Amikor jön a front…

Note: There is an email link embedded within this post, please visit this post to email it.

Amikor jön a front…

Amikor jön a front…

Az időjárási tényezők az emberi szervezetre alapvetően befolyással vannak. A front lényegében hideg és meleg légtömegek által kialakult légköri képződmény, a frontátvonulásoktól az időjárás változékony, a légnyomás változik, mely jelentősen ki hat szervezetünkre.

Hidegfront

Hidegfront esetén csökken a levegő hőmérséklete és páratartalma, átvonuláskor az ég sötét és növekszik a légnyomás. Hűvössé, szelessé, zivatarossá válik az idő és eső, jég vagy hóesés kíséri. Ilyenkor az ember ingerlékenysége csökken, oldódik a feszültség, ellenben kialakulhat álmosságérzet, mélyül az alvás, csökken a vérnyomás, nehézkessé válik a gondolkodás, illetve felléphet fejfájás. Hidegfront hatására leggyakrabban fellépő panaszok közé tartoznak a görcsök, szívpanaszok, az epilepsziás rohamok, asztmás rohamok és ízületi gyulladások. A hidegfront átvonulásakor több szülés indul be.

Melegfront

A fellépő nyomássüllyedés és az első felhők megjelenése jelzi az időjárás romlását. Ezzel együtt tapasztalhatók az időjárás-érzékenyeknél az első panaszok, például nyugtalanság, ingerlékenység, szédülés, fejfájás. Mivel a levertséghez a koncentrációképesség csökkenése is társul, ilyenkor tapasztalat szerint gyakoribbak a balesetek is. Meleg front esetén a törések, hegek helyei érzékenyek, és az alacsony vérnyomás miatt keringési zavarok és reumás panaszok is felléphetnek. Miután a front átvonult felettünk, mérsékelt levegőmozgás mellett a levegő felmelegszik és kiszárad és feloszlanak a felhők. A szívműködés és a légzés gyorsabbá válik, gyakoribb az orrvérzés. A melegfront sajnos hajlamosít a depresszióra, trombózis kialakulására is.

Szmog

A füstköd is egyfajta légállapot, kedvezőtlen időjárási tényezők következtében a szennyező anyagok koncentrációja többszörösen meghaladja a határértékeket. A szmog kialakulásáért nem csak az időjárási helyzet a felelős, hanem az autók, a fa- és széntüzelésű kályhák is. Kiváltó okai lehetnek a légúti megbetegedéseknek, valamint együttesen hozzájárulnak a szív – és érrendszeri betegségek kialakulásához.

Napkitörés

Éghajlat-alakító tényezőknek hívjuk a csillagászati és földi jelenségeket is. A mágneses tér gyors ingadozása kóboráramokat indukálhat az elektromos berendezésekben, esetenként tönkre is teheti azokat. A mágneses vihar megzavarja az iránytűket, illetve az intenzív napkitörések során keletkezett napszél a földi rádióhullámos távközlésben zavarokat okozhatnak. A napkitöréseket követő földi mágneses viharok kárt tehetnek a műholdakban, zavarok léphetnek fel a földi elektromos hálózatokban, olajvezetékekben, valamint kihat az időjárásra is. Időjárási okok miatt érezheti magát rosszul az ember, de napkitörés következtében nem.

Minden szervezet a saját adottságainak megfelelően reagál a légköri hatásokra, hiszen nem vagyunk egyformán érzékenyek. Az előrejelzések főként a szívbetegeknek, az asztmás és a krónikus betegségben szenvedőknek, az idősebbeknek, illetve a lelkileg labilis egyéneknek lehet jelentősen fontos.

Cikkeink tájékoztató jellegűek, és semmilyen esetben nem helyettesítik szakorvos véleményét. Konkrét kérdésével, kérjük keresse fel kezelő orvosát.

A teljes cikk: .Amikor jön a front….

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..