AIBA: Visszanyalt a fagyi, beszélni kell a problémáról?

gyerkoc.jpg

Nem tudta megfélemlíteni az AIBA (Nemzetközi Amatőr Ökölvívó-Szövetség) Rudel Obrejat, így hogy nyomást gyakoroljon, kizárta Romániát a nemzetközi versenyeken való részvételből. A lobby jól működik, az állam be is jelentette, hogy megvon minden anyagi támogatást a román szövetségtől, így nem csak a versenyeken való részvétel, hanem a szövetség működése is komoly veszélybe került.

Az AIBA jól időzített. Érthetetlen lenne mindez, ha figyelembe vesszük, hogy októberben amúgy is tisztújítás lesz Romániában, de így most már a fentiek tudatában aligha fogják újraválasztani a kegyvesztett elnököt. Ha a szervezet vár a döntéssel, akkor az újraválasztott Obreja nagyobb tekintéllyel szállhatna szembe vele, most már azok sem fognak mellé állni, akik amúgy támogatták volna a regnáló elnököt.

Sok sportág van, ahol a világversenyeken rendkívül sok esetben merül fel a bírói csalások, félrepontozások, leléptetések száma, de ez kirívóan magas a küzdősportok esetében, és a leghangosabb kinyilatkozások az amatőr bokszban vannak. Az utóbbi években szinte alig volt olyan nemzetközi verseny, ahol ne lett volna visszhangja a paktumot kötött, egymást támogató bírói döntéseknek, és ez így volt Pekingben is, az Olimpián.

A fórumokban ilyenkor rendre a vezetőséget szidják, hogy nem működik a sportdiplomácia, pedig dehogynem… csak kicsiben. A sportvezetők ahelyett, hogy nagy hanggal kiállnának, és érvényt szereznének az igazságnak, maguk is különböző paktumokat kötnek. Ha ellenünk pontozott -A- ország, akkor én megegyezek -B- országgal, és majd mi együtt -A- ország ellen pontozunk, természetesen egymásnak viszonozva a kölcsönös gesztust. Itt már csak az a kérdés, melyik országhoz tartozik több -haver- akik benne vannak a mutyiban, az az ország jobb helyezést fog elérni. Itt nincs célfotó, a bíró vonogathatja a vállát, ő láthatta másképp is azt az ütést, vagy védekezést. Sajnos hiába feltételezem azt, hogy a bírók többsége tisztességesen teszi a dolgát, emelt fővel áll fel a bírói asztaltól, ha egy-egy beavatott ember éppen -sportdiplomáciai okokból-, a vezetőség utasítására -kérésére- kicsit jobban odafigyel a pontozó lapra, amikor az ominózus -A- ország sportolója van a ringben.

Hogy lehet ezt nagyban csinálni? Pont úgy, ahogy Obreja elmondta Peking után: A véletlenszerűen kiválasztott bírókat lecserélték, így olyan bírók pontoztak egyes meccseken, akiket a számítógép helyett a szövetség ültetett be pontozni. Mi történt a bejelentés után? Obrejat felfüggesztették a delegációból, kitették a szálláshelyéről, majd vizsgálatot indítottak – ellene.

Hogyan lehetne elejét venni a hasonló eseteknek? Sehogy. Látjuk, ha valaki felemeli a hangját, akkor a szövetség lesújt, és nem a bűnös bűnhődik, hanem a sportoló, aki most motiválatlanul mihez kezd magával? Mi a szarért edzett éveken keresztül, ha sportvezetők mutyija miatt nem indulhat világversenyen? Persze meg lehet ezt oldani okosban, elképzelhető, hogy néhány román versenyző állampolgárságot vált, és bár nem érti majd a himnusz szövegét,de büszkén áll a dobogón, hacsak le nem pontozza -A- ország pontozója.

– Fezsoj blogja 1. rész –

Cimke:  

Leave a reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..