Allergiáink

Allergiáink

Image courtesy of David Castillo Dominici | FreeDigitalPhotos.net

Egyes szervezetek az általánostól eltérően reagálnak bizonyos külvilági tényezőkre. Ha pontosan tudjuk, mire vagyunk allergiásak, akkor elkerüljük a kellemetlen tüneteket.

Szénanátha

Közismert betegség például a szénanátha, amit a levegőben szálló anyagok, virágporok, fűpollenek és penészgombafélék okoznak a legtöbbször, de a házi por és a háziállatok szőre is okozhatja. Az erre hajlamos szervezetekben az allergén anyag a már meglévő antitestekkel lép reakcióba, és ennek következtében csillapíthatatlan tüsszentési rohamokban jelentkező nátha alakul ki, egyeseknél súlyos asztmás rohamokat válthatnak ki.

Élelmiszer allergia

Az allergiás jelenségek illetve betegségek, egy másik igen kiterjedt csoportját, az élelmiszerek egyes összetevői okozzák, amelyekre bizonyos emberek, másként reagálnak, mint a többség. Így vannak, akik az eperfélékre és vannak, akik a tejre, tejtermékekre, mások pedig a tojást tartalmazó ételekre produkálnak allergiás tüneteket.

A legegyszerűbb és legismertebb ilyen allergiás tünet a csalánkiütés. Sokkal ijesztőbb ennél a Quincke-ödéma, ami egyik pillanatról a másikra keletkezik. A bőr vagy a nyálkahártya alatti laza kötőszövetben folyadék gyülemlik fel. Leggyakrabban a szemhéjak duzzadnak meg, de érintheti a kezek, a szemhéjak, a torok és a külső nemi szervek területeit is. A gyulladásos tünetek hiánya elárulja, hogy allergiás vizenyőről van szó.  A tünetek szintén gyorsan alakulnak ki, és napokig is megmaradhatnak. A duzzanat fájdalmas is lehet, a torok és a légutak területeit érintő elváltozás légzési nehézséget okozhat. Súlyos esetben, duzzanattal járó légzési nehézségek mellett hirtelen vérnyomásesés is bekövetkezhet, és kialakulhat az anafilaxiás sokk néven ismert, életveszélyes állapot. Ha idejében nem avatkozunk bele, akkor fulladás is beállhat.

Az allergiavizsgálat

Az allergiavizsgálattal kideríthető az allergia, ehhez a vizsgálat során, a bőrön, sorozatos kis karcolást ejtenek. Ezek mindegyikébe különféle ismert allergénekből egy kis mennyiséget cseppentenek.  Ezt a vizsgálatot más néven Prick-tesztnek nevezik, amely kifejezetten a légúti-allergia, így a pollen, az állati szőr, a poratka, a penészgomba okozta problémák felderítésére, valamint az ételallergia kiderítésére szolgál.  A tesztet alkalmazzák továbbá asztma, a méh- és darázscsípés kiváltó anafilaxia esetében, valamint rinitiszek esetén is. Hatékonyabb, mint a vérből végzett allergológiai tesztek.

Bizonyos idő elteltével a karcolás helyén élénk bőrpír jelentkezik. Kézenfekvő tanács ilyenkor a kiderített allergént a táplálékból iktassuk ki. Ha sikerült kideríteni az allergia okát, akkor a szervezet érzéketlenné tehető az allergénnel szemben. Ebből a célból egészen kis mennyiséget kapnak a betegek az allergiát okozó anyagból, majd az adagot fokozatosan növelik, így a szervezet megedződik vele szemben.

Alternatív allergia-kezelés

Az allergiaelmélet azonban a gyakorlatban néha kevés sikert hoz. Előfordul, hogy felismerjük a kórkép allergiás eredetű, csak éppen arra nem tudunk rájönni, hogy hol a tettes. Az utóbbi időben a gyógyítás új irányzatát jelenti az alternatív és a hagyományos orvoslás ötvözése. Ez azt jelenti, hogy az allergia helyett az allergiás emberre fordítják a figyelmet: a genetikai hajlamra, a környezetére és az életmódjára.

Szükség esetén igénybe vehetünk egyéb terápiás megoldásokat is, mint például az Impulser kezelés. A pulzáló mágnesterápia a sejtek szintjén hat a szervezetre, elősegítheti az immunrendszer erősödését, így kiegészítő kezelésnek ajánlható allergia esetén is. Ha ilyen problémával küzd 5 Hz-es, alacsony frekvencia alkalmazása javallott, vagy az immunerősítő program. http://impulser.com/

Cikkeink tájékoztató jellegűek, és semmilyen esetben nem helyettesítik szakorvos véleményét. Konkrét kérdésével, kérjük keresse fel kezelő orvosát.

A teljes cikk: .Allergiáink.

Leave a reply