A zöld szemű szörny, azaz a féltékenység

Féltékenység

Courtesy to www.freedigitalimages.com

A féltékenység egy olyan érzés, ami a legtöbb emberi kapcsolatban megjelenik. Nemcsak egy szerelmes ember napjait nehezítheti meg, de barátságokban is jelen lehet, két testvér között is és a munkahelyeken is gyakorta felüti a fejét. Nincs semmilyen bevált orvosság ellene, de mindenkinek meg kell tudnia birkózni a zöld szemű szörnyeteggel. (Ez az elnevezés egyébként William Shakespear-től származik).

Nincs semmilyen bevált orvosság ellene, de mindenkinek meg kell tudnia birkózni a zöld szemű szörnyeteggel. (Ez az elnevezés egyébként William Shakespear-től származik).

Mit is jelent valójában ez az érzelem?

A féltékenységet nem szabad összetévesztenünk az irigységgel. A féltékenység ugyanis azt jelenti, hogy meg akarjuk tartani azt, ami a miénk és oly fontos számunkra, míg az irigység azt jelenti, hogy valami olyan után ácsingózunk, ami nem lehet a miénk.

A pszichológusok nagy része egységesen vallja, hogy a féltékenységnek 2 fajtája, kiváltó oka lehet. Az egyik a kisajátításra vezethető vissza, hogy a szeretett lény figyelme csak ránk irányuljon. Ebben az esetben az érzés már-már betegessé is fajulhat, hiszen az egyik fél gyakorlatilag a sajátjává akarja tenni a másikat, birtokaként tekint rá.

A második ok azonban önbizalomhiányból ered. Ez a fajtája ennek a kínzó érzésnek általában a szerelemben van jelen. A kapcsolatban az egyik fél nem hiszi el, hogy elég jó párjának. A féltékeny fél ilyenkor alul értékeli magát és mindenkiben potenciális ellenfelet lát. Ez a fajta féltékenység azonban, bizalommal és némi önbizalom növeléssel eltűntethető, megelőzhető.

Női és férfi féltékenység

Köztudott tény, hogy a férfiak és nők nagyon sok szituációban nem egyformán látnak dolgokat, élnek meg helyzeteket, nincs ez másként a féltékenységgel sem.

Kutatások szerint a férfiak érzékenyebben reagálnak a szexuális hűtlenségre, mint az érzelmire. Persze, ez nem azt jelenti, hogy érzelmileg nem kínozhatja őket a zöld szemű szörny, de a nőknél ez a fajta féltékenység sokkal gyakoribb és intenzívebb. Ezt elsősorban a gének tovább adásával lehet összefüggésbe hozni, tehát evolúciós okai vannak.

A nők féltékenysége tehát érzelmi alapú általában. Ennek is evolúciós okai vannak: a nők csak kevés számú utód létrehozására képesek, így, ha a férfi egy másik nő felé kezd gyengéd érzelmeket táplálni, az könnyen veszélybe sodorhatja a saját génjei tovább adását.

Ezek persze nem teljesen elfogadott tények, hiszen mindekét nemnél rengeteg kivétel van, mivel a szerelem hihetetlen dolgokat és érzelmeket képes kiváltani minden egyes emberből.

Hogy birkózzunk meg vele?

Ez a legtöbbször feltett kérdés ezzel az érzéssel kapcsolatban, azonban ezt a legnehezebb megválaszolni is. Rendkívül fontos, hogy ne hagyjuk elfajulni a féltékenységünket és mindig tartsuk kordában. Az emberölések 20%-a ebből az érzelemből fakad!

A legegyszerűbb módja egy alapos és bizalmas megbeszélés azzal a személlyel, akit féltünk és nem akarunk elveszíteni. A számunkra ilyen fontos emberekben ugyanis meg kell bízni, hiszen minden kapcsolat gyökere a bizalom és senkinek sem jó folyamatosan kétségek között őrölnie magát. Amennyiben a féltékenységet önbizalom hiány okozza, egy jó kis lelki fröccs lehet a legnagyobb segítség.

Ha már-már betegessé vált és teljesen eluralkodott rajtunk ez a gyötrő érzés érdemes szakértő segítségét kérni: pszichológus vagy párterápia is jól bevált módszer lehet. Mindegyik esetben nagyon fontos, hogy kössük le energiáinkat és gondolatainkat. Nem szabad hagyni a zöld szemű szörny által képzett rémképek felemésszenek minket és megmérgezzék napjainkat.

Cikkeink tájékoztató jellegűek, és semmilyen esetben nem helyettesítik szakorvos véleményét. Konkrét kérdésével, kérjük keresse fel kezelő orvosát.

A teljes cikk: .A zöld szemű szörny, azaz a féltékenység.

Leave a reply