Aktuális: az antibiotikumokról és probiotikumokról

Olyan sok ellentmondó információt hallani az antibiotikum témakörről, hogy arra gondoltunk készítünk egy összefoglalót olvasóink tájékoztatására.

Számos dolog okozhat fertőzést, gombák, baktériumok, vírusok, ezek tulajdonságaik alapján különbözőek. Az antibiotikumok csak és kizárólag a baktériumok ellen hatnak, vírusok és gombák ellen nem. Az antibiotikum típusát és adagját orvos határozza meg. Sajnos előfordulhatnak olyan betegségek, amikor szükséges az antibiotikum, de törekedjünk arra, hogy minél kevesebbet szedjünk.

Akkor megfelelő az antibiotikum, ha már az első napon érezhető a javulás. Optimális hatás elérése érdekében, az előírt mennyiséget mindig ugyanabban az időpontban, lehetőleg vízzel, és ne széttörve vegyük be.

Az antibiotikumok nem válogatnak, károsíthatják a különösen sérülékeny, jótékony baktériumokat is. A kezelés alatt felborulhat a szervezet mikrobiológiai egyensúlya. Minél szélesebb spektrumú az antibiotikum, illetve minél gyakrabban használjuk, annál nagyobb a szövődmények kialakulásának veszélye.

Sokan, ha már jobban érzik magukat, megfeledkezve a betegségükről, abbahagyják az antibiotikum szedését, aminek azonban súlyos következményei is lehetnek. Nem szabad a szedését abbahagyni, mert az elősegíti az adott antibiotikumnak ellenálló baktériumtörzsek kialakulását.

Ismert antibiotikumhoz társuló mellékhatás a hasmenés, ezenkívül gyakori a szájüreg fertőződése is. A Candida gomba túlzott elszaporodását a jótékony baktériumok gátolhatják meg, így az antibiotikum fogyasztás kedvezhet a gombák térnyerésének.

A szükséges plusz: Pro- és Prebiotikum

Az antibiotikum szedése csak probiotikummal együtt ajánlott, így megvédhetjük a bélflóra egyensúlyát. A szájon át adott antibiotikumok az egész testben eloszlanak, a probiotikumot ezért legalább három órával az antibiotikum után vegyük be.

A probiotikus baktériumok benépesítik a tápcsatornát, a száj- és az orrüreget, még a kötőhártyát is, szerepük a baktériumok és gombák féken tartása. A probiotikumok szedése nem csökkenti más gyógyszerek hatását.

A probiotikumok jótékony hatású baktériumok, amelyek javítják a bélflóra működését. Fontos, hogy élőkultúrát tartalmazzon, mert az hamar szaporodásnak indul. A szaporodást elősegíti, ha a készítmény tartalmaz prebiotikumot is. Az élő pro- és prebiotikus baktériumtörzsek egymás hatását erősítik, tartósan megtelepednek és elszaporodnak a vastagbélben. Hatásuk tartós, az egyensúly fenntartásához a későbbiekben heti 1-2 adag is elegendő.

Cikkeink tájékoztató jellegűek, és semmilyen esetben nem helyettesítik szakorvos véleményét. Konkrét kérdésével, kérjük keresse fel kezelő orvosát.

A teljes cikk: .Aktuális: az antibiotikumokról és probiotikumokról.

Leave a reply