Arany-, ezüst- és két bronzérem a junior-világbajnokságról!

Fantasztikus menetelés – négy ipponos és egy vazaris győzelem – után a dobogó legfelső fokára állhatott Özbas Szofi a Marrakesben zajló junior-világbajnokságon. Ez a diadal olimpiai indulást (is) érhet!


Özbas Szofi az Európa-bajnokság után a vb-t is megnyerte

Ragyogó előjelekkel várhatta a korosztályos világbajnokságot a Ceglédi VSE reménysége, Özbas Szofi, aki néhány hete első éves juniorként megnyerte a finnországi Európa-bajnokságot, mégis, tartottunk egy kicsit attól, hogy a marrakesi vb mezőnyében olyan ellenfelekkel is szembe kell majd néznie, akiket nem ismerhetett a korosztályos európai sorozatból.

Nos, nem volt mitől tartani, ezen a napon alighanem bárkit legyőzött volna a ragyogó formában versenyző ifjúsági olimpiai bajnoknő: az öt mérkőzéséből négyet ipponnal nyert meg, előbb a francia Dird, majd a kazah Kulas hagyta el ellene idő előtt a tatamit, majd a negyeddöntő hozta a legkiegyenlítettebb küzdelmet, a német Poll ugyanis „végigbírta“ a négy perces küzdelmi időt, ő „megúszta“ egy vazarival.


Szofi edzője, Bíró Tamás a második junior-világbajnokot nevelte ki

Az elődöntő csupán negyvennyolc másodpercig tartott, a cseh Zachova ellen ipponnal nyert a napokban tizennyolc esztendős ceglédi lány. A finálé sem ment végig, Anja Obradovics ellen vazarival vezetett Özbas Szofi, de néhány másodperccel a vége előtt leléptették a szerb judóst.

Özbas Szofi ellenállhatatlan judóval szerezte meg a világbajnoki címet, az ifjúsági olimpiai és Európa-bajnoki arany, no és a junior Európa-bajnoki diadal után újabb címet söpört be! Edzője, Bíró Tamás is büszke lehet, hiszen a 2002-ben aranyérmes Szabó Brigitta után immár a második junior-világbajnokot nevelte ki a magyar judosportnak.

„A világbajnokság előtt ezt csak nagyon szélsőséges esetben lehetett elképzelni, de megcsinálta, még összeszedettebben judózott, mint az Európa-bajnokságon. Gyakorlatilag nem volt olyan párharc, amelyben egy percig is veszélyben forgott volna a győzelme. Úgy tűnik, amikor ennyire összeszedett, akkor ennyivel jobb az egész mezőnynél. A marokkói viadal egyébként olimpiai kvalifikációs pontokat ad, így jelen állás szerint Szofi ott lehetne a jövő évi, tokiói ötkarikás játékokon” − összegzett az Utanpotlassport oldalának a junior női válogatott vezetőedzője, Radics Attila.


A Ceglédi VSE vezetőedzője, Bíró Tamás is elkísérte a fiatalt Marokkóba. Ő így látta a történteket: „Amikor közölték a sorsolást, arra gondoltunk, hogy ideális esetben bejuthat az aranycsatába. Abban a tekintetben még szerencséje is volt, hogy mindig − számára − ideális ellenfél következett. Nagyon ideges volt végig. A legveszélyesebb ütközete a német Dena Pohllal szembeni negyeddöntő, valamint a finálé volt, amelyet a szerb Anja Obradoviccsal vívott. A négy közé jutásért volt az egyetlen olyan ütközete, amelyet nem ipponnal nyert meg. Azt hiszem, ez sokat elmond. Ami Obradovicsot illeti: idén eddig kétszer találkoztak. A minszki Európa Játékokon két vazarival a szerb nyert, a finnországi Eb-n pedig Szofi vágta őt ipponnal a tatamira tíz másodperc alatt. Marokkóban szerencsére, felénk billent a mérleg.”

Pedig nem indult jól Özbas szezonja… Három Európa−kupa-versenyen vett részt tavasszal, és csupán egyszer állhatott a dobogóra, annak is a harmadik fokára. „Tavaly ősz óta nem úgy dolgozott, ahogyan kellett volna. Maximalista, éppen ezért az iskolában csak az ötösöket fogadja el. Ha valaki élsportoló, akkor nem mehet egyszerre minden tökéletesen. Gyakorlatilag a junior országos bajnokságon is meg kellett szenvednie a győzelemért. A finnországi kontinenstorna előtt három hónappal ugyanakkor komolyan elszánta magát, tökéletesen fókuszált a judóra. Fejben és fizikailag egyaránt kihozta magából a legtöbbet, ennek köszönhetően sikerült dupláznia” − vélekedik Bíró Norbert, a Ceglédi VSE és az ifjúsági férfiválogatott mestere.

Ami a tokiói olimpiát illeti, Özbas Szofinak abszolút valós esélye nyílt a kvalifikációra, és arra, hogy jövőre az ötkarikás játékok tatamiján mutassa meg, mire képes: „A dolga csupán annyi lenne, hogy kvalifikációs versenyeken induljon, és néhányon megszerezze az ötödik-hetedik hely valamelyikét. Ennyi, valószínűleg nem több. Ő mindazonáltal egyelőre úgy van vele, hogy a jövő májusban esedékes érettségire szeretne koncentrálni, és kitűnő akar lenni. Az U23-as Európa-bajnokságon részt vesz, a felnőttviadalokon viszont egyáltalán nem biztos. Még azt sem tudja, hogy judós szeretne-e lenni. Az idő egyre inkább sürgeti, a megméretések egyre csak követik egymást, így a nagyon közeli jövőben döntenie kell. Óriási előny lehetne a kétezer-huszonnégyes, párizsi olimpián, ha már Tokióban tapasztalatot szerezne. Persze, arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy most örülnünk kell, mert elképesztően nagy dolgokat ért el kevéssel több mint egy hónap leforgása alatt” − zárta le Bíró Tamás.

Ami a junior-világbajnokság első két versenynapján indult többi válogatottunkat illeti, a mieink nem jártak sok szerencsével. A 66 kilogrammos Pongrácz Bence (UTE) két győztes mérkőzés után elveszítette a nyolcaddöntőt, így nem küzdhetett tovább. Kármán Andrea (57 kg, UTE) egy győztes és egy vesztes mérkőzéssel búcsúzott, Feczkó Csanád (60 kg, Rákosvidéke Hajtós DSE), Vida András (60 kg, Győri AC), Kardos Tímea (52 kg, Ippon Judo Tatabánya), Varga Brigitta (57 kg, KSI SE) és Katzenmajer Kíra (63 kg, Mogyi-Bajai JC) az első mérkőzése után búcsúra kényszerült.

Az MTK Budapest fiatalja, Gőz Roland nem beszélt a levegőbe: a korosztályos Európa-bajnokság után a Marrakesben zajló világbajnokságon is ezüstérmet szerzett!


Gőz Roland (balról) a vb-ezüstéremmel

Pánczél Gábor tanítványa a kontinensbajnokság után nyilatkozta, hogy Marokkóban is szeretne az érmesek közé kerülni. A 90 kilogrammos versenyző alaposan ki is tett magáért a juniorok világbajnokságán. Erőnyerőként kezdett, majd a döntőig vezető úton egyaránt ipponnal intézte el a lengyel Oldakot, a tajvani Lint, a német Mait és az olasz Pirellit is, összesen kevesebb mint négy és fél percet töltött a tatamin!

Sajnos a fináléban már fordult a kocka, a súlycsoport nagyágyúja – aki az Európa-bajnoki fináléban is jobbnak bizonyult –, a grúz Bekauri másfél perc után ipponnal nyert. Gőz Roland a junior-világbajnoki dobogó második fokára állhatott, egy igen szépen csillogó ezüstéremmel a nyakában.

A nap másik két magyar indulójának nem sikerült továbblépnie az első összecsapásáról, Rajkai Róbert (81 kg, Százhalombatta VSE) az olasz Bedeltől a hosszabbításban, Tóth Benedek (81 kg, Rákosvidéke Hajtós DSE) pedig az azeri Fatiyevtől vazarival szenvedett vereséget.

A Marrakesben zajló junior-világbajnokság egyéni küzdelmeinek zárónapján is remekeltek a magyar judósok: Vég Zsombor és Sipőcz Richárd is bronzérmet szerzett. A magyar csapat negyedik helyet szerzett az éremtáblázaton!


Sipőcz Richárd ipponnal és bronzzal zárta a vb-t

A küzdelmeket a 100 kilogrammosok között Árvai Péter kezdte meg, a Ceglédi VSE versenyzője ipponnal jutott túl koszovói ellenfelén, ám a következő kanyarban a grúzok nagy reménysége, az Európa-bajnok – s a nap végére vb-ezüstig menetelő – Szulamanidze feltartóztatta, így nem folytathatta a magyar judós.

Ugyanebben a súlycsoportban klubtársa, az ifjúsági olimpiai bronzérmes, és egy hónapja junior Európa-bajnoki bronzérmes Vég Zsombor két értékes skalpot begyűjtve jutott el a negyeddöntőig, előbb az üzbég Buranovot, majd a brazil Limát verte ipponnal. A legjobb négy közé azonban – ekkor még – nem sikerült bejutnia, ugyanis a török Sismanlar jobbnak bizonyult.

A folytatásban azonban ismét Vég-ipponok következtek, előbb a szlovák Fizel, majd az orosz Kanyikovszkij volt kénytelen idő előtt befejezni a mérkőzést, ezzel a Ceglédi VSE szerda óta tizennyolc esztendős sportolója kiérdemelte, hogy felállhasson a világbajnoki dobogó harmadik fokára.


Vég Zsombor (jobbról) a világbajnoki bronzéremmel

A nehézsúlyúaknál Sipőcz Richárd az elődöntőig nem hibázott, előbb az amerikai Kalajyant, majd a grúz Inaneisvilit és a dél-koreai Kimet is legyőzte, az elődöntőben azonban a németek idei Eb- és vb-ezüstérmese, Erik Abramov feltartóztatta.

A győri Széchenyi Egyetem SE tizennyolc éves versenyzője a bronzmeccsen esélyt sem adott belga ellenfelének, így két ifjúsági Európa-bajnoki címe, illetve a szeptemberben begyűjtött junior Eb-bronzérme mellé egy világbajnoki bronzérmet is szerzett!

Sipőcz Richárd eredményével egy különleges bravúr is kirajzolódott: a magyar csapat gyakorlatilag lekopírozta a szeptemberi korosztályos kontinensbajnokságon elért eredményeket, akkor és most is Özbas Szofi nyert aranyérmet, Gőz Roland lett ezüstérmes, Vég Zsombor és Sipőcz Richárd pedig bronzérmet szerzett. Fantasztikus mérleg!


Sipőcz Richárd (balról a harmadik) az Eb után a vb-n is harmadik lett

A világbajnokság zárónapján került sor a vegyes csapatversenyre, amelyben Japán szerezte meg az első helyet – az ifjúsági és a felnőtt világbajnoksággal együtt – ebben az évben már harmadszor. Dobogóra állhatott még az ezüstérmes Oroszország és a két bronzérmes, Grúzia és Franciaország.

A marrakesi junior-világbajnokságon nyolcvanegy ország ötszáztizenhárom judósa lépett tatamira. A legeredményesebben Japán küldöttsége szerepelt (7 arany, 2 ezüst, 3 bronz), megelőzve Grúziát (3, 1, 2) és Oroszországot (1, 4, 0). Magyarország a vártnál sokkal jobb szerepléssel az igen előkelő negyedik helyen zárt (1, 1, 2) az éremtáblázaton!

Fotó: IJF, Emanuele Di Feliciantonio
Forrás: Judoinfo, Utanpotlassport
Eredmények: KLIKK IDE!

A Arany-, ezüst- és két bronzérem a junior-világbajnokságról! bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS