A kielégületlenség

Courtesy to www.freedigitalphotos.net/

A nők többségére jellemző hogy ritkán vagy nehezen jut szexuális kielégüléshez, túlnyomórészt kielégületlen marad. A férfiak esetében a kielégületlenség ritkább, ám számottevő.

A szexuális kielégülés elmaradását kielégületlenségnek hívjuk. Megnyilvánulási formáját illetően sokféle lehet. Elsődleges kielégületlenségről beszélünk, ha az illető még soha, senkivel nem elégült ki, másodlagos, ha már előfordult ilyen.

Mit okoz a kielégületlenség?

Vannak, akik összetévesztik a kielégületlenséget a frigiditással, illetve az impotenciával, pedig nem feltétlenül frigid az, aki kielégületlen marad. Aki igazán frigid, annak nem hiányzik a kielégülés. A kielégületlenség egy érzés, egy sajátos lelkiállapot, kellemetlen, feszítő jellegű, azaz, a szexuális vágy, izgalom nem jut el a csúcspontig, tehát az orgazmusig. Ez férfiakra és nőkre egyaránt érvényes, és a testi, élettani kísérő jelenségek is hasonlóak: alhasi vérbőség, idegrendszeri feszültség, általános nyugtalanság, fejfájás.

A kielégületlenség okozta testi tünetek többnyire rövid ideig tartanak, de előfordulhat az is, hogy hosszabb ideig fennállnak, gyulladásra hajlamossá téve a nemi szerveket. Nőknél a betegségek lelki hátterén kívül, okozhat például vérzészavarokat, petefészek gyulladást is.

Kettőn áll a vásár

A kielégületlenségben nincs szerepe a csikló, a hüvely, vagy a hímvessző méretének, formájának vagy alakjának. Csak a ritka testi elváltozások akadályozhatják a kielégülést, amelyek lehetetlenné teszik a szexuális izgalom kibontakozását, mint például a fájdalmas sebek, sérülések. Ezzel szemben a meddőség vagy terméketlenség nem akadálya a kielégülésnek.

Egy másik téves elképzelés szerint a kielégületlenség oka a rosszul, helytelenül alkalmazott szexuális technika, a közösülési testhelyzeteket, vagy az ingerlés módja. A kielégületlenség okát elsősorban lelki tényezőkben kereshetjük. Hibás nevelés, vagy káros környezeti hatások miatt ez a fejlődés elakadhat, és ilyenkor a kielégülés készsége sem alakul ki, vagy erős gátlás alá kerül.

De a kielégületlenségre hatással lehet a szexuális kultúra hiányossága.  A szexben mindig kettőn áll a vásár, hiszen az egyéni fejletség mellett, az érzelmi kapcsolat is rendkívül fontos.

A partnerkapcsolat

A szerelem megnöveli a szexuális reagáló készséget, ezzel szemben a kapcsolat romlása vagy a közömbösség csökkenti, és gyakran ebben kereshetjük a kielégületlenség magyarázatát.  Az esetek többségében nem gyógyszeres kezelésre van szükség, hanem a partnerkapcsolat rendezésére.

Az okokat mindenképpen tisztázni kell, hogy érzelmileg közelebb kerüljenek egymáshoz a párok.  A kielégülést nem szabad erőltetni, különösen a közösülésben, ami a legtöbb nő számára sokkal nehezebb. Ne feledkezzünk el arról, hogy a nőnek legalább ugyanolyan joga van a szex irányítására, sőt visszautasítására, mint a férfinak.

Előfordulhat, hogy míg egyes párok a viszonylag ritka és nem túl forró nemi kapcsolatot is megfelelőnek érzik, addig mások a gyakoribb alkalmakkal sincsenek kibékülve. Megcsappant nemi vágyuk akár a szex iránti érdeklődés teljes megszűnéséhez is vezethet, aminek legfőbb oka a társak közti harmónia hiánya. Ez már nem testi összetartozást jelent, sokkal inkább a lelki tényezőkre vonatkozik.

Érett szexuális igény

Az életkor előre haladtával a férfiak szexuális igénye és teljesítménye fokozatosan csökken, merevedési zavarokkal küzködhetnek.  Ezzel szemben a nőké, jóformán változatlanul megmarad a menopauza körüli időszakig. Akik eddig is tudták élvezni a nemi életet, ezután is képesek lesznek rá. Ezt a tudat is megkönnyít, hogy már nem kell tartaniuk egy nem kívánt terhességtől.  Az idősebbé válás gyakran lelki elkényelmesedéssel  jár, hátránya hogy a kapcsolat elszürkülhet, egyhangúvá válhat.

Egyrészt jelentkezhet a „kapuzárási pánik”, amikor az ijedelem kitörésre késztet a megszokott mederből, másrészt erősödhet a  beletörődés a megszokott helyzetbe. Mindössze azt kell figyelembe venni, hogy idősebb korban lassabban alakul ki a szexuális izgalom, maga az orgazmus is nehezebben és ritkábban következik be.

Az ember életében a testi erők ugyan csökkennek a korral, a lelki erők viszont tovább növekedhetnek, hiszen a szerelem idős korban is megmaradhat. Minél több elvárása van valakinek, annál kisebb a valószínűsége, hogy partnerétől meg is kapja. Viszont kétség kívül igaz, hogy akik a megszokott dolgokhoz ragaszkodnak, pontosan tudják, mit várhatnak el egymástól.

Cikkeink tájékoztató jellegűek, és semmilyen esetben nem helyettesítik szakorvos véleményét. Konkrét kérdésével, kérjük keresse fel kezelő orvosát.

A teljes cikk: .A kielégületlenség.

Leave a reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..