Az ezerarcú kakaó

Courtesy to http://www.freedigitalphotos.net/

Egyszerre gyümölcs, fűszer, ital és desszert, rendelkezik élénkítő és gyomornyugtató hatással, a bőrt sugárzóvá és selymessé teszi, hiszen táplálja, helyreállítja a rugalmasságát és simaságát. A kakaó a csokoládé fontos alapanyaga.

A kakaó egészséges

A dél-amerikai előkelőségeknek szánt italokat vallási szertartások során használták. A kakaóbabot összezúzták, vízzel keverték el és különféle fűszerekkel ízesítették. A kakaó pozitív élettani hatásai értékesek, az istenek eledelének is nevezik.

Gazdagon található benne foszfor, magnézium, réz és kálium, valamint A, B1, B2, B6, B12, D- és E-vitamin. A benne lévő flavonoidoknak és polifenoloknak köszönhetően erős antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Ezért lehet hatásos szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében. Alacsony koffeintartalmának köszönhetően élénkítő hatású, serkenti az aktivitást, kb. 20% élelmi rostot tartalmaz, ami jó hatással lehet az emésztésre.

A kakaóbab változatai

Criollo: A legritkább és legfinomabb kakaófajta, a „kakaófajták hercegének” is szokták nevezni. Ma már csak Mexikó, Kolumbia és Venezuela legrégibb ültetvényein találkozhatunk vele. Íze kissé kesernyés, lágy és finom zamatú, a már feldolgozott aromás kakaópor íze pedig egyszerre erős és zamatos.

Forastero: Ennek a fajtának az íze kesernyésebb, kevésbé változatos, de erős íz világot hordoz magában. Magasabb a zsiradék illetve antioxidáns tartalma. Ez a leginkább közkedvelt változata a kakaónak, hiszen világon betakarított mennyiség közel 80%-át teszi ki.

Trinitario: Az előző két kakaófajta hibrid változata. Íze igen változatos lehet, erre a kakaóbabra jellemző a kellemes, zamatos aroma.

Nacional: Ennek a kizárólag Ecuadorban termesztett fajtának a babja jellegzetesen virágillatú és fűszeres aromájú.

Érdekességek a kakaóról

Régen a kakaóitalt csak férfiak fogyasztották, mivel úgy gondolták, hogy a kakaó méreg a nők és a gyermekek számára. Arra is volt példa, hogy a kakaót orvosságként használták.

A kakaófa Amerika trópusi esőerdőkkel borított területein őshonos. Leszüretelésüket követően a magokat erjesztik, hogy elérje a kakaóbab jellegzetes színét és aromáját, miközben a babszemekben számos bonyolult kémiai folyamat zajlik le.

A fermentáció időtartama a Criollo fajtánál 3 nap, míg Brazíliában és Nyugat-Afrikában termesztett Forastero 6-7 nap között változik. Ezt követően a kakaóbabot napon vagy a mesterséges körülmények között szárítják. A következő lépés, a pörkölés során a szemek nedvességtartalma tovább csökken, miközben számos íz-, aroma- és színanyag alakul ki.

Ezután a pörkölt babszemeket megőrlik. Az eredmény, a „kakaóőrlemény”  több mint 600 különböző kémiai összetevőt tartalmaz.  Az utolsó lépés a sajtolás, amelynek során kipréselik a kakaóvajat a kakaómasszából. Az eljárás végtermékei a kakaóvaj és a kakaópor.

Különböző kakaóporok

A különböző kakaóporok nem egyforma zsiradéktartalommal, színnel és aromával rendelkeznek.

A kakaópor egyéb élelmiszerek, krémek, tejtermékek, kekszek és egyéb édességek színét és zamatát egyaránt gazdagítja. A kakaóital, kakaópor, cukor és tej vagy víz keveréke, a kakaóvaj 36%-ban egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmazó halványsárga színű zsiradék, a csokoládénak is fontos összetevője.

Élelmiszeripari felhasználásán tú

l kozmetikai termékekben, krémekben, ajakbalzsamokban, samponokban és szappanokban, de gyógyszerkészítményekben is alkalmazzák. Kakaóvajat tartalmazó krémeket és olajokat az aromaterápiában és masszázs-kezelések során is használnak az ellazulás elérése és a kényelemérzet megteremtése céljából.

Milyen csokoládét fogyasszunk?

Egészségünk érdekében fogyasszunk legalább 70 százalék kakaótartalmú, organikus fekete csokoládét, lehetőleg töltelék nélkül, mert a töltelék hidrogénezett zsírokat tartalmazhat.

Leave a reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..