2018 legjobbjait köszöntötte a Magyar Judo Szövetség

Csütörtökön Budapesten, a Brklyn nevű étteremben rendezte meg évzáró ünnepségét a Magyar Judo Szövetség, amely a jeles alkalomból az esztendő legjobbjait is köszönötte.


Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke családi okok miatt nem tudott az ünnepségen jelen lenni, távollétében az MJSZ szakmai alelnöke Dr. Kovács Antal volt az esemény házigazdája. Az olimpiai bajnok klasszis köszöntőjében elmondta, nagyon népszerű most a judo, de a következő időszak feladata lesz, hogy a széles bázison elért sok gyereket meg is tudja tartani. Ennek érdekében a közeljövőben széles körű egyeztetésbe kezdenek a klubok, edzők, versenyzők, szakértők és szülők részvételével.


A jelenlévők néma főhajtással emlékeztek meg a napokban életének kilencvenedik évében elhunyt Dr. Galla Ferencre, hazánk egyetlen piros öves, kilencedik danfokozatú judomesterére, aki versenyzőként aranyérmet szerzett a judo első hivatalos magyar bajnokságán, 1953-ban, trénerként 1971-ben mesteredzői címet kapott, judo sportágból szakedzői diplomát, 1981-ben doktori címet szerzett, majd 1984-től nyugdíjba vonulásáig a Testnevelési Főiskola küzdősport tanszékének vezetője volt.

A magyar judosport évértékelőjéből elhangzott: „létszámunkat, létesítményeinket, költségvetésünket, rendezvényeinket és eredményeinket látva a legtöbb egyéni sportág boldogan lenne a helyünkben.

Folyamatosan emelkedik a magyarországi judósok száma, egyre több egyesületben és tanintézményben, egyre több edzőnk foglalkozik a sportággal, egyre több új vagy megújuló létesítményben, csarnokban, teremben nyújthatunk lehetőséget a sportolni vágyóknak, a korábbinál lényegesen jobb körülmények között, a költségvetésünkről pedig csak annyit: a legmagasabb szinten tucatnyi kitűnő versenyzőnket tudjuk végigmenedzselni az igencsak költséges olimpiai kvalifikációs sorozaton, erről sok más egyéni vagy csapatsportág csak álmodozik ma Magyarországon.


Ami a rendezvényeinket illeti: a Magyar Judo Szövetség versenynaptárában csaknem ötven esemény szerepelt, de a regionális, területi és meghívásos versenyek száma ennek a kétszeresét is kitette 2019-ben.

A széles alapokra épülnek a rangosabb viadalok, a magyar judo a serdülőktől kezdve egészen a veteránokig minden korosztály számára rendez fontos nemzetközi versenyt, a serdülő Európa-kupa helyszíne évek óta Győr, a junior Európa-kupát Paks látja vendégül, tavaly óta van ifjúsági Európa-kupánk is Győrben, a veteránok nyílt bajnokságát pedig Százhalombattán rendezik.


Ebben az évben sem maradtunk világverseny nélkül: Győrben rendeztük meg az U23-as Európa-bajnokságot, ez volt az egyetlen világverseny, ami hiányzott a sorból, Magyarország már minden nagy judós eseménynek házigazdája volt.

Nem hagyhatjuk ki a sorból az olimpiai kvalifikációs Budapest Grand Prix-t, amely az év versenye lett, a nagyvilágban megrendezett tíz Grand Prix közül nálunk indultak magasan a legtöbben, 86 ország, 578 judósa.

Itt kell megemlítenünk, hogy versenybíróink a világ legjobbjai közé tartoznak, négy bírónkat is jegyzik a friss világranglistán, jó esély van rá, hogy a 2020-as tokiói olimpián is legyen majd magyar bíró.


Az eredményekről: ebben az évben is volt világbajnokunk, több Európa-bajnokunk, sőt, ötkarikás aranyérmesünk is az ifjúsági olimpián. A felnőtt és korosztályos világversenyeket, világbajnokságokat és Európa-bajnokságokat tekintve összesen huszonegy érmet szereztek a mieink, öt alkalommal játszották el versenyzőnk tiszteletére a Himnuszt – ez a dicsőség jutott a világbajnok Vészi Klárának, az Európa-bajnok Szigetvári Mercédesznek, Sipőcz Richárdnak és Sinka Szabolcsnak, és az ifjúsági olimpiai bajnok Özbas Szofinak.


Az Év legjobbjait köszöntése előtt egy különleges elismerést adott át Dr. Kovács Antal szakmai alelnök és Jernei Zoltán, a szövetség gazdasági alelnöke. Az MJSZ háláját és elismerését fejezte ki Szloboda Gyulának, a Papp László Budapest Sportaréna ügyvezető igazgatójának, aki az elmúlt években rengeteg segítséget nyújtott a magyar judósoknak a nagy nemzetközi versenyek megrendezése során. „Az együttműködésünk a 2013-as budapesti Európa-bajnoksággal kezdődött, s a tavalyi nagy sikerű világbajnokság, valamint négy Grand Prix-viadal során a munkakapcsolaton túl igazi barátsággá változott. Igazgató úr, nagyon köszönjük áldozatos munkáját, a sok segítséget, s reméljük, még sok nagy versenyt hozhatunk közösen tető alá!”


Elsőként az Év női veterán judósa, Vészi Klára léphetett színpadra, aki akkor is a judóért dolgozik, ha éppen nem a tatamin áll, a nemzetközi versenyek szervezéséből is kiveszi a részét. A Magyar Judomesterek Klubjának sportolója ebben az évben megnyerte a harmadosztályú felnőtt országos bajnokságot, bronzérmet szerzett a glasgow-i korosztályos Európa-bajnokságon, Cancúnban pedig megvédte világbajnoki címét.


2018-ban az Év férfi veterán judósa Sinka Szabolcs lett, a magyar válogatott és a Magyar Judomesterek Klubjának oszlopos tagja Csíkból, aki pályafutása során már állhatott a romániai bajnoki dobogón is. Harminchat esztendősen megnyerte a harmadosztályú magyar bajnokságot, Glasgow-ban Európa-bajnoki címet szerzett, a cancúni világbajnokságról pedig fényesen csillogó ezüstéremmel térhetett haza.


Az Év veterán edzője: Flóri Miklós. Több mint két évtizede vezeti a Magyar Judomesterek Clubját, ahol napjainkban is mintegy félszáz örökfjú judós koptatja a tatamit heti két-három alkalommal, s nem is akárhogyan. Tanítványai rendszeres résztvevői a veterán versenyeknek a legmagasabb szinteken, ebben az évben is több világbajnoki és Európa-bajnoki érmet szereztek.


Az Év női ifjúsági judósa: Özbas Szofi. A Ceglédi VSE tizenhét esztendős fiatalja ebben az évben hét nagy nemzetközi versenyen álhatott dobogóra, nyert négy korosztályos kontinenskupát, junior magyar bajnok lett, bronzérmet szerzett a szarajevói ifjúsági Európa-bajnokságon, hetedik helyezést ért el a nassaui junior-világbajnokságon, s az egész ország tudomást szerzett róla, hogy Buenos Aires-ben megnyerte az ifjúsági olimpiát.


2018-ban az Év férfi ifjúsági judósa: Vég Zsombor. Ugyancsak tizenhét esztendős és a Ceglédi VSE sportolója, aki Európa-kupa győzelemmel kezdte az esztendőt, majd súlyos sérülést szenvedett. Ebből több hónapos kényszerpihenő során felépülve bronzérmet szerzett a korosztályos Európa-bajnokságon, s nagy hajrával az indulás jogát is megszerezte az ifjúsági olimpiára, amelyen bronzérmet akasztottak a nyakába.


Az Év női junior judósa: Szigetvári Mercédesz. A Mogyi-Bajai Judo Club húsz esztendős sportolója ebben az évben búcsúzott el a junior korcsoporttól, s búcsúzóul remek eredményeket ért el: megnyerte a magyar bajnokságot, nyert Európa-kupa viadalt, Szófiában pedig korosztályos Európa-bajnoki címet szerzett. A junior-világbajnokságon az igen előkelő ötödik helyen végzett, s ötödik lett a győri U23-as Európa-bajnokságon is.


Az Év férfi junior judósa: Rajkai Róbert. Százhalombatta judocsapatának tizenkilenc esztendős tehetsége junior magyar bajnoki címmel kezdte az esztendőt, amelynek során nyert érmet felnőtt Európa-kupán is. Megnyerte a paksi junior Európa-kupa viadalt, a korosztályos Európa-bajnokságon és a világbajnokságon egyaránt az ötödik helyig verekedte magát. Távollétében a díjat Horváth László a junior válogatott edzője vette át a díjat.


Az Év női U23-as judósa: Pupp Réka. Az Atomerőmű SE huszonkét esztendős csillaga már olimpiai reménységünk, a világranglistán tizenharmadik helyen zárja az évet. A holland és a török Grand Prix-n bronzérmet szerzett, a felnőtt Európa-bajnokságon az ötödik helyen végzett. Az idén búcsúzott az U23-as korosztálytól, amelynek magyarországi Európa-bajnokságán a dobogó második fokára állhatott fel.


Az Év utánpótlás edzője: Bíró Norbert. A Ceglédi VSE és a magyar férfi ifjúsági válogatott negyvennégy esztendős edzője, akinek tanítványai ebben az évben is több fronton jeleskedtek, amit jól jellemez, hogy egyesületének két versenyzője is az Év legjobbjai közé került.


Az Év bírója: Vincze Zoltán. Az Erdőkertesi Judo Sportegyesület negyedik danos vezetőedzője, akivel versenybíróként vagy versenyelnökként majd’ minden hétvégén találkozhatunk, az ötvenkét esztendős sportember fáradhatatlan munkájával, példamutató hozzáállásával érdemelte ki a címet.

Az Év felnőtt edzője: Csernoviczki Csaba. Az Ippon Judo Tatabánya ötvenkét esztendős vezetőedzője, hetedik danos judomester, akinek tanítványa ebben az évben újabb Európa-bajnoki rekordot állított fel, s a világranglista tizedik helyén zárja az esztendőt.


Az Év női felnőtt judósa: Csernoviczki Éva. Az Ippon Judo Tatabánya olimpiai bronzérmes klasszisa ebben az évben is remekelt: még kimondani is sok, sorozatban tizenegyedik alkalommal állhatott fel az Európa-bajnoki dobogóra. A Tel-Avivban megszerzett ezüstérem mellett a düsseldofi Grand Slam- és a taskenti Grand Prix-viadalon is a dobogó második fokára állhatott fel. A világranglistán a tizedik helyen áll, jó eséllyel indul harcba csillogó pályafutásának negyedik olimpiai részvételéért. Csernoviczki Éva és édesapja családi okok miatt nem lehetett jelen az ünnepségen, elismerésüket Nagy György, az Észak-dunántúli Regionális Judo Szövetség elnöke vette át.


Az Év férfi felnőtt judósa: Tóth Krisztián. A Pénzügyőr SE huszonnégy esztendős világbajnoki ezüstérmese is egy nagy sorozatot épít, immár sorrendben az ötödik világbajnokságon került be a Final blockba, 2013 óta minden felnőtt vb-n helyezett, az idén Bakuban az ötödik helyen végzett. Megnyerte a budapesti Grand Prix-t, ezüstérmes volt a tuniszi és a taskenti GP-n, ahogyan a dobogó második fokára állhatott az Abu-Dzabi Grand Slamen és az évzáró World Masters tornán is Kínában. Ő napjaink legmagasabban jegyzett magyar judósa, a világranglista második helyezettje.


Fotó: MJSZ, Simon Csaba
MJSZ, Horváth György
IJF, Gabriela Sabau
EJU, Carlos Ferreira

A 2018 legjobbjait köszöntötte a Magyar Judo Szövetség bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS