Birkózó Eb – Magyar szempontból sikeres tornán debütáltak az új kategóriák

image

A Magyar Birkózó Szövetség elnöke, illetve a kötöttfogásúak és a szabadfogásúak szövetségi kapitányai egyaránt elégedetten értékelték a vasárnap zárult Európa-bajnokságot.

    “Csodálatosan versenyeztek a fiúk” – mondta az MTI-nek Hegedűs Csaba, a hazai szövetség elnöke.
    A nemzetközi szövetség (FILA) vezető testületének, a bürónak a magyar tagja a versenyzők méltatása mellett azt is elmondta, hogy miért váltak szét a súlycsoportok szabad- és kötöttfogásban.
    “A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlása volt, hogy a korábbiaknál is jobban különüljön el egymástól a két szakág, ezért döntöttünk úgy, hogy más-más kategóriák legyenek, s ugyanez az oka annak is, hogy a technikai tus határai sem egyformák már, a szabadnál tíz, a kötöttnél pedig nyolc pont – fejtegette a sportvezető, hozzátéve, hogy az új súlycsoportok kialakításánál ő annak örült volna, ha a hat-hat olimpiai kategória mellett nem kettő-kettő, hanem négy-négy súlycsoportot vezetnek be. – Szerintem jó lett volna a mostani legkisebbnél (szabad: 57 kg, kötött: 59 kg) egy-egy alacsonyabb, s például kötöttben a 85 és 98 között is befért volna még egy.”
    A vantaai kontinensviadal volt az első, melyen – a korábbi hét helyett – minden szakágban nyolc súlycsoportban rendeztek versenyeket. A magyar kötöttfogásúak a nyolcból négy kategóriában éremért birkózhattak, s a négyből két helyosztón nyertek, ráadásul mindkettő siker a döntőben született.
    “Lőrincz Tamás (71 kg) és Bácsi Péter (80 kg) is kiemelkedően teljesített egész nap, mindketten nagyon koncentráltan versenyeztek, s megérdemelten győztek” – értékelt Struhács György kötöttfogású kapitány, aki az egyaránt ötödik Lám Bálinttal (130 kg) és Szabó Lászlóval (75 kg) is elégedett volt, utóbbi esetében kiemelve, hogy produkciójával őt is meglepte.
    A szakember szerint a csapat – Lőrincz és Bácsi mellett – két másik éremesélyese, Kiss Balázs (98 kg) és Lőrincz Viktor(85 kg) egyaránt fejben veszítette el meccsét, mert mindketten továbbjuthattak volna, ha higgadtabbak a szőnyegen.
    A szabadfogásúak heten utaztak el Finnországba, ahol Veréb István (85 kg) és Ligeti Dániel (125 kg) is bronzérmet nyert, Gulyás Zsombor (70 kg) ötödik, Szmik Attila (97 kg) pedig hetedik lett.
    “Jó Eb-nk volt, mindenki hozta magát, ráadásul István és Dániel is nehéz ágon tudott érmet nyerni, s nagyon komoly versenyzőket vertek meg” – nyilatkozta Gulyás István szakágvezető, aki jelezte, hogy kedden mindkét érmesének a vállát megműtik majd. Mint mondta, Veréb István esetében csak kitisztítják a vállát, Ligetinél ugyanakkor komolyabb beavatkozásról van szó, hosszabb pihenő vár, s nagyon kicsi az esély arra, hogy a szeptemberi világbajnokságra felépüljön. – “Muszáj most megcsinálni ezt, mert a fő cél a jövő évi olimpiai kvalifikációs világbajnokág.”
    A tavalyi vb-győztes – ezúttal a negyeddöntőben vereséget szenvedett – Sastin Marianna esetében biztosnak mondható, hogy nem lesz ott az idei taskenti világbajnokságon.
    “Most az Eb-n megnéztük, hogy milyen 58 kilóban. Talán el kell gondolkodni majd, hogy inkább 63 kg-ban versenyezzen, mert már 31 éves és nem lenne jó, ha a fogyással a szükségesnél több erőt kivennénk belőle, majd meglátjuk. Az viszont biztos, hogy nem megy a világbajnokságra, kell neki egy kis idő, hogy újra éhessé váljon a birkózásra, mert anélkül nem megy” – mondta Wöller Ákos, Sastin férje, s egyben a női csapat kapitánya. 
    A nők nem szereztek érmet az Eb-n, melyen a három junior korú versenyzővel, Dénes Mercédesszel (48 kg), Galambos Ramónával (60 kg) és az ötödik helyen végzett Németh Zsanettel (75 kg) elégedett volt a szakember, aki szerint a tavaly Eb- és vb-harmadik Barka Emese (55 kg) hozhatta volna az érmet, ám ezúttal nem tudott élni a jó sorsolással.

Leave a reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..