Aranyat ért a nyugalom és a régi-új stílus

bocskai1.jpg

Az 54. Bocskai István-emlékverseny mind a négy napján remek teljesítményt nyújtott Bacskai Balázs: a Vasas-Süllős bunyósa finn, izraeli, francia és orosz ellenfelet legyőzve szerzett értékes tornagyőzelmet. A 22 éves sportoló magabiztosságát látva kijelenthető, jó eséllyel pályázik a moszkvai Európa-bajnokság 69 kilogrammos súlycsoportjának egyik medáljára.

Erős mezőny jött össze a hajdúsági megyeszékhelyen megrendezett 54. Bocskai István-emlékversenyen: a világ két legerősebb boksznemzete, a kubaiak és az oroszok elit gárdával érkeztek, de a többi résztvevő ország is számos klasszist vonultatott fel. A viadal remek erőfelmérő volt a formálódó magyar válogatott számára, Varga Miklós (60kg) és Bacskai Balázs (69kg) aranyéremmel jelezte Dr. Kovács László szövetségi kapitány felé, bizton számíthat rájuk. A Vasas-Süllős junior világbajnoka a torna legjobbjának járó címet is begyűjtötte. Szó se róla, nem érdemtelenül, kitűnő formát mutatott finn, izraeli és francia riválisa ellen, a fináléban pedig a milánói vb-n őt legyőző orosz Andrej Zamkovojnak vágott vissza.

– Nagyon örülök, de emésztgetnem kell még a történteket, alig hiszem el, hogy megnyertem a tornát – mondta Bacskai Balázs. – Jól ment a boksz, kijött a befektetett munka, de nem csak edzésmunkának, hanem az edzőpartnereknek – elsősorban Bouquet Bencének – is szerepük van a sikerben.

A technikás, lábon sokat mozgó ökölvívó az elmúlt évben az eredményesség érdekében az úgynevezett „bunkerbokszot” próbálta elsajátítani, Debrecenben azonban már újra a virtuóz Bacskait láthatta a közönség.

– Teljesebb lett a bunyóm, hogy beletanultam a verekedésbe is, de maradok a nekem legjobban fekvő stílusnál. Ezzel meg tudom zavarni az ellenfeleket, ha pedig arra van szükség, hogy odaálljak verekedni, az sem okoz gondot. Egy meccsen belül többször is tudok stílust váltani, ezt tettem a francia ellen is. Ez a harcmodor lehet a jövő, remélem, már az Eb-n is meglátszik majd az eredmény.

bacskai Balázs

A magyar boksz egyik legnagyobb ígérete junior vb-elsőséggel igazolta tehetségét, de felnőttként is megmutatta, számolni kell vele – szerzett aranyat uniós Eb-n és a rangos Usti nad Labeni tornán –, ám ilyen-olyan okok miatt eddig érem nélkül tért haza a felnőtt világversenyekről. Debreceni sikerével elsősorban a stabilitást tekintve lépett előre, jó képességű riválisok ellen hozta a számára ma már kötelezőt, míg a fináléban felnőve a feladathoz, egy igazi klasszis ellen aratott bravúrgyőzelmet.

– Én már korábban éreztem, hogy világversenyen is képes lennék egymás után több mérkőzésen is jó formát mutatni. Kár, hogy eddig nem így jött ki a lépés, valami gond mindig volt. Ha a milánói vb-n ezzel a formával lépek ringbe, kombinálva vívok, verekszem, egész más lett volna az orosz elleni meccs végeredménye. Rossz volt a taktikám, álmoskás, tapadós, a valahogy majd felőrlöm bunyót erőltettem. Megfizettem a vb-n a tanulópénzt, de a Bocskai-győzelem sok mindenért kárpótol. 

Bacskai BalázsA milánói világbajnokságon Bacskai 15:3-ra maradt alul Zamkovojjal szemben, ami túlzó eredmény, ám az orosz sikeréhez nem férhetett kétség. Mint ahogy ahhoz sem, hogy Debrecenben a Vasas-Süllős fiatalja volt a jobb kettejük csatájában, bár 9:0-nál azért kicsit szorosabb volt a mérkőzés.

– Milánóban szinte „elégtem” a meccsünk előtt, nem tudtam aludni, nem igazán éreztem, milyen taktika lenne jó Zamkovoj ellen. A Bocskain teljesen nyugodt voltam, tudtam, jól felkészültem, meg tudom verni. Sokat kesztyűztem Bouquet Bencével, nála pedig még az orosz sem kellemetlenebb stílusú. Már az első menetben éreztem, teljesen más a meccs, mint Milánóban, s rendben lesz minden. Nagyon sokat kaptam a közönségtől, amikor skandálták a nevemet, fantasztikus érzés volt. Erőt, önbizalmat és még nagyobb megnyugvást adott. Ilyen közönség előtt egyszerűen nem fáradhattam el!

Bár még több mint három hónap van hátra a moszkvai Európa-bajnokság rajtjáig, az esélylatolgatásnál a magyar érem-várományosok sorából Bacskai Balázs neve kihagyhatatlan.

– Jót tett az önbizalmamnak Zamkovoj legyőzése, jó lesz úgy Moszkvába menni, hogy nem két zakóm van ellene, hanem egálra állunk. Tőle már sokkal jobbak nincsenek, persze, sötét lovak mindig akadnak a mezőnyben, de úgy hiszem, esélyesnek érezhetem magam. Nem titkolom, éremért megyek!

Az edző-édesapa, az egykori Európa-bajnoki ezüstérmes Bacskai Imre is nagyon örült a tornagyőzelemnek. A munkamániás, agilis tréner szerint fia az egész verseny során önbizalomtól duzzadó, látványos ökölvívást produkált.

Bacskai Imre.jpg– Győzni mentünk Debrecenbe, minden versenynek így állunk neki – jelentette ki Bacskai Imre. – Nem sokat foglalkoztunk a sorsolással, tudomásul vettük, ha aranyat akarunk, akkor mindenkit le kell győzni. Persze, az nem mindegy, hogy az első mérkőzésen találkozunk a legjobbal, vagy csak a fináléban. Azért addig sem volt sétagalopp, kiderült, a finn is orosz volt, akárcsak az izraeli, és akkor nem beszéltünk még a nagyon jó franciáról, aki korábban az olimpiai szerepléstől ütötte el Bendzsit. Szerencsére, azóta kétszer is sikerült visszavágnunk.

A világbajnoki ezüstérmes Zamkovoj (a szakma szerint neki járt volna az arany és nem a német Jack Robert Culcay-nek) elleni finálét sem aggódta túl a Vasas-Süllős vezetőedzője.

– Nem volt rajtunk teher, azt mondtam Bendzsinek, ha nyerünk, az óriási dolog, de akkor sem lesz tragédia, ha vereség a csata vége, elvégre a világ egyik legjobb 69 kilósa az ellenfél. Nem Bendzsi volt az esélyes, de nagyon jó bokszolt, az előre kidolgozott taktikából sokat sikerült megvalósítania. Visszatértünk az eredeti, sokmozgásos bokszhoz, ez az igazi fegyverünk! Megtanultuk a bunkerbokszot is, de egy olyan ügyes srácnak, mint Bendzsi, nem szabad ebben elvesznie. A ritmusváltásokkal, az ellenfél folyamatos presszió alatt tartásával lehetünk eredményesek a jövőben. Jól jöttünk ki a tanulási folyamatból, Balázs sokkal komplexebb ökölvívó lett. Tudom, az Eb előtt esélyesként tekintenek rá, az lepne meg, ha nem várnának tőle semmit Moszkvában. Meg akarunk felelni az elvárásoknak!

A szakosztály névszponzora, ifj. Süllős Gyula családjával együtt szurkolta végig a cívisvárosban megrendezett finálét. Az ökölvívás iránt elkötelezett üzletember nem titkolta örömét, boldogan méltatta bunyósát.

ifj Süllős Gyula.jpg– Szenzációs volt Bendzsi! – jelentette ki elismerően ifj. Süllős Gyula. – A döntőben fantasztikusan bokszolva, egy világklasszist győzött le. Az utolsó pillanatig izgultam, nyílt volt a csata, nagyon kellett Balázsnak koncentrálni, hiszen 69 kilogrammban már tudnak nagyot ütni. De a kitűnő felkészülésnek köszönhetően végig uralta a helyzetet. Lehet, túlzás, amit mondok, de számomra ez az eredmény olyan, mintha egy kis világbajnokságot nyert volna meg. Ezek a bírók pontoznak majd az Eb-n, vb-n, olimpián, ezekkel az ellenfelekkel kell majd szembe néznie. Bebizonyosodott, amit mi már régen tudtunk: Bacskai Balázs a súlycsoport legjobbjai közé tartozik világszinten is! Esélyes az Eb előtt, s ő kifejezetten az az ökölvívó, akit ez nem zavar meg. Bírja a gyűrődést, motiválja a nagy cél. Szépen fejlődik, megérett arra, hogy egy felnőtt világversenyről szerzett medál is a vitrinjébe kerüljön. Édesapám halála után jócskán megnőttek a feladataim a vállalkozásainkban, de remélem, nyáron a családdal egy moszkvai kirándulást mindenképpen be kell iktatnunk: szeretnénk szurkolni a 69 kilogrammosok fináléjában.

Bacskai Balázs a következő riválisokat legyőzve szerezte meg a tornagyőzelmet 69 kilogrammban az 54. Bocskai István-emlékversenyen:
Bacskai Balázs (Vasas-Süllős) – Mihail Kiiski (finn) 9-2
Konstantin Snigor (izraeli) – Bacskai Balázs (Vasas-Süllős) 5-9
Jaoid Chiguer (francia) – Bacskai Balázs (Vasas-Süllős) 3-11
Andrej Zamkovoj (orosz) – Bacskai Balázs (Vasas-Süllős) 0-9

Balogh Zoltán – monokli – Fotók: www.monokli.com

Posted by | View Post | View Group

Leave a reply