Birkózó-vb – Bácsi Péter aranyérmes

image Bácsi Péter aranyérmet nyert a kötöttfogásúak 80 kilogrammos kategóriájában a taskenti birkózó-világbajnokság szombati versenynapján.

     A fináléig tartó úton 8-0-ra verte a tádzsik Firdovsz Rafijevet, 6-3-ra a svéd Jim Eric Petterssont, 4-0-ra a litván Aleksandr Kazakevicet, az elődöntőben pedig 10-2-re a lengyel Tadeusz Michalikot. Az aranyért az orosz Jevgenyij Szaljejev volt az ellenfele, akit küzdelmes mérkőzésen 2-1-re győzött le.
    Bő egy perc elteltével Szaljejevet intette meg a bíró, de az orosz eredményesen védekezett térdelő állásban, így nem született meg az első pont. Ötven másodperccel később Bácsinak kellett lemennie a szőnyegre, de ezúttal már más volt a forgatókönyv: Szaljejev elindított egy pörgetést, nem tudta azonban folyamatosan végrehajtani, így az akcióért mindketten kaptak egy-egy pontot. Az idén változott e tekintetben a szabály, amely szerint ha a pörgető fél a hátán “megpihen”, nem pörget folyamatosan, a másik birkózónak is jár egy pont.
    A második három percben az orosz fáradni látszott, Bácsi viszont – amint a nemzetközi szövetség internetes közvetítéséből kiderült – továbbra is ment előre, s egyszer sikerült kitolnia ellenfelét, az ezért járó egy pont pedig végül győzelmet ért a 80 kilogrammban, amely nem olimpiai kategória.
    “Fantasztikusan birkózott egész nap, az előcsatározások során is jobb volt ellenfeleinél, és annak ellenére, hogy számszerűen kicsi volt a különbség, a döntőben is ez érződött” – értékelt Struhács György, a kötöttfogásúak kapitánya.
    Bácsi ebben az évben nyerte második Eb-címét, világranglista-vezetőként érkezett az üzbegisztáni vb-re, és az első világbajnoki érmét szerezte meg.
    Sikere azt jelenti, hogy már három dobogós helyezésnél tart a magyar küldöttség Taskentben. Az elsőt Lőrincz Viktor harcolta ki pénteken, amikor harmadik lett a kötöttfogásúak 85 kilogrammos kategóriájában, a másodikat pedig testvére, Lőrincz Tamás, aki szombaton végzett harmadikként a 66 kilósok mezőnyében.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..