A „varázsdoboz”

Televízió és párkapcsolatok

Courtesy to freedigitalphotos.net

Manapság rengeteg modern találmány és technika vesz minket körül mindennapjaink során: mobiltelefon, laptop, tévé és még folytathatnám a sort. Természetesnek vesszük, hogy naponta akár 6-8 órát is ülünk a monitor előtt munkahelyünkön, majd miután fáradtan hazaesünk egy megterhelő nap után újból a képernyőnek szenteljük figyelmünk, csak ezúttal a televízióé a főszerep.

Miért is kerített hatalmába bennünket a televízió?

Erre a kérdésre többféle válasz is adható. Elsősorban remek kikapcsolódási forma, hiszen csak kényelembe kell helyezni magunkat, megnyomni egy gombot és máris élvezhetjük kedvenc sorozataink, filmjeink pihentető hatását. Vannak, akik információszerzésre használják tévéjüket. A dokumentum- és természetfilmekből számos hasznos információt tanulhatunk meg világunkról.

Remek társasági program is lehet. A mozik sem véletlenül jöttek létre, az emberek élvezik a csoportos filmnézéseket, mivel közös élményt ad és könnyed beszélgetés témának is kiváló. Otthon, meghitt környezetben a párunkkal összebújva egy romantikus estét is nagyon fel tud dobni egy jól eltalált film, vagy egy csoportos meccsnézés is remekül összehozhatja a baráti társaságot.

Akkor mégis mi a baj?

Ahogy egy dohányzó ember sem teheti meg nem történtté a cigaretták elfüstölését egy marathon lefutásával, úgy fél óra mozgás sem ellensúlyozza a hosszú órákat a tévé előtt. A mozgás hiány, mint az köztudott, nagyon súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Példának okáért elhízáshoz, trombózishoz, magas vérnyomáshoz. További káros következmény a gerincoszlop és a porckorongok túlterhelése is lehet.

Ezt a helytelen ülés okozza, ami sajnos majdnem minden embernél megjelenik. Normál esetben még az állás is sokkal kíméletesebb a gerinchez, ám helytelen ülésnél 180%-os a porckorongok terhelése. A túlterhelés miatt romlik az anyagcsere és a keringés a szövetekben. Ennek következménye lehet akár degeneratív elváltozás is, hiszen a túlterhelés veszélyeztetheti az ínszalagok, a csonthártya és a porckorongok épségét.

Arról még nem is esett szó, hogy emberi kapcsolatokat is tönkretehet, ugyanis függőséget is kiválthat. Ennél fogva vannak, akik hajlamosak inkább a képernyőt választani, mint szeretteiket, hiszen abban a tudatban élnek, hogy őket nem veszítheti el, de a műsorról lemaradhat. Ez nagy hiba, hiszen előbb-utóbb mindenki megelégeli, ha mindig háttérbe szorul egy „varázsdoboz” miatt és más társaságot keres. Sajnos akadnak olyan emberek, akik későn vették észre, hogy helytelen volt az értékrendjük, és az igazán fontos dolgokat veszítették el. Nagyon fontos tehát, hogy mértékkel nézzük csak a televíziót és ne hanyagoljuk el igazi, emberi kapcsolatainkat.

Cikkeink tájékoztató jellegűek, és semmilyen esetben nem helyettesítik szakorvos véleményét. Konkrét kérdésével, kérjük keresse fel kezelő orvosát.

A teljes cikk: .A „varázsdoboz”.

Leave a reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..