Arany-, ezüst- és két bronzérem a junior Európa-bajnokságról

Özbas Szofi aranyérmet szerzett a finnországi junior Európa-bajnokságon, Gőz Roland a dobogó második fokára állhatott, Vég Zsombor és Sipőcz Richárd pedig bronzérmes lett, a mieink jelentősen felülmúlták a várakozásokat.


Sírni a győztesnek is szabad: Özbas Szofi (fehérben) az Eb-döntőben


Ha lehet így fogalmazni: rettenetesen kezdődött számunkra a junior Eb Vantaában: a nyitónapon kilenc meccset vívhattunk, ebből hatszor az ellenfelet hirdették győztesnek. Vida András (60 kg, Győri AC), Pongrácz Bence (66 kg, UTE) és Varga Brigitta (57 kg, KSI SE) egy győzelemmel és egy vereséggel, Feczkó Csanád (60 kg, Miskolci VSC), Kardos Tímea (52 kg, Ippon Judo Tatabánya) és Kármán Andrea (57 kg, UTE) pedig egy vereséggel búcsúzott.

A hidegzuhany után pénteken hasonlóan rossz szériát fogott ki két éremesélyes versenyzőnk a 81 kilogrammosok között: Tóth Benedek (Rákosvidéke Hajtós DSE) és Rajkai Róbert (Százhalombatta) egyaránt elveszítette az első meccsét, s ezzel a továbbjutás esélyét is.

A ceglédiek ifjúsági olimpiai és Európa-bajnoki aranyérmese, Özbas Szofi aztán bearanyozta a napunkat! Pedig nem sokan vártak tőle kiemelkedő eredményt, hiszen a maga tizenhét esztendejével még nagyon fiatalnak számít ebben a mezőnyben, de ő elsőévesként is tarolt: szlovén, lengyel, cseh, szerb és német ellenfelét egyaránt ipponnal legyőzve szerezte meg az Európa-bajnoki aranyérmet!


Özbas Szofi (balról a második) immár junior Európa-bajnok is


Az egyéni küzdelmek zárónapján aztán alaposan kitettek magukért a mieink. Ugyan Árvai Péternek (100 kg, Ceglédi VSE) és Farkas Szilviának (+78 kg, Győri AC) nem sikerült továbbjutnia az első párharcából, másik három indulónk egyaránt eljutott a dobogóig!

A 90 kilogrammos Gőz Roland elképesztően nehéz sorsolást kapott, de az MTK Budapest húsz esztendős reménysége a nehezebbnél nehezebb akadályokat is sorra vette. A francia Caroly, az ukrán Bilec, a grúz Bekauri és a szerb Brasznjovics skalpjának begyűjtésével harcolta ki a döntőbe jutást.

Ráadásul a fináléban is remekül harcolt, vazarival vezetett és kézben is tartotta a mérkőzést, ám húsz másodperccel a vége előtt a „másik” Bekari, Lasa fordítani tudott. Gőz Roland – aki ebben az évben váltott súlycsoportot – négy évvel ezelőtt éppen itt, Vantaában érte el eddigi egyetlen világversenyen szerzett helyezését, akkor ötödik lett az ifjúsági Eb-n. Most egy korosztállyal feljebb az igen szépen csillogó ezüstérmet akasztották a nyakába.


Gőz Roland (balról) nehéz ágon jutott el az ezüstéremig

A 100 kilogrammosok között az ifjúsági olimpián bronzérmes, mindössze tizenhét esztendős Vég Zsombor remekelt: a Ceglédi VSE judósa német és dán ellenfelét legyőzve jutott be az elődöntőbe, ahol vazarival vezetett is a grúz Szulamanidze ellen, ám végül riválisa jutott a fináléba (meg is nyerte az Eb-t).

Vég Zsombor a bronzmeccsen javított, a német Buth elleni magabiztos győzelemmel szerezte meg első Európa-bajnoki érmét a juniorok között (volt már neki egy bronzérme ifjúsági korából is).


Vég Zsombor (jobbról) tizenhét évesen az Eb-dobogón


A nehézsúlyúak között is volt egy reménységünk, a tizennyolc éves Sipőcz Richárd személyében. A Széchenyi Egyetem SE versenyzője azeri és német ellenfelét legyőzve jutott be az elődöntőbe, ahol megint egy grúz keserítette meg a dolgunkat: a későbbi aranyérmes Gela Zaalisvili vazarival gyorsan előnybe került, a végén pedig már csúszva-mászva őrizte az előnyét, de kihúzta a harmadik intés nélkül.

A bronzmeccsen megint egy grúz következett, csakhogy Szaba Inaneisvili ellen Sipőcz Richárd megmutatta, miért tartják a súlycsoport egyik legnagyobb ígéretének: vazarit érő dobása után leszorította Inaneisvilit, s a kétszeres ifjúsági Európa-bajnok magyar immár a juniorok között is birtokol egy Eb-érmet.


Sipőcz Richárd (jobbról) bronzérmet szerzett


A korosztályos Európa-bajnokságon negyvennégy ország 342 judósa lépett tatamira. Elképesztő fölényt hozott Grúzia szereplése, a 3,7 milliós ország válogatottja a férfiaknál öt, a nőknél pedig egy súlycsoportban szerezte meg az aranyérmet, a mieink orra alá is sok borsot tört.

Nem véletlen, hogy a grúzok szerezték meg az első helyet az éremtáblázaton (6 arany, 1 ezüst, 2 bronz), a képzeletbeli dobogón megelőzve Franciaországot (2, 2, 1) és Oroszországot (1, 2, 5). A mieink is pazar mérleget hoztak: Özbas Szofi arany-, Gőz Roland ezüst-, illetve Vég Zsombor és Sipőcz Richárd bronzérme az éremtáblázat egyedik helyét jelentette Magyarország számára!

Az Európa-bajnokság vasárnap a vegyes csapatversennyel zárult, a mieink Hollandia együttese ellen léptek tatamira a legjobb nyolc közé jutásért. Sajnos ez a meccs nagyon nem alakult jól, két egyéni döntősünk kezdett, de Özbas Szofi (0–1) és Gőz Roland (0–2) is elveszítette a mérkőzését, ráadásul Farkas Szilvia sem tudott bravúrt elérve szépíteni, így tetemes hátrányból folytathattuk (0–3). Következett a nehézsúly bronzérmese, Sipőcz Richárd, aki gyors győzelemmel javított a mérlegen (1–3), majd az ifjúsági világbajnok Varga Brigitta ugyancsak ipponnal hozta vissza a magyar csapatot a meccsbe (2–3). A mindent eldöntő csatában Pongrácz Bence nem tudta feltartóztatni ellenfelét (2–4), a vereség pedig egyben a mieink búcsúját jelentette. 

Forrás: Judoinfo
Fotó: EJU, Anna Zelonija
Eredmények: KLIKK IDE!

A Arany-, ezüst- és két bronzérem a junior Európa-bajnokságról bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS