Az olimpiára is van esélye a junior vb-bronzérmesnek

Bronzérmet szerzett a marokkói junior-világbajnokságon Sipőcz Richárd, a Széchenyi István Egyetem SE (SZESE) versenyzője. A fiatal sportolónak ezzel megnőtt az esélye arra, hogy Magyarországot képviselhesse a jövő évi tokiói olimpián.


Sipőcz Richárd nagy skalpot is gyűjtött Marrakesben

Öt kontinens nyolcvanegy országának több mint félezer versenyzője indult a junior-világbajnokságon, amelyet október 16. és 20. között rendeztek meg a marokkói Marrakesben. A monstre sporteseményen a SZESE sportolója, Sipőcz Richárd is ott volt a +100 kilogrammosok között, és fantasztikus teljesítménnyel bronzérmet szerzett.

Az első fordulóban egy amerikai, majd egy grúz riválist győzött le, a negyeddöntőben pedig az a dél-koreai Kim Ming Dzsong került az útjába, aki az augusztusi felnőtt világbajnokságon harmadik lett. Az összecsapáson a magyar judós bizonyult jobbnak, s jutott be az elődöntőbe, ahol azonban a későbbi ezüstérmes német Erik Abramovtól vereséget szenvedett. A bronzmeccsen viszont újabb győzelemmel zárt a belga Edouard Capelle ellen.

Sipőcz Richárd edzője, a SZESE judoszakosztályának vezetője, Gyimes Nikolett szerint a legnagyobb fegyvertény a Kim Ming Dzsong elleni siker volt, még ha a dél-koreai ellenfél csúcsformáját minden bizonnyal nyár végére is időzítették. Hatalmas küzdelemben intésekkel sikerült diadalmaskodni felette. „Ricsi mindkét oldalra tud dobni, de jellemzően balra dolgozik. Emellett taktikus, intelligens judós” – sorolta versenyzője Marokkóban is megmutatkozó erényeit, megjegyezve, hogy az eredmény mögött heti tizenkét–tizenöt óra kemény edzés van.


Sipőcz Richárd (balról a harmadik) a junior-világbajnoki dobogón

A junior-világbajnokság az olimpiai kvalifikációba is beleszámított, s ezen a ranglistán a győri judós a bronzéremnek köszönhetően az ötvenötödikről a harminckilencedik helyre lépett előre. Gyimes Nikolett úgy számol, hogy a januári tel-avivi és a februári marrakesi Grand Prix-versenyeken legalább egy érmet kell szerezni a tokiói repülőjegyhez. Célkeresztjükben ezzel együtt sokkal inkább a 2022-es magyarországi felnőtt világbajnokság, valamint a 2024-es párizsi ötkarikás játékok szerepelnek. A legközelebbi feladat pedig a november eleji oroszországi U23-as Európa-bajnokság lesz.

A négyéves kora óta judózó Sipőcz Richárd elmondta, előzetesen bronzérmet várt magától, s örül, hogy sikerült megszereznie. Szerinte az elődöntőben is győzhetett volna, ha egy kicsivel több pihenőideje van, a Kim Ming Dzsong elleni hosszabbításos mérkőzés azonban túl sokat kivett belőle. A tizennyolc éves sportoló egyébként még gimnazista, a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban érettségi előtt áll, s azt tervezi, hogy jövőre a Széchenyi István Egyetemre felvételizik.

Hancz Gábor írása (Széchenyi István Egyetem)
Fotó: IJF, Emanuele Di Feliciantonio

A Az olimpiára is van esélye a junior vb-bronzérmesnek bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS