A magyar forradalom évfordulójára emlékezünk

A magyar forradalom évfordulójára emlékezünk

A magyar forradalom évfordulójára emlékezünk

1956. október 23-án a budapesti eseményekkel kezdődött a magyar nép diktatúra elleni forradalma, és a szovjet megszállás elleni fegyveres felkelés.  A magyar nép történelmet írt, fellázadt a zsarnokság ellen a független és szabad Magyarországért. Nemzeti ünnepünk az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetére, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napjára emlékezik. 1991 óta ez a nap állami ünnep.

1956. október 23-án a munkások, diákok és katonák népfelkelése forradalommá minősült át, mert hangot akartak adni a követeléseiknek. A legtisztább szándékú forradalom, amikor szinte az egész világ Budapestre figyelt. A magyar nép függetlenséget akart, demokráciát és semlegességet. Békében kívánt élni, szabad és emberhez méltó társadalomban. A műegyetemisták demonstrációt szerveztek, nem sokat törődve a belügyminiszter tilalmával.  A tüntetés a Petőfi szobortól indult a Bem szoborig. A tüntetők egy része a Dózsa György útra indult, hogy ledöntse a Sztálin szobrot, a másik része pedig a Rádió épületéhez ment, hogy beolvassa a tizenhat pontból álló követeléseit.

A 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt, ami mindössze két hétig tartott. Ez a szűk két hét mindenki számára nyilvánvalóvá tette a tényt, hogy egy kis nép szabadságharca nagyhatalmi érdek. Aki tudott segített, befogadta az üldözötteket, támogatta a menekülőket. A forradalomban részt vevő „pesti srácok”, a diákok, a közös ügy mellé állt kiskatonák és a hétköznapi emberek a mai napig példaképeink, hisz bátorságából, igazságérzetből áldozták fel magukat kicsiny hazánk sorsának egyik legmeghatározóbb eseményén. A világon mindenhol megkönnyezték a budapesti tudósításokat.

Október 23-án emlékezünk

1956. október 23. végső soron az emberi méltóságról szólt. Ahol tűrhetetlen a megalázottság, ott egy nemzet sorsát azok a pillanatok határozzák meg, ahol ő maga válik történelemmé. Ezekből a pillanatokból áll össze újra minden évben október 23. Ezekre az eseményekre emlékezni kell, az emlékezés pedig mindig hozzátartozik az ünnephez. Most ismét együtt ünnepeljük az ötvenhatos magyar forradalom és szabadságharc évfordulóját, mert a magyar ember szabadságra született.

2013. október 23. programok:

Állami ünnepség országszerte

Eger /Szarvaskő/- Csipkebogyó Fesztivál

Nagy Imre emlékszüret – Badacsonytomaj

Túra a darvak nyomában – Hortobágy

Cikkeink tájékoztató jellegűek, és semmilyen esetben nem helyettesítik szakorvos véleményét. Konkrét kérdésével, kérjük keresse fel kezelő orvosát.

A teljes cikk: .A magyar forradalom évfordulójára emlékezünk.

Leave a reply