Barnett vs. Cormier – Tényező lesz a torna győztes a nehézsúlyban?

Strikeforce_ogo.jpg

Mind a két harcos első menetes győzelemmel menetelt a Strikeforce torna döntőjébe. Még Barnett egy igen egyoldalú mérkőzésen egy igencsak sima karháromszög fojtással búcsúztatta Kharitonov-ot, még az Overeem helyére beugró Cormier egy szintén egyoldalú mérkőzésen KO-val győzte le, a korábban gránit állúnak kikiáltott Antoni Silva-t.

Az esélylatolgatások és tippelések előtt egy kicsit nézzünk szét, mi várhat az esetleges győztesre, illetve a torna eddigi résztvevőire. Taglaljuk először a már úgymond kiesett harcosok jelenlegi helyzetét.

Fabricio Werdum Fabricio_Werdum.jpg

A brazil BJJ legenda Overeem elleni siralmas teljesítménye óta még nem érkezett hivatalos nyilatkozat, hogy hogyan tovább. Werdum a Junior Dos Santo elleni TKO vereség után távozott az UFC-től, azóta pedig csupán Overeem-től kapott ki a Strikeforce-nál! Az UFC ennek ellenére, nem szokta visszavenni a levetett ruháit, főleg, úgy hogy ami az elején a magasba emelte az most már nem döntő tényező az UFC számára. Werdum ugyanis egy olyan fegyverrel rendelkezett, ami az elején mindent elsöprőnek tűnt, mára viszont nem egy kiugró cselekmény. Történt ugye, hogy 2010 nyarán Werdum az első menetben lekopogtatta Fedor-t, megszakítva ezzel az orosz tíz éves veretlenségi sorozatát. Ez a maga módján egy nagyon nagy tett volt a brazil részéről és a magasba emelhette volna az ázsióját, ám Fedor ezek után TKO vereséget szenvedett Antonio Silva-tól és Dan Henderson-tól is. Az UFC persze ezután úgymond joggal állíthatja, hogy a kiégett, illetve a padlón lévő Fedor-t verte Werdum, akire mint köztudott és már írtunk is róla nem tartott igényt az UFC. Werdum tehát nem tudni merre tart jelenleg, ám némi reményt adhat neki a tény, hogy az UFC ismét nyitott Brazília felé és így szükség van az elismert brazil harcosokra. Werdum elvileg ennek számít, de meglátjuk, mit tervez vele az UFC.

Antonio Silvaantonio_silva_5.jpg

A hatalmas termetű brazil anno nagyon nagy tehetségként volt számon tartva, és viszonylag hamar bekerült az amerikai piacra. Ezzel párhuzamosan hozott pár mérkőzést japánban is, ám a Strikeforce torna hozhatta volna meg számára a nagy áttörést, főleg úgy hogy a nyitókörben TKO-val verte a torna nagy esélyesét Fedor Emelianenko-t. Itt a rajongók és az ellenrajongók két lehetőséget állítottak fel. Először is hogy Fedor nem tudott mit kezdeni a remek BJJ harcos erejével és méretével, valamint azt hogy az orosz már nem igazán akar mérkőzni. Rontja Antonio teljesítményének összképét az a tény is hogy a mérkőzés után a félnehézsúlyú Dan Henderson az első menetben ütötte ki a korábbi nehézsúlyú egyeduralkodót. A torna elődöntőjében aztán megjött Daniel Cormier, aki lehengerlő teljesítményt nyújtva az első menetben kiütötte Silva-t. Nagy nyilatkozatok a jövőről még mindig nincsenek, valószínű, hogy az UFC ezek után sem fog igényt tartani a brazil nehézsúlyúra, főleg akkor nem, ha a Nogueira meggyőzően tér vissza Frank Mir ellen is.

Sergei Kahritonov01_Sergei_Kharitonov_.jpg

Az orosz bunyós, a jelenleg UFC-nél hányatott sorsú Golden Glory csapat tagja. Ennek ellenére mikor minden bunyósukat kirúgták, az orosz harcost megtartották. Kharitonov az első körben egy papírforma kiütést osztott ki Andrei Arlovski-nak, majd a második körben egy sima fojtásos vereséget szedett be Josh Barnett-től. Kharitonov eddig mind a K-1 mind pedig az MMA küzdelmekben szerepelt és nem is rosszul, kimagasló teljesítményt azonban sosem ért el eddig. Nem tudni hogy az UFC számol e az igen látványos bunyóssal, főleg hogy eddig nem igazán tervezik az orosz piac bevételét. Kemény álló bunyósok pedig az amerikai piacon is bőven akadnak. Ne lepődjünk meg tehát ha Kharitonov a jövőben inkább a megújuló K-1 gáláin vagy pedig az It’s Showtime rendezvényeken fog feltűnni.

A többi résztvevő sors már félig meddig eldőlt. Mint tudjuk Fedor már a Monson elleni hazai derbire készül, még Overeem már Lesnar-ra feni a fogát. Volt még egy Brett Rogers nevezetű harcos is a rostában, ám Rogers sosem volt realisztikus alakja ennek a történetnek, ha Kimbo nem kellett az UFC-nek Rogers sem fog.

A döntőben két igazán jó nevű harcos csaphat össze egymással. Josh Barnett az UFC igazi mostoha fia, anno nagy port kavart mikor szteroid botrány miatt repült az amerikai szervezettől. Volt egy szép szériája a japánoknál, ám a későbbiekben ott sem jutott el a bajnoki címig. Az Affliction-nél elverte Pedro Rizzo-t ésGilbert Yvel-t majd aláírt Fedor ellen, de a szteroid teszteken ismét megbukott, szegről-végről megalapozva ezzel az Affliction bukását. White már lefutotta a kötelező köröket Barnett felé és mosolyogva pózolnak együtt, persze a másik oldalról is megy a barátkozás, Barnett utolsó lehetősége lehet ez az UFC felé. A másik oldalon ott van Cormier, a beugró aki nagyon impozáns győzelemmel mutatkozott be a széria hivatalos mérkőzésén is. A nagyon jó alapokkal rendelkező bunyós, bivaly erős és remek birkózó technikával rendelkezik. Nem mellékesen pedig az UFC bajnok Cain Velasquez csapattársa. Barnett mellett a tapasztalat szól, Cormier mellett pedig a fiatalság és a tűz. Én személy szerint úgy gondolom, hogy Barnett az esélyesebb a döntő mérkőzésen, mégis Cormier fogja begyűjteni a díszes övet, méghozzá idő előtt, egy TKO-val. Ha az én gondolataim jönnek be a végén Barnett szerződése, akkor se biztos hogy elveszett, mindenesete hallgatni fogja hogy egy kezdő győzte le. Cormier a torna után szinte biztosan megkapja majd az UFC szerződést és a tervek szerint a félnehézsúlyban tervezi a jövőjét!

supras

Posted by | View Post | View Group

Leave a reply