Bakun át vezet az út Londonba

image

Vasárnap a sorsolással, míg hétfőn már az első versenynappal kezdetét veszi Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban az olimpiai kvalifikációs felnőtt férfi világbajnokság, amelyen a tét a londoni ötkarikás játékokon való indulás jogának megszerzése.

A négy évvel ezelőtti kvalifikációs szisztéma még három esélyt adott a versenyzőknek, ezúttal csupán két lehetőség lesz eljutni az olimpiai játékokra. A világbajnokságon 250 férfi kvóta közül 92 talál majd gazdára Bakuban, remélhetőleg néhány honfitársunk is londoni repülőjeggyel a tarsolyában érkezik haza minden idők legnagyobb ökölvívó eseményéről.
A bakui világbajnokságon a 49-től egészen a 81 kilósok küzdelméig az első tíz-tíz helyezett szerzi meg a részvételi jogot, míg a 91 és a +91 kg-ban csupán az első hat-hat. Azok a bokszolók, akik a későbbi két döntőstől szenvednek vereséget a legjobb tizenhat, illetve a nyolc között, kilencedik-tizedik, valamint a két legfelső súlyban ötödik-hatodik helyezést szerezhetnek, amely még olimpiai kvótát fog érni.Hungarian_medalists_with_President_Csotonyi.jpg
Milánóban a szenzációs Káté Gyula bronzérme mellett Kalucza Norbert kilencedik, valamint Bacskai Balázs tizedik helyezése ért volna a magyar válogatottnak három kvótát, amellyel a szakvezetés minden bizonnyal ezúttal is kiegyezne. Amíg Milánóban 552 ökölvívó szerepelt, addig a bakui világbajnokságra még ennél is nagyobb mezőny indul, annak ellenére, hogy egy súlycsoporttal kevesebb szerepel a programban. A legfrissebb információk szerint végül 127 nemzet 681 versenyzője lép ringbe a bakui világbajnokságon.
Teljes, tízfős csapattal vesz részt a világbajnokságon minden eddiginél több, összesen 24 nemzet: Ausztrália, Azerbajdzsán, Bulgária, Ecuador, Egyesült Államok, Fehéroroszország, Grúzia, India, Irán, Írország, Kenya, Kína, Kongói Demokratikus Köztársaság,, Kuba, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Németország, Oroszország, Tádzsikisztán, Törökország, Uganda, Ukrajna és Üzbegisztán.
Majdnem teljes, kilencfős kontingenssel szerepel a világbajnokságon Anglia, Azerbajdzsán, Egyiptom, Kazahsztán, Kirgizisztán, Marokkó, Olaszország, Örményország és Sierra Leone, míg Algéria, Ecuador, Etiópia, Irak, Japán, Franciaország, Moldova, Mongólia, Románia, Tanzánia, Thaiföld és Venezuela nyolc bokszolóval nevezett az eseményre.
Alig találunk olyan országot, amely nem vesz részt a világbajnokságon, az AIBA jelenlegi több mint 190 tagjából minden jelentős boksznemzet jelen lesz Bakuban, még a nemzetközi szövetségi tagságát ideiglenesen elveszítő, nagyhatalomnak számító Thaiföld és a kizárt Románia is ott lehet Bakuban. A legnagyobb hiányzó minden kétséget kizáróan az erős, és fiatal csapattal rendelkező Puerto Rico lesz, de nem vesz részt a Koreain NDK, Namíbia, és Nigéria sem a világbajnokságon.
Öt versenyző a WSB küzdelmeiben már megszerezte a londoni indulási jogot, így őket nem láthatjuk a bakui seregszemlén: a kazah Kanat Abutalipov, a kínai Vang Csi-min, az azeri Szoltan Migidinov, az algériai Abdelhafid Benchebla és a korábbi világbajnok olasz Clemente Russo már biztosan jelen lesz a brit fővárosban.
A két szuperhatalom, Oroszország és Kuba egy kicsit talán kiemelkedik a mezőnyből, de közvetlenül mögöttük nagyjából egyforma erőt képvisel a kazah, az ukrán, az üzbég, a házigazda azeri, az angol, és a kínai válogatott. Amennyiben ehhez hozzávesszük még a szinte minden súlycsoportban erős versenyzővel részt vevő németeket, franciákat, olaszokat, fehéroroszokat, brazilokat, koreaiakat és mongolokat, akkor kijelenthető nagyon nehéz dolga lesz a magyar csapatnak Bakuban.
Rengeteget fejlődött Ecuador, India, Japán, Szíria, Jordánia, a Dominikai Köztársaság és Algéria ökölvívása, míg az Egyesült Államok egy kicsit visszaesett az utóbbi két-három évben, de így is több kiemelkedő képességű ökölvívóval fogja magát képviseltetni a világbajnokságon. Az amerikaiakhoz hasonlóan a volt kelet-közép-európai szocialista országok bokszélete is kicsit visszaesett, de mind a lengyelek, a csehek, a románok, és a bolgárok is felvonultatnak több nemzetközi szinten magasan jegyzett versenyzőt.
A csapatból első helyre kívánkozik Európa-bajnokunk Bacskai Balázs, aki az elmúlt két esztendőben mindössze két vereséget szenvedett, és nagy meglepetés lenne, amennyiben nem tudna olimpiai kvótát szerezni Bakuban. Kétszeres világbajnoki bronzérmesünk, Káté Gyula is reális kvalifikációs esélyekkel, minden bizonnyal kiemeltként szerepelhet az azeri fővárosban. Európa-bajnoki bronzérmeseink, Varga Miklós, Szellő Imre, és Darmos József is képes lehet kvótát szerezni, de utóbbinak roppant nehéz lesz a legjobb hatba kerülnie.
A magyar válogatott az alábbi összetételben szerepel a világbajnokságon:
49 kg: Ungvári István
52 kg: Dobrádi Zsolt
56 kg: Kalucza Norbert
60 kg: Varga Miklós
64 kg: Káté Gyula
69 kg: Bacskai Balázs
75 kg: Harcsa Zoltán
81 kg: Szellő Imre
91 kg: Darmos József
+91 kg: Bouquet Bence

A súlycsoportonkénti esélyek az alábbiak:

49 kg:
A kétszeres világbajnok és olimpiai címvédő 30 esztendős kínai Cou Si-ming a milánói világbajnokság után a Kínai Nemzeti Játékokon tért vissza, nyert egy Ázsia Játékokat, így már 2007 júniusa őrzi veretlenségét.
A kínai klasszis odahaza az Ázsia Játékok döntőjében nagyon megszenvedett a kazahok Vb-bronzérmese, Birzsan Zsakipov ellen, aki idén egyetlen vereséget szenvedett, és egyértelműen az aranyesélyesek közé tartozik.
Az írek olimpiai bronzérmese, Patrick Barnes tavaly megnyerte a moszkvai Európa-bajnokságot, és a Brit Nemzetközösségi Játékokat is, míg Európa másik kiemelkedő versenyzője a kategóriában, a Vb-ezüstérmes, rendkívül rutinos, örmény felmenőkkel rendelkező orosz David Ajrapetjan is legyőzhet bárkit Bakuban.
Az ifjúsági Vb-bronzérmes 19 éves Yosvany Veitia képviseli a kubai színeket Bakuban, és egyértelműen az éremesélyesek táborát gyarapítja, akárcsak a friss Ázsia-bajnok dél-koreai Sin Dzsong Hun és a világbajnoki címvédő mongol Purevdorj Serdamba is. Utóbbi szinte minden versenyén korán búcsúzott az elmúlt időszakban, és hatalmas meglepetés lenne, ha eljutna a címvédés közelébe.
A Fülöp-szigetek mindig kiváló ökölvívókkal rendelkezik a legkisebbek között, ezúttal az Ifjúsági Vb-negyeddöntős, még nem egészen 18 éves Mark Anthony Barriga bizonyíthatja ezt, aki egy nagyon erős üzbegisztáni tornát nyert meg májusban, és bárkinek komoly fejtörést okozhat a kiváló lábmunkája. Ugyanúgy a minőséget képviseli egy másik délkelet-ázsiai, a thaiföldi rutinos Kaew Pongprayoon is.
Az ifjúsági világbajnok azeri Szalman Alizada is az új hullámot képviseli a mezőnyben, Ankarában minden idők legfiatalabb Európa-bajnoka lett a 17 éves kiválóság, akit ezúttal a hazai közönség is a sikerbe hajszolhat.
Az éremesélyesek táborát gyarapítja a korábbi Európa-bajnok örmény Hovhannesz Danyieljan, az Eb-bronzérmes, dominikai származású, de spanyol színekben szereplő Jose Kelvin de la Nieve, az indiaiak tehetsége, Devendro Laishram Singh, a szintén ifjúsági korú Naoja Inoue, az amerikai Eros Correa, az Afrika Játékok győztes kameruni Willy Thomas Essomba, az Eb-bronzérmes angol Charlie Edwards, a pekingi olimpikon venezuelai Eduard Bermudez, és a franciák berobbanásra váró, ígérete, Jeremy Beccu.
A magyar színeket képviselő hajdúsámsoni Ungvári István ugyan három évvel ezelőtt Eb-bronzérmet szerzett, de reálisan értékelve a kvóta nem várható el tőle.

52 kg:
Az örmény származású, de orosz színekben versenyző, még mindig csak 23 éves Misa Alojan világbajnoki bronzérme, és moszkvai Európa-bajnoki címe után a legnagyobb esélyesként utazik el az azeri fővárosba.
Légsúlyban indul a kubai csapat legfiatalabb résztvevője, az Ifjúsági Olimpiai Bajnok és ifjúsági világbajnok Robeisy Ramirez csak decemberben fogja betölteni tizennyolcadik életévét, de elegendő nemzetközi rutinnal rendelkezik már a felnőtt mezőnyben is ahhoz, hogy akár a csúcsra érjen Bakuban.
Az amerikai válogatott legjobbja, a 2007-es világbajnok és idén veretlen Rau’shee Warren egyedülálló rekordot akar dönteni Bakuban. Amennyiben az első tíz közé kerül a világbajnokságon, a sportág történetének első amerikai versenyzője lehet, aki harmadik olimpiáján vehet részt.
A pekingi olimpikon angol Khalid Saeed Yafai a tavalyi moszkvai Európa-bajnokságon szerzett ezüstérme után kisebb hullámvölgybe került, de képességeit ismerve bárki ellen győzelmi esélyekkel léphet ringbe.
A walesi Andrew Selby a tavalyi Bocskai emlékversenyen szerzett aranyérme után az idei ankarai Európa-bajnokságon is bezsebelte a legfényesebb medáliát, így ő is az éremesélyesek közé lépett előre.
A japánok Ázsia Játékokon bronzérmes versenyzője, Kacuaki Szusza egy roppant erős kazahsztáni tornán is diadalmaskodott, és talán a kontinens legjobb versenyzője ebben a kategóriában, de kérdéses egy ilyen hosszú sorozatban, mint a világbajnokság, tudja-e folyamatosan hozni a súlyát.
A Fülöp-szigetek ebben a kategóriában is komoly minőséget képvisel, Rey Saludar egy évvel ezelőtt aranyérmet szerzett az Ázsia Játékokon. Az olaszok 28 éves megbízható versenyzője Vincenzo Picardi szinte csak bronzérmeket gyűjtött be a legnagyobb viadalokon.
A kínai Csang Jong nyerte idén az Ázsia bajnokságot, és komoly meglepetést okozhat Bakuban is, akárcsak a kétszeres Eb-bronzérmes moldáv Alexandru Riscan, a korábbi Európa-bajnok ukrán Georgij Csigajev, a Brit Nemzetközösségi Játékok győztese, az indiai Suranjoy Mayengbam Singh, és a kazah Olzsasz Szattibajev is.
Komoly eredményt érhet el a Vb-ezüstérmes mongol Tugstsogt Nyambayar, az üzbég Dzsaszurbek Latipov, az Eb-ezüstérmes azeri Elvin Mamiszada, a dominikai szupertehetséges ifjúsági korú Dagoberto Aguero, a WSB-ben remeklő mexikói Elias Emigdio, a thaiföldi Chatchai Butdee, és a kirgiz Azat Uszenalijev is.
A magyar színeket képviselő Dobrádi Zsolt még nem töltötte be huszadik életévét, és első komoly felnőtt nemzetközi versenyén szerepel Bakuban, így tőle elsősorban még a tapasztalatszerzés várható el.

56 kg:
Az angolok korábbi Európa-bajnoka, Luke Campbell nyolc megnyert nemzetközi verseny után Ankarában erősen vitatható körülmények között kikapott a török Furkan Memis Ulas-tól, de ennek ellenére az egyik legnagyobb esélyese a súlycsoportnak. Még a ringben is komoly nyugalom árad az angol fiúból, akinek a hazai olimpiai szereplés lehetősége extra motivációt jelent.
Az oroszok korábbi világbajnoka, Szergej Vodopjanov nagy nehézségekkel harcolta ki a csapattagságot, de akár a dobogó csúcsára is odaérhet Bakuban. A milánói világbajnokságon ezüstérmet szerzett, de legnagyobb ellenfele, az ukrán Vaszil Lomacsenko immáron a könnyűsúlyúak között szerepel.
A kubaiak újoncot avatnak ebben a súlycsoportban, de idei teljesítményét látva kalucza.jpga 20 éves Lazaro Alvarez nagyon komoly karriert futhat be. A kérdés csak az, hogy képességeit milyen szinten tudja kamatoztatni már Bakuban is.
A kazahsztáni születésű, de német színekben versenyző 25 éves Denis Makarov kisebb meglepetésre lett aranyérmes a moszkvai Európa-bajnokságon, de éremszerzése Bakuban már nem lenne az.
A világbajnoki bronzérmes ír John Joe Nevin, az olimpiai ezüstérmes és Ázsia Játékok aranyérmes thaiföldi Worapoj Petchkoom, valamint a világbajnoki címvédő bolgár Detelin Dalakliev bárkit legyőzhet a rendkívül nyílt súlycsoportban.
Az olimpiai ezüstérmes moldáv Veaceslav Gojan Európában, a pekingi negyeddöntős tádzsik Anvar Junuszov pedig Ázsiában ért idén a csúcsra, míg a Vb-bronzérmes mexikói Oscar Valdez rengeteget fejlődött az elmúlt időszakban.
Az éremesélyesek közé tartozik még a venezuelai Angel Rodriguez, a mauritiusi olimpiai bronzérmes Bruno Julie, az algériaiak egyik legjobbja, Mohamed Amin Udahi, a Ázsia Játékok ezüstérmes kínai Csang Csia-vej, az AIBA Elnök Kupa győztese, az üzbég Orzubek Sajimov, a rendkívül technikás ukrán Mikola Bucenko, és egy korábbi Ázsia Játékokon aranyérmes Fülöp-szigeteki veterán Joan Tipon.
A debreceni pekingi olimpikon Kalucza Norbert egy súlycsoporttal feljebb lépett, és első alkalommal bizonyíthat nagy nemzetközi versenyen. Az erős ökölvívó szerencsésebb sorsolás esetén több győzelmet arathat Bakuban.

60 kg:
Az ukrán Vaszil Lomacsenko mindent megnyert, ahol csak elindult, így már 23 éves kora ellenére van olimpiai-, világ, és Európa-bajnoki címe is. Az elmúlt két évben több nagy versenyt kihagyott, csak és kizárólag a londoni olimpiai címvédés lebegett a szeme előtt. Most új súlycsoportjában bizonyíthat a világ legjobb ökölvívójának tartott versenyző, és immáron lassan négy éve veretlen…
Az orosz Albert Szelimov volt az utolsó, aki 2007-ben, a chicagói világbajnokságon le tudta győzni az ukrán klasszist, de azóta ez neki sem sikerült. Tavaly Lomacsenko távollétében Európa-bajnok lett Moszkvában, és idén is kiválóan szerepelt, de reálisan csak az ezüstre van esélye az orosz könnyűsúlyúnak.
A világbajnoki címvédő olasz Domenico Valentino Milánóban pályája csúcsára ért, de tavaly váratlan vereségek sorát szenvedte el. Ebben az évben újra a jobbik oldalát mutatja az olasz ökölvívó, az Európa-bajnokságon szerzett egy ezüstérmet, a döntőben a hazai ring előnyét élvező Fatih Keles győzte le (?) egy ponttal.
A kadett világbajnok kubai Yasnier Toledo legjobb eredménye a felnőttek között egy Pánamerikai bajnoki cím, de a Bocskai emlékversenyen is látott könnyűsúlyú még messze nem hozta ki magából a maximumot.
Az azeri Elvin Iszajev tavaly még az ifjúságiak között bontogatta szárnyait, míg idén már a felnőttek mezőnyében alkotott maradandót. A Sztrandzsa tornán a kubai Yasnier Toledót is legyőzte, hazai ringben a legjobbakat is legyőzheti a 19 éves tehetség.
Az üzbégek 20 éves, feltörekvő titánja, a kétszeres nemzeti bajnok Fazliddin Gaibnazarov első alkalommal harcolta ki a csapattagságot, de éremszerzése nem lenne meglepetés a bakui világbajnokságon.
Az ír David Oliver Joyce kisebb nemzetközi versenyeken már legyőzte a klasszisokat is, de ez még nagy világversenyen nem sikerült neki. A kiugrást jelentheti a bakui világbajnokság a litván Ifjúsági Olimpiai bajnok Evaldas Petrauskas, az angol ifjúsági Európa-bajnok Martin Ward, és a Brit Nemzetközösségi Játékokon ezüstérmes skót Josh Taylor számára is.
Az Eb-bronzérmes német Eugen Burhard, az Ázsia bajnok türkmén Szerdar Hudajberdijev, a kétszeres kazah bajnok Ganyi Zsajlauov , az olimpiai negyeddöntős algériai Abdelkader Chadi, az Ázsia bajnokságon ezüstérmes kínai Liu Csing, a korábbi junior világbajnok marokkói Mehdi Uatin, az Eb-bronzérmes örmény Vlagyimir Szaruhanjan, a doppingvétség után visszatérő Vb-negyeddöntős szerb Branimir Sztankovics, a thaiföldi Sailom Ardee, a dél-koreai Han Szun Csul, és az új amerikai tehetség Jose Ramirez egyaránt éremközelbe kerülhet.
Ez utóbbi akár a hajdúsámsoni Varga Miklósról is elmondható, aki Eb-bronzérme mellett már több nagy nemzetközi tornát is nyert, és képességei alapján a legjobb tízben lehet a helye.

64 kg:
Az egyik legnépesebb mezőnyben, a 64 kilósok táborában a kubai világbajnok Roniel Iglesias már többször bizonyította virtuozitását, könnyen megvédheti a címét Bakuban. Ebben az olimpiai ciklusban mindössze egy vereséget szenvedett, legyőzője a francia Samir Machrouh volt másfél évvel ezelőtt a Bocskai emlékversenyen.
A korábbi kadett világbajnok, kétszeres nemzeti bajnok 20éves kazah Danyijar Jeleusszinov esélyeshez méltóan nagy fölénnyel győzött tavaly az Ázsia Játékokon. A közép-ázsiai ország egyik legtehetségesebb képviselője komoly riválisa lehet a kubai ökölvívónak is világbajnokságon.
Az egy súllyal feljebb lépett kétszeres Eb-ezüstérmes angol Thomas Stalker megkapta 2010-ben a legjobb brit ökölvívónak járó trófeát. Négy évvel korábban Frankie Gavin érdemelte ki ezt a díjat, majd világbajnok lett Chicagóban…Gyula_Kate.jpg
Az afrikai ökölvívás egyik legnagyszerűbb képviselője, a technikás mauritiusi Richarno Colin, aki veretlen idén, és többek között győzött az Afrika Játékokon, és a Bocskai emlékversenyen is februárban. Az ukránok Európa-Kupa győztese, és főiskolai világbajnoka, Gyenyisz Berincsik lehet a súlycsoport egyik legnagyobb meglepetése Bakuban.
A 2008-as ifjúsági világbajnok ír Raymond Moylette nyerte meg meglepetésre az idei Európa-bajnokságot, és Bakuban ismét bizonyíthat, míg a litvánok 18 éves Ifjúsági Olimpiai bajnoka, Ricardas Kuncaitis első alkalommal lép ringbe a felnőttek között világbajnokságon.
A mongolok kétszeres világbajnoki bronzérmese, Uranchimeg Munkherdene immáron huszonkilenc esztendős, és 2000 óta tagja a nemzeti válogatottnak, így nincs híján sem a tudásnak, sem a rutinnak.
Büszkeségünk, a Kispest szintén kétszeres Vb-bronzérmes, és négyszeres Eb-érmes ökölvívója, Káté Gyula hasonló pályafutást járt be, mint a mongol ökölvívó, ennek ellenére csak idén találkoztak első alkalommal egy szerbiai versenyen. A magyar versenyző bárki ellen sikerrel veheti fel a harcot, és kvótát szerezhet Bakuban.
A brazil ökölvívás sokat fejlődött az utóbbi években, új edzőközpont is épült a dél-amerikai országban, amely London után a következő ötkarikás házigazda lesz. A világbajnoki negyeddöntős, roppant erős 23 éves Everton Lopes legyőzése bárkinek komoly fejtörést okozhat Bakuban.
A korábbi Ázsia Játékok győztes kínai Hu Csing, az ifjúsági Vb-ezüstérmes argentin Fabian Maidana, az örmény Európa-bajnok Hracsik Dzsavahjan, az Eb-bronzérmes orosz Alekszandr Szoljannyikov, az Ázsia-bajnok üzbég Szandzsarbek Rahmanov, a Küzdősportok Világjátékán aranyérmes kirgiz Ermek Szakenov, a Vb-negyeddöntős török Onur Sipal, a venezuelai szupertehetséges Yoelvis Hernandez, az Ázsia-bajnok thaiföldi Wuttichai Masuk, és a Karibi Játékokon aranyérmes bahamai Valentino Knowles egyaránt okozhat meglepetést Bakuban.

69 kg:
A Vasas-Süllős Európa-bajnoka, az édesapja által edzett Bacskai Balázs két évvel ezelőtt a tizedik, most is olimpiai kvalifikációt érő helyen végzett a milánói világbajnokságon, de ezzel a szerepléssel aligha lenne elégedett a 23 éves váltósúlyú kiválóság.
A 2009-es esemény óta mindössze két vereséget szenvedett a magyar versenyző, mellette csak győzelmek sorakoznak az AIBA könyvében, és bár néhány világklasszissal még nem, vagy nagyon régen találkozott, bárkit legyőzhet a súlycsoportban. A legfrissebb AIBA világranglistán az egyes szám szerepel Bacskai Balázs neve mellett, így könnyen előfordulhat, hogy az első helyen emelik ki a bakui világbajnokságon.
A legnagyobb ellenfélnek egyértelműen a kazahok kétszeres világbajnoka, a 28 éves Szerik Szapijev számít, aki két évvel ezelőtt csupán egy bronzéremnek örülhetett Milánóban. Másfél évvel ezelőtt néhány váratlan vereséget is összeszedett, de a tavalyi év végén az Ázsia Játékokon bizonyította kiváló kvalitásait, és könnyed győzelmet aratott, míg idén még veretlen a kazah kiválóság.Balazs_Bacskai.jpg
Az orosz Andrej Zamkovoj két évvel ezelőtt a milánói világbajnokságon ezüstérmet szerzett, a legjobb tizenhat között Bacskai Balázst is legyőzve, de utána csúfos vereséget szenvedett a magyar fiútól Debrecenben. Formája ismét felfelé ívelőben van a kudarcokat követően, de egy megfelelő formában lévő Bendzsi képes lehet ismét legyőzni.
A kubaiak pekingi olimpiai ezüstérmese, Carlos Banteur nagy talány, képes virtuóz módjára bokszolni, ugyanakkor több vereséget szedett össze az elmúlt másfél évben, mint előtte pályafutása alatt összesen. Részvétele egy kisebb sérülés miatt az utolsó pillanatig kérdéses, amennyiben jelen lesz az azeri fővárosban, verhetőnek tűnik.
A walesi 20 éves Fred Evans négy évvel ezelőtt még Siófokon oktatta a mezőnyt a kadettek között, míg idén ugyanezt megtette a felnőtt mezőnnyel Ankarában is, ahol Európa-bajnoki címet szerzett. Februárban a Sztrandzsa Tornán legyőzte Zamkovojt is, így komoly riválisként kell vele számolni a világbajnokságon.
A franciák pekingi olimpiai bronzérmese, Alexis Vastine tavaly csúnya verést kapott Bacskai Balázstól, idén azonban egyértelműen jobb formát mutat a 25 esztendős váltósúlyú. Megnyerte a Katonai Világjátékokat, ahol a torna legjobb versenyzőjének is megválasztották, és nagyon feni a fogát Bendzsire, akit bátyja, Adriani sajnos legyőzött – semmi extrát nem mutatva – Ankarában.
A roppant erős ukrán Tarasz Selesztyuk bronzérmet szerzett a tavalyi moszkvai Európa-bajnokságon, és uralja a súlyt hazájában, immáron évek óta nem talált legyőzőre. Kellemetlen stílusa miatt sokaknak törhet borsot az orra alá.
A 23 éves kínai, de a kazahokkal rokon ujgur nemzetiségű Maimaiti Tuerszuncsiong szerepelt a pekingi olimpiai játékokon is. Azóta egy súllyal feljebb lépett, és idén elsősorban kiváló lábmunkájának köszönhetően Ázsia-bajnokságot nyert augusztus közepén, így vele is mindenképpen számolni kell a végelszámolásnál.
Az amerikai válogatott az elmúlt évekhez képest erősebb csapattal szerepel a bakui világbajnokságon, de messze van tíz-húsz évvel ezelőtti önmagához képest. A háromszoros amerikai nemzeti bajnok, 21 éves Errol Spence azonban nagy név szakmában, már az ukrán Selesztyukot is legyőzte többek között.
A házigazdákat a 20 éves, Ifjúsági Európa-bajnoki bronzérmes Emil Ahmadov képviseli, aki nagy ütőerejéről ismert, többek között az orosz bajnoki ezüstérmes, és a Bocskain is második helyezést begyűjtő Pjotr Hamukovot is padlóztatta már.
A brazilok kétszeres olimpikonja, a 28 esztendős Myke Carvalho két évvel ezelőtt még Káté Gyula életét keserítette meg, azóta már a váltósúlyban szerepel. Tavaly Pánamerikai-bajnok lett, és célja, hogy a 2016-os hazai megrendezésű olimpiai játékokon is szerepelhessen még.
A fehéroroszok korábban Oroszországból importált veteránja, a 30 éves Magomed Nurudinov már minden színű éremből szerzett egyet-egyet az Európa-bajnokságokon, de a világeseményeken egyelőre még adós a kiugró szerepléssel.
A németek kiválósága, Patrick Wojcicki rengeteget fejlődött az elmúlt időszakban, így képes lehet komoly meglepetésre is Bakuban. Ebbe a kategóriába tartozik az Ázsia-bajnokságon bronzérmes 20 éves üzbég Nodirbek Koszimov, az ifjúsági világbajnok mexikói Oscar Molina, az argentinok egyik legjobbja, Brian Castano, a több nemzetközi tornát megnyerő mongol Byamba Tuvshinbat, a grúz Eb-bronzérmes Zaal Kvacsatadze, a kubai Banteurt is legyőző venezuelai Gabriel Maestre, és az Afrikai Játékokon két hete aranyérmet szerző kameruni Joseph Mulema.

75 kg:
A legtöbb induló a világbajnokságon a középsúlyban várható, amely világklasszisok sorának küzdelmét hozhatja, így a mennyiség mellett a minőség sem marad el Bakuban. A kubai Emilio Correa olimpiai ezüstérmet szerzett Pekingben, míg hat évvel ezelőtt világbajnoki harmadik helyezésnek örülhetett, így már csak az arany hiányzik a gyűjteményéből.
Az orosz Artyom Csebotarjev a moszkvai Európa-bajnokságon gyűjtött be tavaly aranyérmet, de az idei nemzeti bajnokságon csak harmadik lett, így veszélyben volt a bakui részvétele. Az edzőtáborban felülmúlta az újdonsült kontinensbajnok Makszim Koptyakovot, így ő képviselheti az orosz színeket az azeri fővárosban.
Az üzbég Abbosz Atojev kétszeres címvédőként indul Bakuban, de tavaly az Ázsia Játékok döntőjében vereséget szenvedett, és idén sem volt sikeres a nemzetközi versenyeken, ennek ellenére minden képessége megvan a végső sikerhez.
Az üzbég Atojev legyőzője, az olimpiai bronzérmes indiai Vijender Singh volt tavaly, akit hazájában nemzeti hősként tisztelnek, és az egyik legismertebb közéleti személyiségként tartanak számon. Az indiai ökölvívás első világbajnoki címét szeretné megszerezni.
A súlycsoport egyik titkos favoritja, a hatalmas ütőerejű ukrán Jevgenyij Hitrov, aki nemcsak Európa Kupát nyert, hanem szinte minden viadalon győzött idén, többek között az üzbég világbajnok Atojevet is legyőzve.
Az Ázsia Játékokon bronzérmes, 26 éves kazah Danabek Szuzsanov elég későn érő típus, csupán két éve került be hazája válogatottjába, de szépen termelte az érmeket a nemzetközi versenyeken, és Bakuba is ezzel a céllal utazott el.
Az Afrika Játékok győztese, az egyiptomi Mohamed Abdelmagud Hekal három év kihagyás után tért vissza, hogy élete negyedik olimpiáján is részt vehessen. Az eddigi világbajnokságokon egy bronzérem termett a rutinos versenyzőnek, aki már az 1997-es budapesti seregszemlén is a legjobb nyolc közé jutott.
Az angolok képviselője középsúlyban a nigériai származású Sztrandzsa torna győztes Anthony Ogogo lesz, aki tavaly hatalmas meglepetésre Delhiben legyőzte az indiai Vijender Singh-et a Brit Nemzetközösségi Játékokon.
Az örmények 30 esztendős rutinos klasszisa, az AIBA Világkupa győztes Andranik Hakobjan a milánói világbajnokságon egészen az ezüstig jutott, de azóta a teljesítménye egy kicsit visszaesett, és meglepetés lenne, ha újra dobogóra állhatna Bakuban.
A fehérorosz Eb-bronzérmes Nyikolaj Veszelov, a nagyon erős japán Rjota Murata, az Eb-ezüstérmes török Adem Kilicci, az Afrika Játékokon aranyérmes mauritiusi Kennedy St. Pierre, az ecuadori Pánamerikai-bajnok Jaime Cortez, az Eb-bronzérmes grúz Dzsaba Hoszitasvili, a Katonai Világjátékokon aranyérmes holland Peter Mullenberg, a német Stefan Härtel, az Ázsia-bajnokságon bronzérmes tajvani Jang Ju Ting és az Ázsia Játékokon kétszeres bronzérmes iráni Mohammad Szattarpur képes lehet komoly meglepetésre Bakuban.
A Kispest Ifjúsági Olimpiai bronzérmese, a tizenkilencedik életévét még be nem töltő Harcsa Zoltán a korosztályos versenyeken halmozta az érmeket, a felnőtt mezőnybe csak idén kóstolt bele, és a szép jövő előtt álló ökölvívónak kiváló alkalom lesz a bakui világbajnokság a további tapasztalatszerzésre.

81 kg:
Az olimpiai negyeddöntős algériai Abdelhafid Benchebla hátradőlve nézheti a bakui világbajnokságot, ugyanis első afrikaiként megszerezte májusban a londoni indulási jogot a World Series of Boxing sorozat egyéni döntőjében.
A félnehézsúly legnagyobb esélyese az oroszok világ-, és Európa-bajnoki címvédője, Jegor Mehoncev, aki tavaly egy súllyal lejjebb lépett, de ez a teljesítményén nem látszódott meg, csupán egy kezdeti vereséget szenvedett el.
A kétszeres Ázsia Játékok győztes üzbég Elsod Raszulov a milánói világbajnokságon ezüstérmet szerzett, és annak ellenére, hogy idén nem tudott egyetlen nemzetközi tornán sem győzni, képességei alapján Mehoncevet is meglepheti.
Az orosz versenyző kihívői közé tartozik, az ifjúsági- és junior világbajnoki címmel rendelkező mindössze 18 éves ír Joe Ward is, aki idén az orosz Nyikita Ivanovot maga mögé utasítva Európa-bajnok lett. A szupertehetséges ír odahaza az olimpiai ezüstérmes Kenneth Egan-t is könnyedén legyőzte.
A kubai csapatkapitány, Julio Cesar De La Cruz a Bocskai emlékversenyen is szerepelt idén, és számos nemzetközi tornát nyert meg, de az amerikai kontinens legjobbja mégsem ő, hanem az olimpiai negyeddöntős ecuadori Carlos Gongora, aki hazája első világbajnoki érmét szeretné megszerezni az azeri fővárosban.
Az Ifjúsági Olimpián aranyérmet szerző ausztrál Damien Hooper még csak tizenkilenc esztendős, de szerepelt már a milánói világbajnokságon is. Hazája legjobb ökölvívója, aki képes lehet a legnagyobbak ellen diadalmaskodni.
Éremért utazott el Bakuba az ukrán Olekszandr Gvozdik, a fehérorosz Mihail Dovhalevec , az ifjúsági Vb-ezüstérmes német Enrico Kölling, az Európa Kupa-ezüstérmes észt Ainar Karlson, a Vb-bronzérmes litván Daugirdas Semiotas, az idén Mehoncevet is legyőző azeri Rauf Alijev, a rengeteget fejlődött olasz Simone Fiori, a brazil Yamaguchi Falcao Florentino, az Eb-bronzérmes örmény Artur Hacsatrjan, a roppant erős horvát Hrvoje Sep, és a kínaiak Ázsia bajnokságon ezüstérmet begyűjtő versenyzője, Meng Fan-long.
Rutinos versenyzőnk, Szellő Imre a pekingi olimpián a negyeddöntőig menetelt, míg idén az Európa-bajnokságon teljesen megérdemelten végre érmet ünnepelhetett. Számára is reális célkitűzés a kvótaszerzés a rendkívül erős mezőnyben.

91 kg:
Az olaszok világbajnoka és olimpiai ezüstérmese, Clemente Russo már megszerezte az olimpiai indulási jogot a WSB egyéni győzelmével, így ő nem lesz ott az azeri fővárosban, de klasszisokban így sem lesz hiány.
A világbajnoki címvédő orosz Artur Betyerbijev egy kategóriával feljebb lépett, de ütőereje még így is a legnagyobb a nehézsúlyúak között. Nagyon kevés mérkőzése jut el a kilencedik perc végére, abszolút esélyesként utazott el Bakuba.
Az ukránok Európa-bajnoka és Vb-bronzérmese, Olekszandr Uszik hasonló utat járt be Milánó óta, mint Lomacsenko. Kizárólag a londoni olimpia lebegett a szeme előtt célként, így a nagy versenyeket ugyan kihagyta, de formája alapján akár a favorit Betyerbijevet is legyőzheti Bakuban.
A szíriai ökölvívás kilenc évvel ezelőtt ebben a súlycsoportban szerzett egy olimpiai bronzérmet, míg ezúttal is egy roppant erős versenyzővel képviseltetik magukat. A 22 éves Ázsia Játékokon győztes Mohammad Gosszun többek között Uszikot is nagyon megszorongatta, míg mindenki mást legyőzött.
A hazai ring előnyét élvezheti a rendkívül magas 18 éves Tejmur Mammadov, aki természetesen tudásában is bízhat, elvégre aranyérmet szerzett ifjúsági kora ellenére a felnőttek között Ankarában. Jozsef_Darmos.jpg
A kubai Vb-bronzérmes Jose Angel Larduet egy hónappal a verseny előtt küzdötte magát vissza a nemzeti csapatba az ifjúsági olimpiai bajnok Leinier Perot legyőzésével, és őt sem lehet figyelmen kívül hagyni az aranyéremért folyó harcból.
Az olimpiai ezüstérmes 29 éves ír Kenneth Egan a Joe Ward elleni hazai veresége miatt egy kategóriával feljebb lépett, és első alkalommal szerepel a nemzetközi mezőnyben a rutinos, immáron nehézsúlyú versenyző.
A bolgár Tervel Pulev ugyan elveszített két Európa-bajnoki döntőt, de mindenképpen az éremesélyesek között kell emlegetni a nevét, és ebbe a kategóriába tartozik az Ázsia-bajnok kazah Vaszilij Levit, valamint az üzbég ökölvívás új titánja, a Kémia-kupán győztes 19 éves Mirzohidzson Abdullajev.
A Pánamerikai-bajnok ecuadori Julio Castillo, az Ázsia-bajokságon ezüstérmes kínai Vang Hszuan-hszuan, a roppant rutinos amerikai Michael Hunter, a pekingi olimpiai negyeddöntős tádzsik Dzsahon Kurbanov, a WSB-ben egyéni ezüstérmez szerző francia Ludovic Groguhe, az Eb-bronzérmes török Bahram Muzaffer, a Vb-bronzérmes veterán német Alexander Povernov, az Ázsia Játékokon második indiai Manpreet Singh, valamint az orosz színeket kirgizre váltó Szergej Szkljarov meglepetéseket okozhat Bakuban.
Legjobb nehézsúlyú versenyzőnk, a kétszeres Eb-bronzérmes, Vb-negyeddöntős Darmos József az ankarai kontinensbajnokságon csak segédpontokkal kapott ki a későbbi győztes azeri Mammadovtól, így ő is képes lehet kiváló teljesítményre a világbajnokságon.

+91 kg:
A szupernehézsúly is bővelkedik klasszisokban, és minden eddigit felülmúlóan majdnem ötvenen próbálják meg a legjobb hatba kerülést a világbajnokságon. A kétszeres világbajnok, valamint olimpiai aranyérmes olasz Roberto Cammarelle az Európa-bajnokságon váratlan vereséget szenvedett a döntőben.
Legyőzője, Magomed Omarov azonban nem lesz ott Bakuban, mert az orosz színeket a Moszkvában kontinensbajnoki címet szerző Szergej Kuzmin fogja képviselni. Közös mindkettőjükben, hogy már egyszer legyőzték az olasz klasszist.
A háromszoros olimpiai bajnok Félix Savon unokaöccsét tisztelhetjük az ifjúsági világbajnok,  21 éves Erislandy Savon személyében, aki többek között Szergej Kuzmint legyőzve a Bocskai-emlékversenyen is diadalmaskodott Debrecenben.
A kazahok korábbi ifjúsági Vb-ezüstérmese, a szintén 21 esztendős Ivan Dicsko rengeteget fejlődött, második lett tavaly az Ázsia Játékokon, ahol nagy csatában maradt alul a hazai ring előnyét élvező olimpiai ezüstérmes kínai Csang Csi-lej ellen.
Az ifjúsági olimpiai ezüstérmes, idén diadalt diadalra halmozó új-zélandi Joseph Parker tinédzser kora ellenére az éremesélyesek közé tartozik Bakuban, akárcsak a Vb-ezüstérmes ukrán Roman Kapitanyenko, és a fehérorosz olimpiai második Viktor Zujev.
Az amerikaiak ebben a kategóriában egy többszörös nemzeti bajnokot vonultatnak fel Lenroy Thompson személyében, de a német Erik Pfeiffer, valamint az ifjúsági világbajnok horvát Filip Hrgovics is képes lehet bravúrok sorozatára Bakuban.
Mindezek mellett még nem említettük az olimpiai negyeddöntős marokkói Mohamed Arjaoui, a nehézsúlyból érkező ír Cornelius Sheehan, az ifjúsági olimpiai bajnok francia Tony Yoka, a litván veterán Vitalijus Subacius, a WSB-ben egyéni ezüstig jutó immáron azeri Magomedraszul Medzsidov , és az Eb-bronzérmes grúz Mihail Bahtidze nevét.
A magyar színeket élete első világbajnokságán a remek adottságokkal rendelkező Bouquet Bence képviseli, aki már 2006 óta járja a nemzetközi tornákat, és képes lehet borsot törni a legjobbak orra alá.

Írta: Kincses Tibor

Posted by | View Post | View Group

Leave a reply