A magas vérnyomásról

A magas vérnyomásról

A magas vérnyomásról

A magas vérnyomás gyakori formája az élettani vérnyomásbetegség, ilyenkor a magas vérnyomás értékeken túl nem jelentkezik kísérő betegség. A hipertónia kialakulásában szerepet játszik a központi idegrendszer kóros szabályozó működése, a pajzsmirigy vagy a mellékvese rendellenes hormontermelése.

Az életkor előrehaladtával egyre több embernél okoz gondokat a magas vérnyomás. Ma már tudjuk, hogy a hipertónia idejében történő kezelésével meg lehet előzni a sokszor súlyos szövődményeket. Ezért az orvosok a magas vérnyomás korai tüneteinek felismerésére, hatásos kezelésére törekszenek.

A vérnyomás befolyásoló tényezői

A vérnyomást több tényező is befolyásolja, mindenekelőtt a szívből kipumpált vér mennyisége, az úgynevezett verőtérfogat. A főütőérben a vér az ér rugalmas falába ütközik és kitágítja azt. A tágulás mértéke is befolyásolja, de a vér súrlódása is hatással van a vérnyomásra. A vérnyomás nem egyforma az érpálya egyes szakaszaiban.  Amikor a szív összehúzódásakor vért nyom az erekbe (szisztolé) magasabb, elernyedéskor (diasztolés) alacsonyabb a nyomás. Elernyedéskor nem kerül friss vér az érpályába ezért alacsonyabb mindig a diasztolés nyomás, mint a szisztolés.  A hajszálerek felé haladva egyre alacsonyabb vérnyomás értékek mérhetők.

Vérnyomás ingadozás

A vérnyomás a nap 24 órájában ingadozik. A legalacsonyabb hajnalban és a legmagasabb reggel, a déli óráktól pedig fokozatosan csökken. Hidegben magasabb az összehúzódó erek miatt, melegben viszont az erek kitágulnak, így alacsonyabb. A fájdalom megemelheti, alváskor pedig nagyon alacsony is lehet. A megerőltetés, vagy a futás növeli a vérnyomást. Fekve alacsonyabb, ülve magasabb, álló helyzetben még ennél is magasabb.

A vérnyomás az életkor előrehaladtával többnyire növekszik. A férfiaké 50 éves korig általában több mint a nőké, ezután pedig fordul a helyzet. A szisztolés nyomás erőteljesebben emelkedik, mint a diasztolés, ami idősebb korban már nem szokott emelkedni. Ennek valószínűleg az időskori érelmeszesedés az oka. A nők idősebb életkorban hajlamosak az elhízásra és ezzel magyarázható, hogy ebben a korban magasabb a vérnyomásuk a férfiakénál.

A magas vérnyomás okai

 A magas vérnyomás kialakulásának oka lehet az elhízás is, ami fordítva is igaz lehet, hogy a magas vérnyomás betegségben szenvedők hajlamosak az elhízásra. A betegség kialakulása valamilyen anyagcserezavarral áll összefüggésben. Gyakori a cukorbetegséggel összefüggő hipertónia. Sok embernél tapasztalható idős korban, hogy egész életük folyamán nem változik a vérnyomásuk.

Vannak magas vérnyomású és alacsony vérnyomású családok.  Az örökletes tényezők mellett, az életmódnak és a szokásoknak is jelentős szerepük van a vérnyomás alakításában. Olykor nehéz eldönteni, hogy mikor magas a vérnyomás. A normális, átlagos vérnyomás 120/80, az ettől 10% eltérés nem tekinthető kórosnak. Idősebb korban a szisztolés nyomás értékéhez további tíz százalék járul. A magas vérnyomás fiatal korban ritka, többnyire csak hosszú idő után okoz panaszokat.

A magas vérnyomás tünetei

A magas vérnyomás jellegzetes tünetei közé tartozhat a tarkótáji fejfájás, ami felkelés után a leghevesebb, a szédülés, a fülzúgás, a mellkas nyomás, esetleg orrvérzés, továbbá a fáradékonyság, álmatlanság, kéz-és lábzsibbadás, esetleg hűvös végtagok. Bizonyos betegségek, heveny vagy idült vesegyulladás, előrehaladott érelmeszesedés is járhat a magas vérnyomással.

A már kialakult magas vérnyomást meggyógyítani nem lehet, de megfelelő életmóddal a súlyos következmények elkerülhetők, a vérnyomás pedig egyensúlyban tartható.

A magas vérnyomás csökkentése természetes úton

Amennyiben a magas vérnyomás nem akut és nem terhesség alatt lép fel, kiváló kiegészítő lehet az Impulser matrac a magas vérnyomás enyhítésére. A pulzáló mágneses tér a hajszálerek tágításával segíthet a szövődmények megelőzésében.  Részletesebb információt talál a magas vérnyomás Impulser terápiás kezeléséről az impulser.com oldalon. Kattintson ide!

Cikkeink tájékoztató jellegűek, és semmilyen esetben nem helyettesítik szakorvos véleményét. Konkrét kérdésével, kérjük keresse fel kezelő orvosát.

A teljes cikk: .A magas vérnyomásról.

Leave a reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..