Aranysárga, édes nedű – mi az?

Aranysárga, édes nedű - mi az?

Aranysárga, édes nedű – mi az?

Az emberiség már az ősidők óta kedveli és gyógyhatású élelmiszerként tartja számon a mézet. Felhasználása igencsak sokoldalú: az egyszerű ételízesítéstől, kozmetikai felhasználáson át, egészen az egészségügyig mindenhol megtalálható.

Mi is a méz valójában?

Elsősorban fontos táplálék a méhek és az emberek számára. Virágok nektárjából és növényi nedvekből nyerik ki a méhek ezt a cukros anyagot, ami azért nem romlik meg, mert az élesztőgombák és mikroorganizmusok nem képesek benne elszaporodni. Kiváló szénhidrát forrás, ennél fogva energiatartalma is magas, így csínján kell bánni vele fogyókúra vagy cukorbetegség esetén.

Ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag. Különböző szerves savakat és illó olajokat is tartalmaz. A benne található enzimek miatt egyfajta természetes antibiotikumnak is tekinthető. Ez azért kiemelkedően fontos, mivel a mai világban alig van már olyan természetes táplálék, amiből az ember magához veheti ezt a nélkülözhetetlen anyagot. Eddigi ismereteink szerint a méz több mint 70 gyógy- és fiziológiai hatással bír.

A méz felhasználási köre

Mint, ahogy már korábban említettem a méz felhasználása igencsak széleskörű. A konyhában a legismertebb, hiszen természetes édesítő szerként használható cukor helyett. Magában is fogyasztható, hiszen kellemes édes íze van. Javasolt a mindennapi fogyasztása, hiszen így a leghatékonyabb.

Nagymértékben hozzájárul szervezetünk megerősítéséhez. Sajnos önmagában nem elég betegségek kezelésére, de bizonyítottan hatékony kiegészítő kezelés. Egy ismert konyhai praktika az is, hogy a mézzel édesített sütemény sokkal tovább marad puha, mint a cukros változat.

Gyógyhatása is említésre méltó. Talán a legfontosabb az, hogy a szervezet gyorsan nagy mennyiségű energiához juthat belőle, így kiválóan segít leküzdeni a fáradtságot is. Ezt elsősorban a magas cukortartalommal lehet magyarázni, ám a sima cukor sokkal kevésbé hatásos.

Továbbá az is megkérdőjelezhetetlen, hogy a méz megnyugtatja az idegeket. Elősegíti a vérképződést is rendszeres fogyasztás esetén (naponta egy kiskanál). Vértisztító hatása is említést érdemel, hiszen ezzel frissítheti és fiatalíthatja a szervezetünket.

A méznek vannak azonban kevésbé ismert hatásai is szervezetünkre: potencianövelő szerként is hatásos. A mézes hetek kifejezés sem véletlen egybeesés.

Méz és történelem

Megdöbbentő tény, hogy már ősapáink is fogyasztottak mézet. Erre a legkézzelfoghatóbb bizonyíték egy 16.000 éves spanyol szikla rajz, ami egy embert ábrázol mézgyűjtés közben. Magyarország területéről a legkorábbi írásos emlék 1370 környékéről származik. A nagymértékű cukorgyártás kezdete előtt a méz volt az egyetlen édesítőszer. Napjainkban kezdi újra visszanyerni megérdemelt helyét a táplálkozási piramisunkban.

Fogyaszthatnak a cukorbetegek mézet?

A méz is egyfajta cukor (gyümölcs- és szőlőcukor), ezért cukorbetegek csakis a napi szénhidrát adagba beszámítva fogyaszthatják. Mivel sokkal egészségesebb, mint a cukor, így ha tehetik, inkább ezt válasszák, de csakis a keretek betartásával.

A cukorbetegség megelőzésében viszont segítség lehet, ha cukor helyett a mézet választjuk édesítésre. Amerikai kutatások szerint a méz segíthet megőrizni az inzulinérzékenységet.

Cikkeink tájékoztató jellegűek, és semmilyen esetben nem helyettesítik szakorvos véleményét. Konkrét kérdésével, kérjük keresse fel kezelő orvosát.

A teljes cikk: .Aranysárga, édes nedű – mi az?.

Leave a reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..