizni a bőr egészségét és hidratáltságát, enyhíti a bőr ráncait, minden bőrtípusra használható, főként száraz, illetve vízhiányos bőrre. Az olajban található gammalinolén sav (GLA) a bőr működéséhez nélkülözhetetlen anyag. Nem ritka, hogy valaki, különböző problémákból kifolyólag, részleges hiányt szenved a GLA-ból. Külsőleg szem és egyéb bőrbetegségek esetén is alkalmazható. Hatását igazolták már ízületi, illetve gyulladással járó rendellenességek, fekélyek gyógyítására is. Alkalmas ekcéma, valamint a menstruációs ciklussal együtt járó mellfeszülés kezelésére, továbbá javítja a szív-és érrendszeri funkciókat.

A borágó olaja

Azok, akik GLA-hiányban szenvednek, borágó olaj fogyasztásával is pótolhatják ezt a hiányosságot. Amennyiben valamilyen májproblémánk van, kérjük ki kezelőorvosunk véleményét az olaj alkalmazásáról. A borágó olaj pyrrolidizin alkaloidokat tartalmaz, amely májkárosodást okozhat. Népi gyógyászatban elsősorban a melankolikus hangulat, szomorúság oldására alkalmazzák.

A borágó magjának olaja csak az elmúlt évtizedben vált népszerűvé. Az omega-6, többszörösen telítetlen zsírsavat hidegen sajtolással nyerik ki a magjából.  Jótékony hatása a benne rejlő vegyületeknek köszönhető, amelyek közül kiemelendők a tanninok, az esszenciális zsírsavak, az ásványi anyagok (kalcium, kálium) és a C-vitamin. Levelének főzete fokozza a tejelválasztást, lázat csillapít, fokozza a verejtékezést. Gyomorhurut, irritábilis bélszindróma és más emésztési zavar kezelésében is hatékony segítség lehet, valamint jótékony a másnaposság kezelésében.

Alkalmazásával körültekintően kell bánni, irritálhatja a májat és toxikózist válthat ki. Az olaj meglehetősen hamar elveszti állagát és oxidálódik. Ennek megakadályozására E-, vagy C-vitamint adnak hozzá. Hosszantartó alkalmazása nem ajánlott, sajnos elég gyorsan megromlik.

Cikkeink tájékoztató jellegűek, és semmilyen esetben nem helyettesítik szakorvos véleményét. Konkrét kérdésével, kérjük keresse fel kezelő orvosát.

A teljes cikk: .Borágó, a kis kék csillag.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..