A trombózishajlamról

Figyeljen oda a trombózis jeleire!

A trombózis kialakulására való hajlamot trombofíliának nevezzük. A trombózis hajlam olyan megbetegedés, amelyben a vér könnyen, vagy fokozott mértékben alvad meg.

A fogamzásgátló tabletták szedésével kapcsolatban már kiismertük a várt és a nem várt jótékony és ártalmas hatásokat. Egy bizonyult súlyosnak, mégpedig a véralvadékonyság zavara. Szerencsére elég ritkán fordul elő, hiszen ez általában csak az eleve hajlamos nőknél jelentkezhet. Ez a hajlam pedig előzetesen felismerhető.

A fogamzásgátló a trombózisra hajlamos nőkben képes megbontani a véralvadásban szerepet játszó tényezők egyensúlyát.  Emiatt megnő annak a veszélye, hogy a vér megalvad az érfalon belül. Ezt nevezzük trombózisnak, magyarul vérrögösödésnek. Az így elzáródott érben leáll a vérkeringés. Az érfalon belül kialakult vérrög le is szakadhat, és az érpályán keresztül máshol is érelzáródást okozhat, ilyenkor beszélünk embóliáról.  A nők trombózisra való hajlama az életkor előre haladtával növekszik. 40 éven felüli nőknek fogamzásgátló tablettával nem szabadna védekezniük.

Kockázatnövelők

A trombózis kialakulásának kockázatát növeli a dohányzás, ugyanis ez érszűkületet okoz, mivel a nikotin összehúzza az erek körkörös simaizom rétegét. Az összehúzódás kedvez a vér megalvadásának és gyakoribb a szívinfarktus is.

Akik eleve hajlamosak véralvadási zavarra, azoknak gyakran van visszérgyulladásuk. Az is igazolja az örökletes hajlamot, hogy akinek a szülei trombózison vagy embóliás betegségen estek át, azoknál véralvadás zavarok jöhetnek létre. A hosszadalmas ülés vagy állás, a vér áramlásának lelassulása, a vér besűrűsödése növeli a kockázatot, egyes gyógyszerek, étrend-kiegészítők gyorsítják, mások pedig lassítják a véralvadást.

Csökkentsük az alkoholfogyasztást, kövessünk kiegyensúlyozott, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendet. Kerüljük a túl zsíros ételeket főként, ha túlsúlyunk van. A plusz súly nagy terhet ró az alsó végtagokra, ezeken keresztül a vénákra, így hozzájárulhat azok elgyengüléséhez. Változókorba lépett nőknek valóságos megváltás, ha nincsenek hőhullámaik, így sokan döntenek hormonpótló terápia mellett, de érdemes mindig számításba venni a fogékonyságot a vérrögképződésre.

A trombózis jelei, kezelése

A trombózis vagy embólia, az alsó végtag vénáin kívül, kialakulhat a szív pitvarában (pitvarfibrilláció esetén) és az agyi erekben. A tüdőben, a méhben, a méh körüli vénákban, a végbél körüli vénákban, a felső végtagokban szintén kialakulhat. A láb dagadni kezd, a bőr fényes, fájdalmas és meleg lesz, a boka környékén barnás elszíneződés alakul ki. A betegeknek vitaminokat, például folsavat, B6-ot és B 12 -vitamint is szoktak javasolni, a gyógyszeres kezelés célja pedig a vérrög növekedésének megakadályozása, a véráramlás helyreállítása az érintett területen.

A vérrög feloldásáról a szervezet saját vérrögoldó rendszere gondoskodik. Két-három hétig szigorú ágynyugalom szükséges, hogy megelőzzük a vérrög leszakadását. A lábat rugalmas pólyával bekötve, felpolcolva kell tartani, gyorsíthatjuk a vénás keringést. A vénák sohasem gyógyulnak meg teljesen, ezért gondoskodni kell az újabb trombózis megelőzéséről.

Megelőzés Impulser terápiával

Az Impulser pulzáló mágnesterápia elősegíti a hajszálerek megfelelő vérkeringését. Trombózis és visszér problémák esetén naponta 2

Leave a reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..