A nagyszájú Haye lecsendesítette a “Csendes Embert”

haye_xlsport.jpg

A WBA nehézsúlyú világelsője, a nagyszájú, de keményöklű David Haye (24 győzelem – 1 vereség) szombat este a manchesteri M.E.N Arénában első alkalommal tette kockára a Nyikolaj Valujevtől megszerzett övét.

A brit bunyós az elrendelt kihívóval, a korábbi kétszeres bajnok John Ruizzal (44 győzelem – 9 vereség – 1 döntetlen) csapott össze, aki noha már 38 esztendős, de másfél éve még véleményes küzdelemben maradt alul Valujevvel szemben. Éppen ezért nem volt lebecsülendő az amerikai ökölvívó, főleg azért, mert Haye nehézsúlyban – vb-öve ellenére – még mindig viszonylag rutintalannak számít.

Szó mi szó, Haye-nek jócskán van mit bizonyítania, hiszen a bajnoki övet úgy szerezte meg Valujev ellen, hogy „azt bokszolta, amit kellett”, és nem azt, „amivel fel lehet rázni a nehézsúlyú állóvizet”. Aki figyelemmel követi a brit bokszoló nyilatkozatait, annak nem kell magyarázni a Németországban történteket, mivel a nehézsúly „megváltójának” tartott bokszoló csupán annyi kockázatot vállalt tavaly novemberben, amennyivel, korrekt pontozás mellett, hajszálnyival megnyerhető volt a meccs. Ez viszont egy ilyen "hangos" ökölvívótól kevés volt!

Ruiz ellen viszont már meg kellett mutatnia a bajnoknak, hogy valójában mennyire erős nehézsúlyú! És talán meg is mutatta.

John Ruiz padlón a David Haye elleni meccsen.jpg

A 29 éves címvédő mindjárt az első menetben padlóztatta ellenfelét egy bal-jobb kombinációval, majd a számolás utáni nagy rohamozás eredményeképp újra indult az egyszerű matematika. Ruiz viszont, a két padlózás ellenére, a menet végén magához tért, és egy kemény jobbossal bebizonyította, hogy Haye védekezése eléggé szellős. (Haye-től szabálytalan ütés miatt pontot is vontak.) A címvédő a következő két körben kicsit óvatosabb lett, de uralta a mérkőzést.

Ruiz a negyedik körben jól dolgozott, és ezt a menetet a beszámolók szerint meg is nyerte. Az ötödiket nagy elánnal kezdte a kihívó, de Haye nem hagyta, ahogy az amerikai vérszemet kapjon, visszavette az irányítást, két bal-jobb kombinációja keményen betalált. Ruiz lelassult, és a menet végén egy jobbostól újra padlózott.

A kihívót kiengedték a hatodik menetre, pedig eléggé rossz állapotban volt, és ebben a körben megint padlóra került. A meccs végül a 9. menetben került leállításra, amikor a kihívó sarka jelezte, jobb lenne befejezni az egyoldalú küzdelmet. Ilyenkor természetesen TKO a végeredmény.

Mindent összevetve Haye elemében volt, jól szórakoztatta azt a 20 000 nézőt, aki miatta váltott jegyet a M.E.N Arénába. A brit sztár, aki tervei szerint már csak két évig bokszol, bizonyára ismét hadat üzen a Klicsko-testvéreknek, akik állítólag pénzfeldobással akarják eldönteni, ki bokszoljon Haye ellen, ahelyett, hogy a ringben küzdenének meg a „kihívás jogáért”.

Leave a reply